U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp E-mail Artikel

De populairste mailprogramma’s

Artikel

Hoe bekijk je je mail het liefst? Met een programma op de computer of via de website van een webmaildienst?

Niveau:
Gemiddeld
Waardering:
3,7 / 5 (15 stemmen)
Edwin van Amstel
Edwin van Amstel
Gewijzigd op 17 jun 2024

Programma of webmaildienst

Op de computer lees je e-mails via een e-mailprogramma of via een speciale webpagina. Bij dat laatste spreek je van webmail. Een bekend e-mailprogramma is Microsoft Outlook. En bij een webmaildienst denk je al snel aan Gmail of Outlook.com.

Mailaccounts

Om e-mail te lezen heb je een mailaccount   account Engelse term voor 'rekening' of 'abonnement'. Een account is op internet een combinatie van een gebruikersnaam en wachtwoord waarmee u toegang tot een bepaalde afgeschermde dienst krijgt. U kunt bijvoorbeeld een webmailaccount hebben of een account bij een webwinkel. Een abonnement bij een internetprovider wordt ook een account genoemd. Naast de gebruikersnaam en het wachtwoord bevat een account vaak andere informatie over de gebruiker, zoals naam en adres. nodig. Dat is een abonnement op een e-maildienst. Dat is een vast onderdeel van het internetpakket dat providers   provider Andere benaming voor internetaanbieder of telefoonmaatschappij. zoals Ziggo of KPN aanbieden. Of neem een account bij bijvoorbeeld Gmail. Groot voordeel van webmail: het adres vervalt niet als je wisselt van provider.

Microsoft Outlook

Het standaard mailprogramma van Microsoft heet Outlook. Het is onderdeel van een betaald pakket waar ook Word en Excel in zitten. Die abonnementsvorm heet Microsoft 365. En ach, als je toch betaalt voor Word en Excel, dan ligt het gebruik van Outlook voor de hand. Maar er zijn prima gratis alternatieven als je vooral wilt mailen.

Via Microsoft Outlook kun je mail van de provider lezen, maar het is ook zo in te stellen dat de mails van Gmail en Outlook.com erin verschijnen.

Mail voor Windows

Mail is het gratis standaardprogramma in Windows. Mail werkt met alle mailaccounts zoals Gmail, Outlook.com en de provider. Met ingang van 1 januari 2025 stopt Mail. Het wordt vervangen door het nieuwe Outlook voor Windows. Overstappen kan nu al, maar is niet verplicht. Gebruik het programma dus gerust zolang het nog bestaat.

Nieuwe Outlook voor Windows

Het nieuwe Outlook voor Windows is niet hetzelfde als het programma Microsoft Outlook uit het betaalde Microsoft-pakket. Vanaf 1 januari 2025 volgt het Mail op als standaardonderdeel van Windows. Deze gratis uitvoering is minder uitgebreid dan de grote broer. Op dit moment raden wij het nieuwe Outlook nog niet aan omdat het nog best veel foutjes heeft.

Mail op Mac

Op de Mac staat standaard het programma Mail. Dat is een programma zonder veel poespas. Het is gratis en werkt met alle soorten mailaccounts.

Webmaildiensten

De webmaildiensten Google Gmail en Outlook.com zijn populair. Gebruikers maken een gratis account aan en kunnen daarmee overal en altijd hun mails lezen. De diensten zijn namelijk online via elke browser te bekijken. Een programma installeren of leren gebruiken is niet nodig. Maar voor wie dat fijn vindt: de accounts kunnen wel in elk mailprogramma worden ingesteld. Een ander voordeel van deze diensten: het e-mailadres blijft voor altijd bestaan. Bij een provider is dat alleen maar zolang het internetabonnement loopt.

Providers bieden ook webmail aan. Zo is er KPN-webmail en Ziggo-webmail. Gebruikers kunnen inloggen via de browser en zo hun mail checken. Daarbuiten biedt deze optie weinig extra's. 

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven