SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Altijd een beroep kunnen doen op onze computerhulp? Word nu voordelig lid!

Meer informatie
Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Deze tip is gearchiveerd op: 26 februari 2019

Tip: uitnodigingen maken

tip

Mensen uitnodigen voor een gezellig samenzijn kan tegenwoordig heel gemakkelijk via internet.

Maak gebruik van de verschillende digitale mogelijkheden om afspraken te regelen en uitnodigingen te versturen. Een overzicht van de mogelijkheden.

WhatsApp-groep
Gewapend met de smartphone en WhatsApp hebt u zo een voorstel voor een gezellig samenzijn rondgestuurd. Maak een zogeheten groep aan voor de afspraak en laat iedereen via de app reageren. In de volgende artikelen vindt u een kopje 'Groepsgesprekken' waarin wordt uitgelegd hoe u een groep opzet.  

Datumprikker
Datumprikker is geschikt voor allerlei afspraakjes. Samen (uit) eten, naar de film of een museum, of gewoon een kopje koffie drinken. Datumprikker regelt het snel en zonder gedoe. Doe een voorstel, verstuur de uitnodiging en alle genodigden laten weten wanneer ze wel en niet kunnen. Binnen de kortste keren is het geregeld. Lees er meer over in onze tip 'Datumprikker'.

E-mail
Wie niet zozeer een afspraakje wil maken maar iets te vieren heeft, nodigt mensen meestal uit via de post. Maar tegenwoordig kan dit ook heel goed via e-mail. Maak bijvoorbeeld een mooie opzet voor de uitnodiging in een programma als Word. Kopieer het daarna in een e-mail. Kies uit het adressenboek degenen die u wilt uitnodigen en klaar! Let er wel op dat u de e-mailadressen in het BCC-veld plaatst. Zodat de e-mailadressen voor anderen niet zichtbaar zijn. Dat werkt zo:

 • Windows Mail: klik in het menu op Beeld > Alle koppen.
 • Gmail: klik rechts op bcc. Er verschijnt dan een extra regel waarin u een e-mailadres kunt typen.
 • Outlook.com: klik rechts op bcc. Er verschijnt dan een extra regel waarin u een e-mailadres kunt typen.
 • App Mail: Klik in een e-mail links op Meer (weergeven) om de optie 'BCC' zichtbaar te maken.
 • Windows Live Mail: klik in een e-mail rechts op CC en BCC weergeven.

EasyInvite
Behoefte aan meer? Probeer dan eens de website EasyInvite. De dienst verzorgt uw uitnodiging van begin tot eind. Het start met het ontwerpen van de uitnodiging. Dan vult u alle genodigden in. EasyInvite houdt bij wie zich aan- en afmelden. Ook is het mogelijk een herinnering te versturen aan mensen die nog niet gereageerd hebben. Achteraf bedankt u alle gasten voor hun aanwezigheid. Er is één nadeel: wie meer dan tien gasten wil uitnodigen, moet daarvoor betalen. Tot vijftig personen kost de dienst 25 euro, tot honderd personen 45 euro. Tja, dan wil je wel zeker weten dat het wat is. Gelukkig is de dienst gratis uit te proberen. U kunt gratis tot tien personen uitnodigen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.