U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Internet Artikel

Copilot, de betere versie van ChatGPT

Artikel

Microsoft heeft een betere versie van ChatGPT ingebouwd in de webbrowser Edge. Copilot geeft antwoord op al uw vragen, in lopende tekst.

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
4,7 / 5 (26 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 16 jul 2024

Wat is Copilot?

De chatfunctie van Microsoft Copilot is een vorm van kunstmatige intelligentie die bij van alles kan helpen. Denk aan vragen over sporten, koken, of welke plant het beste groeit in een schaduwrijke tuin. Copilot is gratis toegankelijk voor iedereen en zit standaard verwerkt in de browser Microsoft Edge. Daarmee is het een laagdrempelige manier om kennis te maken met kunstmatige intelligentie (AI) en chatbots.

Wat is een chatbot?

Een chatbot is een programma dat een gesprek nadoet. De gebruiker stelt een vraag of geeft een opdracht. De chatbot antwoordt. Hoe preciezer de vraag, hoe preciezer het antwoord. En je kunt een vervolgvraag stellen. De chatbot onthoudt wat hij heeft gezegd. Op die manier lijkt er een gesprek te ontstaan.

Misschien hebt u al eens gebruik gemaakt van een chatbot. Op sommige websites komt u namelijk een virtuele assistent tegen. Zoals de site van de politie. Rechtsonder staat een chatmogelijkheid. Klik erop en de virtuele assistent start. Hij heet Wout en geeft antwoord op uw vragen.

Waarom een chatbot gebruiken?

Copilot van Microsoft is ook een chatbot. Dat betekent dat hij vragen niet beantwoordt met een serie verwijzingen naar webpagina's, zoals Google, maar in de vorm van een geschreven gesprek. Hij geeft direct achtergrondinformatie, een recept voor een maaltijd, alle nummers op het Beatles-album Abbey Road of de laatst gespeelde wedstrijd van Ajax. 

Copilot zelf proberen

Zelf ervaren hoe Copilot werkt in Windows 10 en 11, is simpel:

  • Open de browser Microsoft Edge.
  • Klik rechtsboven op het Copilot-icoon Copilot icoon . Een deelvenster klapt uit.
  • Onderaan staat 'Vraag me alles wat u wilt'. Daar start uw gesprek met Copilot. Stel een vraag. Bijvoorbeeld: 'Hoe heet de opa van koning Willem-Alexander?'.
  • Druk op Enter.
  • Copilot schrijft een antwoord. Gebruikt u Microsoft Copilot voor het eerst, dan moet u de gebruiksvoorwaarden accepteren. Klik op Doorgaan.
  • Onder het gegeven antwoord staan suggesties voor vervolgvragen. Mogelijk staat er: 'Wat is de volledige naam van Prins Bernhard?'. Klik daarop voor een antwoord.
  • Natuurlijk kunt u ook zelf een vervolgvraag intypen. Zoals, 'Met wie was Bernhard getrouwd?' Op deze manier 'praat' u met Bing Chat. 

Bij het gebruik van Copilot zijn twee dingen handig om te weten:

  1. Wilt u een gesprek wissen, klik dan op Nieuw onderwerp. De eerder gegeven antwoorden worden gewist. 
  2. Copilot heeft drie gespreksstijlen, 'Creatiever', 'Gebalanceerder' en 'Nauwkeuriger'. Interessant voor wie echt met de chatbot wil spelen, maar voor een doorsneegebruiker doen de verschillen er niet zoveel toe.

Copilot en ChatGPT

Copilot zit niet toevallig in een browser van Microsoft. De maker van Windows steekt miljarden in OpenAI, het bedrijf achter de chatbot ChatGPT. Daarom mag Microsoft de techniek gebruiken in de eigen producten. Copilot is altijd up-to-date en laat met aanklikbare noten zien wat de bronnen zijn.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven