Menu Zoek

Betalen voor een virusscanner?

Betalen voor een virusscanner?

Virussen en ander digitaal gespuis houden we liever buiten. Is de uitstekende virusscanner van Windows 10 en 11 Defender beveiliging genoeg?

In de geschiedenis van de thuiscomputer is er één constante. Beveilig de pc met een virusscanner. Jarenlang bleef de situatie onveranderd. Microsoft voorzag Windows van een ondeugdelijke scanner. Dus waren gebruikers genoodzaakt zelf een antivirusprogramma te installeren. Deugdelijke gratis alternatieven waren schaars, dus werd er gewoon betaald voor de virusscanner.

Aan die situatie is een eind gekomen. De ingebouwde scanner in Windows 10 en 11 werkt prima. Defender kan zich meten met de beste betaalde pakketten.

Microsoft beveiligt Windows 10 en 11 op verschillende manieren. Die zijn samengevoegd in 'Windows-beveiliging'. Elk onderdeel is gericht op indringers buitenhouden. Duidelijk is dat Windows-beveiliging veel meer doet dan virussen tegenhouden. Het gaat om de volgende zeven onderdelen:

 • Virus- en bedreigingsbeveiliging (dit is de virusscanner die voorheen werd aangeduid als Defender)
 • Acountbeveiliging
 • Firewall- en netwerkbeveiliging
 • App- en browserbeheer
 • Apparaatbeveiliging
 • Apparaatprestaties en -status
 • Gezinsopties

Met de standaardinstellingen van elk onderdeel is de Windows 10- en 11-computer prima beveiligd. De gebruiker heeft er geen omkijken naar. Windows-beveiliging is in Windows 10 te vinden via de startknop > Instellingen > Bijwerken en beveiliging > Windows-beveiliging > Windows-beveiliging openen en in Windows 11 via de startknop > Instellingen > Privacy en beveiliging > Windows-beveiliging > Windows-beveiliging openen.

Het is niet nodig om naast de Windows-beveiliging nog een betaald beveiligingspakket te installeren. Sommige gebruikers kiezen er toch voor. Daar zijn drie redenen voor te geven:

 • Er zijn pakketten met meer beveiligingsopties die meer bescherming bieden.
 • De gratis pakketten met meer beveiligingsopties presteren meestal minder goed.
 • Er zijn betaalde pakketten die bescherming bieden op verschillende apparaten zoals een Windows-pc, een Mac of Android-apparaten.

Bedenk echter dat de virusscanner het belangrijkste onderdeel is van elk beveiligingspakket. Deze houdt virussen, malware en andere schadelijke software buiten de deur. Iets wat, zoals gezegd, de Windows-beveiliging prima doet. Daarnaast zijn een firewall en een bescherming tegen ransomware nuttig. Ook daarin voorziet de Windows-beveiliging.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.