SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Windows 10 laten beschermen tegen gijzelsoftware

2311-ransomware

Schakel de ingebouwde bescherming van Windows 10 tegen gijzelsoftware (ransomware) in.

Windows Defender, het antivirusprogramma van Windows 10, beschermt ook tegen gijzelsoftware (ransomware). Bij ransomware besmet een virus de pc en blokkeert het de bestanden. Tegen betaling worden die bestanden pas weer vrijgegeven. Voor sommige varianten bestaat een oplossing, voor andere niet. Voorkomen van besmetting is dus belangrijk!

Bescherming aanzetten

Ransomware verspreidt zich via besmette websites en e-mails. In Windows Defender zit een optie om de pc tegen ransomware te beschermen. Zet deze optie wel zelf aan! Gebruik Windows Defender trouwens alleen als er geen enkel ander antivirusprogramma op de pc staat. Er mag maar één antivirusprogramma tegelijkertijd actief zijn.

Schakel de bescherming tegen ransomware zo in:

 • Klik in de Taakbalk op het pictogram van het vergrootglas.
 • Typ 'Windows Defender'.
 • Klik op Windows Defender-beveiligingscentrum.
 • Klik op Virus- en bedreigingsbeveiliging.
 • Het kan zijn dat er hier een uitroepteken staat en een melding dat bepaalde services ingeschakeld moeten worden. Klik in die gevallen op Inschakelen tot de meldingen zijn verdwenen en er 'Geen actie vereist' staat.
 • Klik op Instellingen voor virus- en bedreigingsbeveiliging.
 • Scrol wat omlaag tot aan het kopje 'Gecontroleerde mappentoegang' of 'Controlled folder access'.
 • Klik op Gecontroleerde mappentoegang beheren.
 • Onder 'Controlled folder acces' staat een schuifknop met het woord 'Uit' ernaast. Klik op de schuifknop.
 • Klik in het nieuwe venster op Ja.
 • De schuifknop is nu blauw geworden en ernaast staat 'Aan'. 
 • Klik op het kruisje rechtsboven om het venster te sluiten.

Help! Mijn programma doet het niet goed meer

De ingebouwde bescherming tegen ransomware waarschuwt als programma's proberen bestanden te wijzigen op de pc. Dit kan ook vervelend uitpakken, als bijvoorbeeld uw beeldbewerker ineens geen afbeeldingen meer kan opslaan. De app of het programma moet dan worden toegevoegd aan de veilige apps binnen Defender. Dat kan via de melding rechtsonder in beeld die verschijnt als Defender verdachte activiteit waarneemt. U volgt de instructies, bladert naar de map waar het programma in staat en voegt dit toe. Na herstarten van het betreffende programma, doet alles het weer. Vindt u dit te ingewikkeld? Volg dan bovenstaande stappen en zet de schuifknop weer op 'Uit' om de bescherming te deactiveren.
Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.