Menu Zoek

Wat is bluetooth?

25052017-wat-is-bluetooth_250(1)

Alle smartphones en tablets hebben bluetooth. Wat is deze draadloze technologie en wanneer is bluetooth handig?

Bluetooth is een manier om draadloos gegevens uit te wisselen tussen (meestal) twee apparaten. Dat gebeurt met radiogolven. Eén apparaat is de zender en het andere is de ontvanger. Beide apparaten moeten bluetooth hebben om ze te verbinden. En de afstand tussen de apparaten mag niet te groot zijn. De maximale afstand is meestal zo'n tien tot veertig meter. Maar er zijn ook wel bluetooth-apparaten die een afstand tot honderd meter aankunnen. Is bluetooth gratis? Ja! Er is geen internet of telefoonnetwerk voor nodig, dus het gaat niet af van bijvoorbeeld de belminuten.

Zet bluetooth aan op een apparaat en gebruik de gegevens op het bluetooth-apparaat. Bijvoorbeeld: speel vanaf de laptop een liedje af op een speaker of hoofdtelefoon. Of verbind de smartphone met de autoradio om een bepaalde afspeellijst te starten. Bluetooth is ook handig bij het bellen. Zo nemen mensen een telefoongesprek op met de smartphone, maar voeren ze het gesprek via een carkit of hoofdtelefoon. Dit zijn een paar voorbeelden om bluetooth te gebruiken, maar er zijn nog veel meer manieren.
Er zijn verschillende versies van bluetooth, bijvoorbeeld bluetooth 4.2 en bluetooth 5.0. Deze versies verschillen in snelheid en bereik. Bij bluetooth 5.0 kunnen de verbonden apparaten verder van elkaar af zijn dan bij bluetooth 4.2. En de verbinding is ook sneller. In de meeste apparaten zijn meerdere versies ingebouwd, dus bij een aankoop hoeft u daar niet op te letten. Een uitzondering geldt voor muziekliefhebbers. Apparaten met bluetooth aptX HD spelen muziek in een hogere kwaliteit (cd-kwaliteit) af.

Apparaten met bluetooth zijn te herkennen aan het logo van een soort strikje Bluetooth. Soms heeft een apparaat een knopje met dit logo. Is de bluetooth aan op de smartphone of tablet, dan staat het logo bovenin het scherm. Maakt het uit of bluetooth aan of uit staat als u het niet gebruikt? Het is niet erg als bluetooth aan staat zonder het te gebruiken. Maar het kost de telefoon of tablet wel stroom. Wie de batterij wil sparen, kan dus de bluetooth-verbinding het beste uitzetten als het niet nodig is.

Apparaten verbinden via bluetooth? Dat gaat op elk apparaat net anders. Lees in onze tips en artikelen:

  1. hoe u een bluetooth-apparaat koppelt met de smartphone.
  2. hoe bluetooth werkt op een Mac.
  3. hoe u een apparaat via bluetooth koppelt met een Windows-computer.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.