Menu Zoek

Wat is eSIM?

Wat is e-sim en is het veilig?Sommige moderne smartphones hebben een eSIM. Wat is dit voor simkaart en wat heb je eraan?

Om te kunnen bellen, sms’en en zonder wifi te internetten op een smartphone is een simkaart nodig. Dat is een plastic kaartje met daarop een chip. Dit kaartje zorgt dat er verbinding wordt gemaakt met het netwerk van een specifieke provider. Zo belt een KPN-klant via het KPN-netwerk en een Vodafone-klant via het Vodafone-netwerk. Aan de simkaart is een uniek telefoonnummer gekoppeld, dat is uw telefoonnummer. Krijgt u een nieuwe telefoon? Dan haalt u de simkaart uit het oude apparaat en stopt u ‘m in het nieuwe. Als u van provider verandert krijgt u een hele nieuwe simkaart.

Naast telefoons met de bekende fysieke simkaart, komen er ook steeds meer telefoons op de markt die eSIM ondersteunen. De ‘e’ komt hier van het woord embedded (Engels voor ingesloten). eSIM wil dus zoveel zeggen als ingesloten simkaart. Het is een piepkleine chip die is ingebouwd in de telefoon. Dat betekent dat er geen plastic simkaart meer nodig is. Gegevens en nummers van contacten worden digitaal opgeslagen. Koopt u een nieuwe telefoon of stapt u over naar een andere provider? Dan downloadt u de gegevens van de oude eSIM op de nieuwe.

eSIM heeft een aantal voordelen:

  • De digitale kaart is herschrijfbaar: als u wisselt van abonnement of overstapt naar een andere provider, worden de nieuwe gegevens gewoon op uw telefoon gedownload.
  • De digitale kaart maakt het makkelijker om twee mobiele nummers te gebruiken vanaf één telefoon. Dit is bijvoorbeeld handig als u op vakantie een lokale simkaart wilt gebruiken. Of voor mensen die zowel zakelijk als privé willen bellen vanaf dezelfde telefoon.
  • Een eSIM neemt minder ruime in, in de smartphone zelf. Zo blijft er voor fabrikanten meer ruimte over voor bijvoorbeeld de batterij en kunnen ze hun telefoons net wat minder zwaar maken.
  • Een eSIM hoeft niet per post te worden verzonden. Bovendien is er voor een eSIM geen plastic nodig. Daardoor is de digitale kaart duurzamer en kunt u sneller aan de slag met een nieuwe telefoon.

Maar een eSIM heeft niet alleen voordelen. Zo meldde RTL Nieuws eerder dat telefoons met een eSIM een makkelijker doelwit zijn voor hackers. De eigenaar van een telefoon met eSIM kan de digitale kaart namelijk vanaf zijn account bij een provider downloaden. De sim blijft op dat account staan. Maar als een hacker het wachtwoord van dat account kan achterhalen, kan hij eenvoudig het 06-nummer van de gebruiker overnemen. Daarmee kan hij vervolgens frauderen.

Daar staat tegenover dat het stelen van een telefoon met eSIM mogelijk minder aantrekkelijk is voor dieven. Aan een telefoon waar ze zelf geen andere simkaart in kunnen plaatsen, hebben ze namelijk minder.

Op dit moment (juni 2023) bieden alleen KPN, Simyo, T-Mobile en Vodafone eSIM aan in Nederland. Ook wordt de digitale simkaart nog maar op een beperkt aantal toestellen aangeboden. Het gaat hierbij vooral om de nieuwste modellen. De Consumentenbond houdt in lijsten voor iOS en Android bij welke apparaten eSIM ondersteunen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.