Menu Zoek
Androidwijzer - Bestaande versies

Bestaande versies

Android 14

Google bracht op 4 oktober 2023 Android 14 uit. Het is de meest recente versie van het besturingssysteem. In deze versie is het inzoomen verbeterd. Teksten die al groter zijn, zoals koppen en titels, veranderen niet mee bij het inzoomen. Dat is veel overzichtelijker. Verder kun je hele oude apps niet meer installeren. Die apps zijn ontwikkeld voor Android 5 of nog ouder. Binnenkomende meldingen kunnen gekoppeld worden aan de flits van de telefoon. Gebruikers kunnen aangeven welke foto's en bestanden een app mag gebruiken.

Android 13

Google bracht op 16 augustus 2022 Android 13 uit. Android 13 heeft geen hele grote wijzigingen. Maar wel heel veel kleine. Zo kun je het uiterlijk van de icoontjes van apps aanpassen. Apps kunnen nu instellingen toevoegen aan het menu voor 'Snelle instellingen'. Daarmee zijn snel veelgebruikte instellingen van de smartphone op te roepen. Ook mogen apps niet zomaar meer meldingen sturen. De gebruiker moet daar toestemming voor geven. Standaard staan de meldingen uit. Android 13 zorgt er ook voor dat u apps geen toegang meer hoeft te geven tot uw gehele fotobibliotheek. U kunt specifieke foto's en video's uitkiezen om te delen met een app.

Android 12

Google richt zich in september 2021 met Android 12 vooral op overzichtelijke en minimalistische vormgeving. Het bekende snelmenu heeft bijvoorbeeld een nieuw uiterlijk. De pictogrammen van de belangrijkste functies, zoals wifi en bluetooth, zijn groter dan andere icoontjes. Ook kunnen gebruikers het systeem nog meer aanpassen dan in voorgaande versies. Zo kunnen ze de kleurstellingen van menu's, knoppen en widgets bepalen.

Google voegt verder een nieuw privacydashboard toe. Gebruikers hebben daarmee meer grip op hun privacy. Ze zien bijvoorbeeld welke apps afgelopen tijd de locatiegegevens hebben gebruikt en of de camera van het toestel aanstaat.

Android 11

Android 11 werd door Google in september 2020 uitgebracht. Deze versie geeft de gebruiker meer controle over de toestemmingen aan apps om toegang te krijgen tot locatie, telefoon of camera. Ze kunnen de apps eenmalig toegang geven. Daarnaast staat Google niet langer toe dat apps die niet actief zijn, wel gegevens opvragen.

Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.