Menu Zoek

Wat is datalimiet?

datalimiet

Wat is datalimiet en hoe controleert u of u niet over dit limiet gaat?

Wie een tablet of smartphone heeft met een mobiel internetabonnement, krijgt te maken met 'datalimiet'. Bij het afsluiten van het mobiele internetabonnement maakt u namelijk de keuze tussen onbeperkt internet of een datalimiet. Dit is, samen met het bijbehorende telefoonnummer, verbonden aan de simkaart.

Datalimiet houdt in dat u binnen uw abonnement niet onbeperkt gebruik kunt maken van internet. Er zit dus een grens aan het openen van webpagina's, het versturen en ontvangen van e-mail en het gebruik van apps waar internetverbinding voor nodig is. Deze grens wordt aangegeven in MB. Dit is de hoeveelheid data die u mag gebruiken. Gaat u daar overheen, dan moet u die maand extra betalen of wordt uw verbinding heel traag. Dit is afhankelijk van het abonnement.

Via de website van de telecomprovider waar u het mobiele abonnement hebt afgesloten (bijvoorbeeld T-Mobile, Vodafone of KPN) maakt u voor het mobiele telefoonnummer een account aan. Daar ziet u dan wat voor abonnement u hebt afgesloten en dus ook wat het datalimiet is. Veel providers hebben hiervoor ook een app ontwikkeld, die u op de smartphone zelf kunt zetten.

Inmiddels hebben de meeste telefoons ook een ingebouwde functie die bijhoudt hoeveel data er al verstuurd en ontvangen is. Het verschilt per toestel hoe u precies bij deze functie komt, maar het gaat vrijwel altijd via de instellingen van het apparaat. Zoek daar naar een term als 'gegevensgebruik' of 'limiet mobiele gegevens'. Of tik op 'mobiel netwerk' of 'verbindingen' en bekijk de mogelijkheden.

Op Samsung-apparaten kunt u een waarschuwing instellen die aangeeft of de limiet bijna bereikt is. Hoe dit moet staat in de tip 'Nooit meer over de datalimiet op Samsung-toestel'.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.