Menu Zoek

Betalen voor een virusscanner? (Windows)

Betalen voor een virusscanner?
Windows heeft een ingebouwde beveiliging tegen computervirussen. Is het nodig om zelf een betaalde of gratis virusscanner te installeren?

Jarenlang voorzag Microsoft Windows-computers van een gebrekkige virusscanner. Dus moesten gebruikers zelf een antivirusprogramma installeren. Aan die situatie is een eind gekomen. De ingebouwde scanner 'Defender' in Windows 10 en 11 werkt prima. Defender beschermt goed tegen online malware. Defender beschermt niet tegen nepwebsites, wat andere virusscanners tegenwoordig ook doen.

De Microsoft-beveiliging beschermt Windows 10 en 11 op zeven onderdelen:

 1. Virus- en bedreigingsbeveiliging (dit is de virusscanner)
 2. Accountbeveiliging
 3. Firewall- en netwerkbeveiliging
 4. App- en browserbeheer
 5. Apparaatbeveiliging
 6. Apparaatprestaties en -status
 7. Gezinsopties

U vindt de onderdelen in de instellingen:

 • Klik op de startknop (het Windows-logo).
 • Klik op Instellingen (pictogram van een tandwiel).
 • Klik links op Privacy en beveiliging (Windows 11) of op Bijwerken en beveiliging (Windows 10).
 • Klik op Windows-beveiliging.
 • Klik op Windows-beveiliging openen.

Met de standaardinstellingen van elk onderdeel is de Windows 10- en 11-computer prima beveiligd. De gebruiker heeft er geen omkijken naar. Wilt u de instellingen eens controleren? Of op virussen scannen? Lees dan meer over de virusscanner Defender.

Het is dus niet noodzakelijk om een antivirusprogramma te installeren. Maar wie extra bescherming wil, kan een andere virusscanner nemen. Daar kunnen twee redenen voor zijn:

 1. Er zijn pakketten met meer beveiligingsopties die meer bescherming bieden.
 2. Er zijn betaalde pakketten die bescherming bieden op verschillende apparaten, zoals een Windows-pc, een Mac of Android-apparaten.

Er is een ruime keuze in antivirusprogramma's. De betaalde virusscanners Norton en Eset komen goed uit de jaarlijkse test van de Consumentenbond. En van antivirusprogramma's Bitdefender en AVG is zowel een betaalde als gratis variant. Een nadeel van een gratis virusscanner is alleen dat er vaak reclame wordt gemaakt voor de betaalde variant van het programma.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.