Wat is een e-simkaart?
Sommige moderne smartphones hebben een e-sim. Wat is dit voor simkaart en wat heb je eraan?
Simkaart
Om te kunnen bellen, sms’en en zonder wifi te internetten op een smartphone is een simkaart nodig. Dat is een plastic kaartje met daarop een chip. Dit kaartje zorgt dat er verbinding wordt gemaakt met het netwerk van een specifieke provider. Zo belt een KPN-klant via het KPN-netwerk en een Vodafone-klant via het Vodafone-netwerk. Aan de simkaart is een uniek telefoonnummer gekoppeld, dat is uw telefoonnummer. Krijgt u een nieuwe telefoon? Dan haalt u de simkaart uit het oude apparaat en stopt u ‘m in het nieuwe. Als u van provider verandert krijgt u een hele nieuwe simkaart.
Wat is e-sim?
Naast telefoons met de bekende fysieke simkaart, komen er ook steeds meer telefoons op de markt die e-sim ondersteunen. De ‘e’ komt hier van het woord embedded (Engels voor ingesloten). E-sim wil dus zoveel zeggen als ingesloten simkaart. Het is een piepkleine chip die is ingebouwd in de telefoon. Dat betekent dat er geen plastic simkaart meer nodig is. Gegevens en nummers van contacten worden digitaal opgeslagen. Koopt u een nieuwe telefoon of stapt u over naar een andere provider? Dan downloadt u de gegevens van de oude e-simkaart op de nieuwe.
Voordelen van e-sim
Een e-simkaart heeft een aantal voordelen:
- De digitale kaart is herschrijfbaar: als u wisselt van abonnement of overstapt naar een andere provider, worden de nieuwe gegevens gewoon op uw telefoon gedownload.
- De digitale kaart maakt het makkelijker om twee mobiele nummers te gebruiken vanaf één telefoon. Dit is bijvoorbeeld handig als u op vakantie een lokale simkaart wilt gebruiken. Of voor mensen die zowel zakelijk als privé willen bellen vanaf dezelfde telefoon.
- Een e-simkaart neemt minder ruime in, in de smartphone zelf. Zo blijft er voor fabrikanten meer ruimte over voor bijvoorbeeld de batterij en kunnen ze hun telefoons net wat minder zwaar maken.
- Een e-sim hoeft niet per post te worden verzonden. Bovendien is er voor een e-sim geen plastic nodig. Daardoor is de digitale kaart duurzamer en kunt u sneller aan de slag met een nieuwe telefoon.
Is e-sim veilig?
Maar een e-simkaart heeft niet alleen voordelen. Zo meldde RTL Nieuws eerder dat telefoons met een e-sim een makkelijker doelwit zijn voor hackers. De eigenaar van een telefoon met e-sim kan de digitale kaart namelijk vanaf zijn account bij een provider downloaden. De sim blijft op dat account staan. Maar als een hacker het wachtwoord van dat account kan achterhalen, kan hij eenvoudig het 06-nummer van de gebruiker overnemen. Daarmee kan hij vervolgens frauderen.
Daar staat tegenover dat het stelen van een telefoon met e-sim mogelijk minder aantrekkelijk is voor dieven. Aan een telefoon waar ze zelf geen andere simkaart in kunnen plaatsen, hebben ze namelijk minder.
E-sim op Android en iPhone
Op dit moment (juni 2021) bieden alleen KPN, Simyo, T-Mobile en Vodafone e-sim aan in Nederland. Ook wordt de digitale simkaart nog maar op een beperkt aantal toestellen aangeboden. Het gaat hierbij vooral om de nieuwste modellen. Denk aan de iPhone 11 en 12, de Google Pixel 3 en 4a en de Samsung Galaxy S20. De Consumentenbond houdt in deze lijsten voor iOS en Android bij welke apparaten e-sim ondersteunen.