Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Alles over usb-kabels

Alles over usb-kabels

Met usb-kabels is het mogelijk om allerlei apparaten met de computer te verbinden. Ook worden ze gebruikt om onder meer smartphones, tablets en e-readers op te laden. Ze zijn er in verschillende varianten.

Aan elk uiteinde van een usb-kabel zit een stekker. De stekker aan de computerkant ziet er altijd hetzelfde uit. Voor de apparaatkant zijn er verschillende varianten: usb-b, usb-c, micro-usb, mini-usb en lightning.

De stekker die in de computer of laptop gaat, heeft altijd dezelfde vorm en ziet er net zo uit als een usb-stick. Die gaat tenslotte ook in de computer. En wie nog een bekabeld toetsenbord gebruikt, zal de aansluiting ook zeker herkennen. Een ergernis die iedereen kent: deze stekker past slechts op één manier. Dit is moeilijk zichtbaar bij het insteken in de computer. Vaak is het een kwestie van uitproberen.

De stekker aan de computerkant heet usb-a en ziet er zo uit:

usb-a stekker

De meeste telefoons en tablets hebben een adapter met stekker die in het stopcontact gaat. Het op te laden apparaat wordt via een usb-kabel verbonden. De stekker aan de adapterkant is net zoals bij de computer altijd dezelfde: een usb-a.

Aan de andere kant van een usb-kabel zit een stekker die in een apparaat moet worden gestoken. Zoals een printer, scanner, externe harde schijf, digitale camera, tablet of smartphone. Hier zijn er een aantal variaties:


usb-b

 • usb-b
  Dit is een vierkante stekker. Wordt met name gebruikt voor printers.

  usb-mini
 • mini-usb
  Platte stekker met een dikke kop. Wordt voornamelijk gebruikt bij oudere apparaten.


  usb-micro
 • micro-usb
  De kleinste en platste stekker. Voor de meeste mensen herkenbaar als de oplaadstekker die in een Android-telefoon gaat. Een nieuwe variant van micro-usb heeft een afwijkende vorm. Deze wordt voornamelijk gebruikt bij externe harde schijven.


  usb-c stekker
 • usb-c
  Stekker met ellipsvormige uitgang. Zo gemaakt dat hij altijd past.

  Lightning
 • lightning
  Stekker die alleen door Apple wordt gebruikt. Onder meer bij de iPad en iPhone.

Usb-kabels hebben een zogeheten doorvoersnelheid, die aangeeft hoe vlug gegevens worden uitgewisseld. Dat is alleen belangrijk bij data-overdracht. Bijvoorbeeld wanneer je bestanden kopieert van de computer naar een externe harde schijf. De volgende versies bestaan: 1.0, 1.1, 2.0, 3.0 en 3.1. Nieuwere versies hebben een hogere doorvoersnelheid. De snelste usb-kabels hebben een blauwe binnenkant.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.