SeniorWeb logo

Niet ondersteunde browser

De browser die u gebruikt wordt niet door SeniorWeb ondersteund. We adviseren u over te stappen op een andere browser.

In het artikel De populairste browsers voor de pc kunt u lezen welke browsers er zijn en een keuze maken.

Menu Zoek

Tip: zet bestanden van oude cd’s en dvd’s over

dvd_thumbnail

Tot een jaar of tien geleden was het heel normaal om belangrijke bestanden te back-uppen op cd's of dvd's. Inmiddels is dat niet langer de beste keuze. De prijs van deze schijfjes is relatief hoog, de opslagcapaciteit beperkt en ook de levensduur laat te wensen over. 

Toen de beschrijfbare cd in de jaren negentig geïntroduceerd werd, was het meteen het meest geschikte medium om back-ups van grote en/of belangrijke bestanden mee te maken. Cd- schijfjes waren toen in verhouding tot harddisks en back-uptapes goedkoop en gemakkelijk in gebruik. Datzelfde gold ook enkele jaren later voor de dvd. Tijden veranderen echter. De prijs van harde schijven is ontzettend gedaald. Een harde schijf is per gigabyte (GB) véél goedkoper dan een cd en of dvd. Reken maar na: een setje van tien dvd- schijfjes kost ongeveer 4 euro, wat neerkomt op 9 cent per GB. Dit terwijl een externe harddisk van 4 TB te koop is voor ongeveer 120 euro, dus 3 cent per GB.

Andere voordelen van harde schijven
Externe harde schijven hebben tegenwoordig nog meer voordelen ten opzicht van cd's en dvd's. Ten eerste hebben harddisks veel meer capaciteit, waardoor het back-uppen van grote bestanden een stuk eenvoudiger is. Daarnaast is de levensduur van een harddisk beter, mits u deze niet continu in gebruik hebt. Een externe usb-harddisk die u alleen gebruikt om wekelijks of maandelijks een back-up te maken, kan tientallen jaren meegaan. Van cd's en dvd's weten we inmiddels dat deze de tand des tijds minder goed doorstaan. Cd's van vijftien jaar oud zijn in de praktijk vaak niet (goed) leesbaar meer, en wanneer cd's of dvd's continu aan zonlicht blootgesteld zijn neemt de levensduur nog verder af. 

Advies
Hebt u nog een grote collectie bestanden die alleen op cd of dvd staan? Dan raden wij u sterk aan om deze zo snel mogelijk naar een externe harde schijf of usb-stick te kopiëren. Lukt dat niet, dan is het sowieso zaak om de schijfjes donker en droog op te slaan, aangezien dit de levensduur verlengt.

Woordenboek
Home Sluiten
SeniorWeb Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.