Zoeken op een webpagina

Bent u op zoek naar specifieke informatie op een webpagina, dan kan de zoekfunctie Ctrl+F of Command+F uitkomst bieden. Vind zo snel de meest relevante informatie.
Vooral bij lange artikelen op het wereld wijde web, is de zoekfunctie onmisbaar. Bezoekt u bijvoorbeeld de Wikipagina over de 'Maritieme geschiedenis van Nederland', maar u wilt alleen iets weten over de twintigste eeuw, dan is het wel prettig dat u gelijk kunt springen naar het desbetreffende onderwerp. Of als u iets zoekt over de Gouden Eeuw, dan wilt u misschien alleen iets weten over de architectuur. De sneltoetsen Ctrl+F (Windows) en Command+F (Mac) helpen u daarbij en is te gebruiken in elke browser, pdf en in elk document.
- Surf naar een webpagina.
- Druk op een Windows-pc de toetsen 'Ctrl' en 'F' tegelijkertijd in. Op de Mac drukt u de toetsen 'Command' en 'F' tegelijkertijd in.
- Er verschijnt een zoekvenster. De locatie van dit venster verschilt per browser.
- In Chrome en Safari staat rechtsboven in beeld het zoekvenster.
- In Firefox staat het zoekvenster linksonder in beeld.
- In Edge en Internet Explorer staat het zoekvenster direct onder de adresregel van de website.
- Typ de zoekterm.
- Via pijltjes of 'Volgende' kunt u springen naar de volgende vermelding van de zoekterm.
Sommige browsers hebben nog extra functies. In Safari klikt u op het pictogram van een vergrootglas. De opties 'Bevat' en 'Begint met' verschijnen. In Internet Explorer klikt u op Opties en kunt u kiezen voor 'Heel woord' of 'Identieke hoofdletters/kleine letters'. Edge heeft de vergelijkbare termen 'Volledig woord moet overeenkomen' en 'Identieke hoofdletters/kleine letters'. Firefox gebruikt: 'Alles markeren', 'Hoofdlettergevoelig' en 'Hele woorden'. Klik deze woorden aan om de zoekresultaten uit te breiden of te verkleinen. Zo bepaalt u of alleen 'Architect' of ook 'Architectuur' wordt opgenomen bij een zoekopdracht naar 'Architect'. Chrome heeft geen extra functies.