SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: wees voorzichtig met gratis proefpakketten

tip(1)

Krijgt u ongevraagde vervolgzendingen nadat u online een gratis proefpakket besteld hebt? Betaal hier niet zomaar voor.

U denkt een proefproduct gratis thuis te krijgen, maar ongemerkt hebt u een abonnement afgesloten. Zuchtend probeert u te achterhalen hoe u uzelf weer kunt afmelden en neemt u uw verlies. Had ik maar beter opgelet, denkt u. Het is zeker verstandig op uw hoede te zijn wanneer u over het wereldwijde web surft en wanneer u gratis producten aanvraagt. Toch is dat niet het hele verhaal. Misleiding is namelijk niet toegestaan en in veel gevallen hoeft u helemaal niets te betalen.

Niet besteld? Geef geen geld!
Kijk eens naar het volgende voorbeeld: 

In de actievoorwaarden staat dat u uzelf direct abonneert op vervolgzendingen. Annuleren kan, maar dient op tijd te gebeuren. Maar dit mag helemaal niet! De Autoriteit Consument & Markt (ACM, toezichthouder van de overheid) zegt het zo: 'Vervolgzendingen mogen niet verstopt staan in de algemene voorwaarden. De wet zegt dat dit duidelijk bij het aanbod moet worden vermeld. Zodat u daar bewust voor kunt kiezen. Heeft de ondernemer bij het aanbod niet duidelijk aangegeven dat u vervolgzendingen krijgt? Dan zit u niet aan de vervolgzendingen vast. En hoeft u daar ook niet voor te betalen.'

Duidelijke taal. Natuurlijk blijft het verstandig goed op te letten bij gratis aanbiedingen. Met name bij gratis proefpakketten van afslankpillen, anti-rimpelcrème, gezondheidsproducten, vitaminepillen, onderbroeken of scheermesjes kunt u te maken krijgen met ongevraagde vervolgzendingen waarvoor betaald moet worden. De vraag is dan: kon u bewust kiezen of stond de informatie verstopt? In het laatste geval geldt: niet besteld? Geef geen geld.

ConsuWijzer
Raadpleeg bij twijfel de site ConsuWijzer, een initiatief van de ACM. Hier vindt u de 'ConsuWijzer Terecht-checker'. Daarmee gaat u eenvoudig na of het aanbod waarop u bent ingegaan voldoet aan de wettelijke regels. Verder biedt de site praktische adviezen over hoe om te gaan met de ongewenste leveringen. Houd één advies in uw achterhoofd: niet besteld? Geef geen geld!

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.