Menu Zoek

Wat is een app?

wat is een app x250

Wat bedoelen mensen eigenlijk als ze het over een app hebben?

Het woord 'app' wordt de laatste jaren steeds vaker gebruikt. Mensen hebben het over een app op hun smartphone of de tablet. Denkt u net te weten wat er wordt bedoeld, heet een computerprogramma ook ineens een app. Hoe zit het precies?

'App' is de afkorting van het woord 'applicatie', dus: toepassing. Het woord werd normaal toen de smartphones en tablets in gebruik kwamen. Programma's op die mobiele apparaten worden apps genoemd. De tablet en smartphone hebben standaard een aantal apps. Andere apps moeten gebruikers zelf op het apparaat zetten. Ze zijn te vinden in de winkel voor apps: de App Store (op Apple-apparaten zoals iPhones en iPads) en de Google Play Store (op Android-apparaten).

Met de komst van Windows 8 werd de wereld van de apps ineens uitgebreid. Deze Windows-versies hadden ineens ook een winkel waarin apps te vinden zijn. Programma's op Windows die uit de Store komen, heten ook apps. Op dit moment noemt Microsoft eigenlijk alle programma's op Windows 10 en 11 'apps'. Ook Apple noemt sinds MacOS Catalina 10.15 de programma's op MacBooks apps.

Gaat het over apps, dan kan het dus over drie dingen gaan:

  1. Een programma op de smartphone
  2. Een programma op de tablet
  3. Een programma binnen Windows of Mac.

Zie voor meer uitleg het woord 'app' in het computerwoordenboek

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.