Menu Zoek

Back-up maken: cloud of externe harde schijf/usb-stick?

Back-up maken: cloud of externe harde schijf/usb-stickBescherm je bestanden met een back-up van je computer of een mobiel toestel. Die staat op een extra apparaat of online, in de cloud.

Een apparaat kan kapotgaan, kwijtraken of gestolen worden. In alle gevallen zijn de foto's, documenten en andere bestanden foetsie. Behalve wanneer je er een kopie van hebt, die op een andere plek staat. Dat kan een externe harde schijf of usb-stick zijn. Of een plek online, 'in de cloud'. Op die manier raak je belangrijke bestanden nooit kwijt. Dat heet een back-up.

Naast bestanden kunnen instellingen, en in sommige gevallen ook apps, worden meegenomen in een back-up. Dat is vooral handig wanneer je een nieuw apparaat koopt. Met behulp van de back-up zet je dan de instellingen over van het oude naar het nieuwe apparaat. Het is echter niet essentieel. Apps kun je opnieuw installeren en instellingen kun je weer aanpassen. Die zijn daarom nooit voorgoed kwijt.

Maak vanaf de computer (Windows of Mac) gemakkelijk een kopie van bestanden. Die gaan dan naar een externe harde schijf of usb-stick. Zowel Windows als de Mac doen dat automatisch. Nadat u dat zelf hebt ingesteld. Beide systemen maken natuurlijk alleen een back-up als de externe harde schijf of usb-stick is aangekoppeld. Laat de apparaten daarom altijd aangekoppeld. Is dat onhandig, koppel ze dan op vaste tijden aan. Bijvoorbeeld wekelijks op vrijdagmiddag. Is dit te veel gedoe, kies dan voor een back-up in de cloud. Zie daarvoor verderop in dit artikel.

Ga na hoeveel opslagruimte u nodig hebt. Usb-sticks zijn er tot 1 TB. Hebt u meer opslagruimte nodig, koop dan een externe harde schijf. Koppel het externe opslagapparaat aan en stel de back-up in op Windows 11, Windows 10 of de Mac.

Tot slot: bestanden op een telefoon of tablet kun je niet rechtstreeks kopiëren naar een extern apparaat. Dat kan wel via een omslachtige omweg. Je zet ze eerst over naar een computer. En van daaruit naar een schijf of usb-stick. Echt handig is dat niet. Je kunt dit tenslotte niet automatiseren. Maak een back-up van telefoon of tablet gemakkelijker online, in de cloud.

Google (Android) en Apple (iPhone/iPad) zorgen ervoor dat hun telefoons en tablets gemakkelijk zijn te back-uppen. Dat gaat via de Google Drive of Apple iCloud. Beide back-ups bewaren onder meer geïnstalleerde apps, instellingen, accountgegevens en foto's. Hartstikke handig!

Eén ding doen ze niet: een back-up maken van WhatsApp. Gelukkig heeft die app eigen mogelijkheden voor een back-up.

Een back-up in de cloud heeft een vervelende eigenschap: de gratis opslagruimte is eindig. Wie meer opslag nodig heeft, kan dit bijkopen. Of je maakt ruimte vrij. Door overbodige foto's en apps en bestanden weg te gooien. Of door foto's over te zetten naar een computer. Bedenk wel: dat is nog geen back-up. Die heb je pas wanneer je een kopie bewaart op een externe harde schijf of usb-stick.

Microsoft OneDrive, Apple iCloud, Google Drive en Dropbox zijn vier gratis clouddiensten. Je kunt ze gebruiken op zowel Windows als Mac. En alle vier zijn ze handig als back-up. Het principe is eenvoudig. Je hebt een back-up als een bestand (foto, document, pdf of wat dan ook) op twee plekken staat. Het moet op de computer én bij de clouddienst aanwezig zijn. Let op: wanneer je een opgeslagen bestand verwijdert van de computer, verdwijnt het ook uit de clouddienst.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.