Menu Zoek
SeniorWeb 20 jaar!

Verhaal van Ine Kreeftenberg

Ine Kreeftenberg
Doe joe spiek Inglisj?
Eervolle vermelding van de jury

Doe joe spiek Inglisj?
Onwetendheid veroorzaakte aanvankelijk schroom om het computertijdperk te durven binnentreden. Eenmaal over de drempel veranderde aarzeling razendsnel in enthousiasme, ondanks de confrontatie met onbekende en vreemde begrippen. Bekend waren Nederlandse woorden, zoals bureaublad, prullenbak, muis en mappen. Daar moest ik me nu iets anders bij voorstellen.

Het bureaublad was een schrijftafel met een houten of kunststofblad. Her en der lag gereedschap dat nodig was om op een draaistoel de kost te kunnen verdienen. Het bureaublad digitaliseerde en werd een internationaal ogend beeldscherm.

Hoe groot kan de verloedering van de Nederlandse taal zijn!

De prullenbak stond binnen handbereik op de grond. Daarin verdween afval, zoals miskleunen van typewerk. De prullenbak digitaliseerde en kwam op het bureaublad te staan.

Hoe gemakkelijk kan schoonmaken zijn!

Er lag ooit een dode muis onder het bureau die door een collega werd verwijderd. De muis digitaliseerde en nam plaats naast het toetsenbord. Hij piepte niet, maar klikte, hij trippelde niet, maar rolde, hij had geen staartje, maar een snoer. Hem aanraken was niet eng.

Hoe nuttig kunnen muizen zijn!

Typ-ex en carbonpapier waren niet langer doorslaggevend. Hardware en software vergezelden mij voortaan richting pensioen. De spellingcontrole verbeterde fouten en de printer spuugde onbeperkt opdrachten uit.

Hoe aantrekkelijk kan tekstverwerken zijn!

De inhoud van tientallen meters woordenboeken, fotoalbums en ordners verdween in mappen op de harde schijf. Archiefkasten kregen een andere bestemming.

Hoe klein kan opbergruimte zijn!

De werkwijze van destijds was onvermijdelijk omslachtig, bewerkelijk en tijdrovend. De digitalisering van daarna was een eyeopener: gemakkelijk, doelmatig en snel.

Hoe waardevol kan bij dit alles de kennis van a little bit Engels zijn!

Waarom een bijzondere vermelding?
Het verhaal geeft een leuke vergelijking tussen toen en nu. Er wordt een leuk en interessant woordenspel geschetst en het verhaal is heel helder opgeschreven.

Vorige Volgende
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
WIlt u op de hoogte blijven over alles rondom 20 jaar SeniorWeb?