SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Windows 10 laten beschermen tegen gijzelsoftware

2311-ransomware

Schakel de ingebouwde bescherming van Windows 10 tegen gijzelsoftware (ransomware) in.

Windows Defender, het antivirusprogramma van Windows 10, beschermt ook tegen gijzelsoftware (ransomware). Bij ransomware besmet een virus de pc en blokkeert het de bestanden. Tegen betaling worden die bestanden pas weer vrijgegeven. Voor sommige varianten bestaat een oplossing, voor andere niet. Voorkomen van besmetting is dus belangrijk!

Bescherming aanzetten

Ransomware verspreidt zich via besmette websites en e-mails. Zet daarom de optie in Windows Defender aan om de pc tegen ransomware te beschermen. Gebruik Windows Defender trouwens alleen als er geen enkel ander antivirusprogramma op de pc staat. Er mag maar één antivirusprogramma tegelijkertijd actief zijn. Schakel de bescherming tegen ransomware zo in:

 • Klik in de Taakbalk op het pictogram van het vergrootglas.
 • Typ 'Windows Defender'.
 • Klik op Instellingen voor Windows Defender.
 • Klik op Virus- en bedreigingsbeveiliging.
 • Het kan zijn dat er hier een uitroepteken staat en een melding dat bepaalde services ingeschakeld moeten worden. Klik in die gevallen op Inschakelen tot de meldingen zijn verdwenen en er 'Geen actie vereist' staat.
 • Klik onder 'Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging' op Instellingen beheren.
 • Klik onder 'Controlled folder access' op Gecontroleerde mappentoegang beheren.
 • Onder 'Controlled folder acces' staat een schuifknop met het woord 'Uit' ernaast. Klik op de schuifknop.
 • Klik in het nieuwe venster op Ja.
 • De schuifknop is nu blauw geworden en ernaast staat 'Aan'.
 • Klik op het kruisje rechtsboven om het venster te sluiten.

Help! Mijn programma doet het niet goed meer

De ingebouwde bescherming tegen ransomware waarschuwt als programma's proberen bestanden te wijzigen op de pc. Dit kan ook vervelend uitpakken, als bijvoorbeeld uw beeldbewerker ineens geen afbeeldingen meer kan opslaan. De app of het programma moet dan worden toegevoegd aan de veilige apps binnen Defender. Lees hier hoe dat werkt.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.