Menu Zoek

Wat betekent het groene bolletje in Android?

groen bolletje android

Soms verschijnt er op Android-toestellen rechtsboven een groen stipje. Dan gebruikt een app de camera of microfoon van het toestel.

Sommige apps willen toegang tot de camera van een smartphone of tablet. Stel dat iemand een nieuwe foto maakt. Dan gebruikt de app hiervoor de camera van het toestel. Voor de microfoon geldt hetzelfde. Als je een audiobericht inspreekt bij bijvoorbeeld WhatsApp, dan doet de app beroep op de microfoon. In natuurlijk nog véél meer situaties wil een app de camera en/of microfoon gebruiken.

Je wil niet dat apps stiekem meekijken of -luisteren. Daarom toont Android een gekleurd bolletje zodra een app de camera en/of microfoon gebruikt. Er verschijnt dan rechtsboven een groen stipje. Staat er een groen stipje terwijl dat u dat niet verwacht? Doe dan het volgende:

 • Open de Snelle instellingen. Veeg daarvoor vanaf de bovenkant van het scherm omlaag.
 • Tik op het groene bolletje met de camera of microfoon.

De naam van de verantwoordelijke app verschijnt.

Gebruikt een app de camera of microfoon? U gaf hiervoor dan eerder toestemming. Wijzig eventueel zo de toestemmingen:

 • Open de Snelle instellingen. Veeg daarvoor vanaf de bovenkant van het scherm omlaag.
 • Tik op het groene bolletje met de camera of microfoon.
 • De naam van de verantwoordelijke app verschijnt. Tik op de app-naam, bijvoorbeeld ‘Gebruikt door Instagram’ of ‘Gebruikt door Facebook’.
 • Er verschijnt een venster met app-rechten. Tik op Camera > Niet toestaan om de toegang tot de camera in te trekken.
 • Tik op Microfoon > Niet toestaan om de toegang tot de microfoon in te trekken.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.