SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

App-tip: identiteit beveiligen met KopieID

KopieID_thumbnail2

Het is geen goed idee om bedrijven of mensen zomaar een kopie van uw paspoort of ID-kaart te geven. Bescherm uw persoonsgegevens met de app KopieID van de overheid.

Steeds meer organisaties vragen om een kopie van uw paspoort of identiteitskaart. Een klein aantal organisaties mag een kopie van uw identiteitsbewijs maken, zoals uw werkgever en uw bank. In de praktijk vragen echter ook veel andere bedrijven om een kopie. Bijvoorbeeld als u een huurcontract of telefoonabonnement afsluit. Er zijn mensen die misbruik maken van deze kopieën. Het is namelijk erg makkelijk om bijvoorbeeld een lening aan te vragen op naam van iemand anders als daar alle gegevens voor aanwezig zijn. Met een kopie van een paspoort komen kwaadwillenden een heel eind. 

Een veilige kopie van uw identiteitsbewijs geven is dus verstandig. Dit is een kopie zonder burgerservicenummer (BSN) en met een watermerk over de kopie. De app KopieID van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, helpt u bij het maken van zo'n veilige kopie. Maak met de app een foto van uw identiteitsbewijs. Maak 'm daarna veilig volgens de aanwijzingen in de app. Zo kunt u het BSN-nummer wegkrassen en het watermerk 'kopie' aan de afbeelding toevoegen. Mail de bewerkte foto aan uzelf en/of print de kopie. Dan hebt u een veilige replica van uw paspoort waar criminelen niets mee kunnen. 

App downloaden
Download de app gratis.

Kopie maken zonder smartphone
Als u ergens een papieren kopie van uw paspoort voor nodig hebt, dan kunt u zelf ook de kans op fraude beperken. Streep uw BSN-nummer door op de kopie zodat die niet meer leesbaar is. Schrijf bovendien op de kopie waar de kopie voor bedoeld is, en de datum. U mag uw pasfoto ook bewerken door er bijvoorbeeld strepen doorheen te zetten.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.