Zoeken
Menu Zoek

Tip: wat is datalimiet?

Datalimiet

Wat is datalimiet en hoe controleert u of u er binnen blijft?

Hebt u een tablet of smartphone met een mobiel internetabonnement? Dan krijgt u te maken met 'datalimiet'. Bij het afsluiten van het mobiele internetabonnement maakt u namelijk de keuze tussen onbeperkt internet of een datalimiet. Dit is, samen met het bijbehorende telefoonnummer, verbonden aan de simkaart.

Wat is het precies?
Datalimiet houdt in dat u binnen uw abonnement niet onbeperkt gebruik kunt maken van internet. Er zit dus een grens aan het openen van webpagina's, het versturen en ontvangen van e-mail en het gebruik van apps waar internetverbinding voor nodig is. Deze grens wordt aangegeven in MB. Dit is de hoeveelheid data die u mag gebruiken. Gaat u daar overheen, dan moet u die maand extra betalen of wordt uw verbinding heel traag. Dit is afhankelijk van het abonnement. 

Wat is mijn datalimiet?
Bij de telecomprovider waar u het mobiele abonnement hebt afgesloten (bijvoorbeeld T-Mobile, Vodafone of Telfort) kunt u uzelf met het mobiele telefoonnummer registreren (een account aanmaken) op de website. Daar ziet u dan wat voor type abonnement u hebt afgesloten en dus ook wat uw datalimiet is. Misschien hebt u ook nog wel het aankoopbewijs van het mobiele abonnement. Hierop kunt u ook vaak het datalimiet terugvinden.

Hoe zie ik mijn verbruik?
Er zijn verschillende manieren om uw verbruik in te zien. Via een overzicht bij de telecomprovider of via de instellingen van uw mobiele apparaat.

Telecomprovider
Maakt u een account aan bij de telecomprovider, dan kunt u op de site van de provider inloggen en overzichtelijk zien hoeveel data u hebt verbruikt en hoeveel u nog kunt gebruiken tot de volgende factuurdatum. Veel telecomaanbieders hebben ook hun eigen app waarin u het verbruik kunt bekijken, zoals My T-Mobile, My Vodafone of Mijn Telfort.

Instellingen mobiele apparaat
Op de iPad en iPhone kunt u via Instellingen > Mobiel netwerk uw mobiele datagebruik inzien en eventueel per app bepalen of deze gebruik mag maken van het mobiele netwerk (bijvoorbeeld omdat de app veel data verbruikt en u er zeker van wilt zijn dat de app alleen via wifi werkt). Wanneer u helemaal onderin tikt op Stel gegevens opnieuw in > Stel gegevens opnieuw in, wordt uw verbruik vanaf dat moment gemeten. Handig om te doen wanneer de nieuwe maand van het abonnement ingaat.

Op apparaten met Android kunt u uw verbruik inzien en daarnaast een limiet instellen. Hebt u de limiet bereikt, dan kunt het internet niet meer op totdat u de limiet weer opheft. Zo weet u zeker dat u niet buiten uw internetbundel het internet op gaat. Op de Samsung Galaxy S4, 5 en 6 met Android 5.0 en Samsung Galaxy S6 met Android 6.0 werkt dit als volgt:

  • Tik op Instellingen.
  • Tik op Gegevensgebruik.
  • U ziet nu uw verbruik. Tikt u op de datum, dan kunt u met een tik op Cyclus wijzigen instellen op welke datum van de maand uw abonnement steeds ingaat.
  • Tik om een limiet in te stellen op Limiet mobiele gegevens instellen (hier moet u ook op tikken als u de limiet weer wilt opheffen). Ziet u deze optie niet, tik dan eerst op Mobiele gegevens.
  • Verschuif de lijnen door uw vinger erop vast te houden en naar boven of beneden te slepen. Verschuif eerst de zwarte lijn. Hiermee bepaalt u wanneer u een waarschuwing krijgt. Zeg deze bijvoorbeeld 100 MB onder uw daadwerkelijke limiet. De oranje lijn geeft de limiet aan. Zet deze iets onder de hoeveelheid die u mag gebruiken binnen uw bundel, voor de zekerheid.
Auteur: JV
Gewijzigd: 24 november 2016
Sluiten
Toevoegen aan Mijn archief

U moet inloggen om iets te kunnen toevoegen aan uw archief. Wilt u nu inloggen?

Geef uw waardering: -/5 Stem!
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.