Menu Zoek

Windows 10 opstarten in de veilige modus

windows10-veilige-modus-opstarten(1)

Krijgt u een virus of andere kwaadaardige software niet verwijderd? In de veilige modus van Windows 10 lukt dit misschien wel.

Met de veilige modus start een uitgeklede versie van Windows. Alleen de hoogstnodige zaken om het besturingssysteem te laten werken, starten op. Het nut daarvan? Verwijder in deze toestand bijvoorbeeld software die daar in de reguliere modus een stokje voor steekt. Denk aan malware (kwaadaardige software) die zichzelf actief houdt. Bij elke poging om het weg te gooien krijgt u dan een foutmelding omdat het bestand nog gebruikt wordt.

Gebruik de volgende methode als de instellingen nog goed bereikbaar zijn.

 • Klik op de Startknop > Instellingen Pictogram: Instellingen in Windows10.
 • Klik op Bijwerken en beveiliging > Systeemherstel.
 • Klik onder 'Geavanceerde opstartopties' op Nu opnieuw opstarten.
 • Nadat de pc is opgestart verschijnt het venster 'Kies een optie'. Klik op Problemen oplossen.
 • Klik op Opstartinstellingen.
 • Klik op Opnieuw opstarten.
 • De computer start nog een keer op. Eerst krijgt u een tijd een zwart scherm met witte letters. Op een gegeven moment verschijnt er een blauw scherm met verschillende opties. Druk op de toets F4 (optie 4) en de pc start op in veilige modus.
 • Start de computer opnieuw op de gebruikelijke manier en Windows 10 start weer op in de gewone versie.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.