Menu Zoek

Wat is bluetooth?

25052017-wat-is-bluetooth_250(1)

Alle smartphones en tablets hebben bluetooth. Wat houdt deze draadloze technologie in en waarvoor gebruikt u het?

Bluetooth is een methode om draadloos gegevens uit te wisselen tussen twee of meer apparaten. Dat gebeurt met radiogolven. Meestal is één apparaat de zender en het andere apparaat de ontvanger. Een belangrijke voorwaarde is dat de afstand tussen de apparaten niet te groot is. De maximale afstand is meestal zo'n tien meter. Maar er zijn ook wel bluetooth-apparaten die een langere afstand, tot maximaal honderd meter, ondersteunen.

U kunt bluetooth op iedere smartphone of tablet aanzetten. Gegevens op het mobiele toestel zijn hierdoor draadloos beschikbaar op andere bluetooth-apparaten. Stel dat er op een smartphone leuke liedjes staan opgeslagen. Speel deze liedjes dan af op allerlei andere apparaten met bluetooth. Denk aan luidsprekers, laptops, versterkers, hoofdtelefoons en autoradio's. Bluetooth wordt ook veel gebruikt om te bellen. Zo nemen mensen bij inkomende oproepen op een smartphone, de gesprekken met een verbonden carkit of hoofdtelefoon aan. Dit zijn slechts twee voorbeelden om bluetooth te gebruiken. Er zijn echter nog veel meer manieren!

Er zijn verschillende versies van bluetooth. Ze verschillen voornamelijk in signaaloverdracht van elkaar. Hoe krachtiger de verbinding, hoe meer informatie er tegelijkertijd uitwisselbaar is. Gelukkig ondersteunen apparaten meestal meerdere standaarden, dus in principe hoeft u daar niet op te letten. Een uitzondering geldt voor muziekliefhebbers. Bluetooth-apparaten die de aptX-standaard ondersteunen, spelen muziek in een hogere kwaliteit (cd-kwaliteit) af.

Bluetooth-apparaten hebben op de verpakkingsdoos of op het apparaat zelf een herkenbaar logo (zie afbeelding naast de inleiding van deze tip). Binnen een blauwe/paarse vorm bevindt zich een tandvormig symbool. Soms staat het tandvormige symbool in het wit of zwart afgebeeld zonder blauwe vorm.

Apparaten met bluetooth hebben ergens in het menu een optie om deze instelling aan of uit te zetten. Na inschakeling kiest u met welk apparaat u een draadloze verbinding wilt opzetten. Vaak is het nodig om een viercijferige pincode in te voeren. Dankzij deze beveiliging maken vreemden niet ongevraagd verbinding met uw bluetooth-toestel.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.