Zoeken
Menu Zoek

Facebook aanmaken: account maken en vrienden vinden

Facebook is met meer dan een miljard leden wereldwijd ontzettend populair. U gebruikt dit sociale netwerk om in contact te komen en blijven met bekenden, maar ook om mensen op te sporen en spelletjes te spelen. Facebook aanmaken hoeft niet moeilijk te zijn. Maak met ons een persoonlijke pagina aan en nodig mensen uit Facebookvrienden te worden.

Een eigen pagina op Facebook aanmaken doet u als volgt: 

 • Ga naar www.facebook.com.
 • Aan de rechterkant ziet u onder 'Registreren' een formulier staan. Vul hier uw voornaam, achternaam, e-mailadres, geboortedatum en geslacht in. Bedenk ook een wachtwoord. Deze hebt u nodig om toegang te krijgen tot uw profielpagina. Lees ook de tip 'Maak een sterk wachtwoord'.
 • Klik op de groene knop Registreren.   

Om te bewijzen dat u daadwerkelijk degene bent die lid wilt worden van Facebook, dient u de aanmeldgegevens te bevestigen. Er is een e-mail naar u verstuurd, waarmee u dat gemakkelijk regelt.

 • Start uw e-mailprogramma en open het bericht met het onderwerp 'Nog maar één stap te gaan voordat je Facebook kunt gaan gebruiken'.
 • Klik op de blauwe link in het e-mailbericht of klik op de groene knop in uw mailbericht.
 • Log in met uw e-mailadres en wachtwoord, indien Facebook daar om vraagt.    
U bent nu lid van Facebook. Nadat u lid bent geworden, komt u terecht in een introductiescherm. De eerste stap daarin heet 'Vrienden toevoegen'. U kunt hier eventueel vrienden zoeken aan de hand van de contactpersonen die u al in Outlook.com hebt staan (als u deze e-maildienst gebruikt). U klikt dan op Outlook.com  en vult uw inloggegevens in van deze dienst. U vinkt vervolgens aan welke personen u wilt toevoegen. U kunt deze stap overslaan door rechts onderin te klikken op De stap overslaan.  Bevestig dit nogmaals aan Facebook.
Klik in het welkomstscherm op de Neem een rondleiding door je privacyinstellingen en ontdek hoe u zelf kunt bepalen wie welke informatie van u kan zien op uw Facebookpagina.

Een profielfoto is een afbeelding die andere gebruikers van Facebook zien, zodra ze u tegenkomen op Facebook. Hierdoor bent u voor vrienden, familie en kennissen gemakkelijk herkenbaar.  

 • Als u een foto wilt uploaden, klik dan op Een foto toevoegen. Als u nog geen profielfoto wilt uploaden, kunt u deze stap overslaan.
 • Blader naar de foto die u als profielfoto wilt gebruiken. De foto moet een een gif-, jpg- of png-afbeelding zijn van maximaal 4 MB.
 • Selecteer de foto en klik op Openen
 • U ziet een lijst met Facebookleden onder 'Voeg mensen toe die je kent' met mensen die u kunt toevoegen. Klik naast de persoon die u wilt toevoegen op Vriend toevoegen. U ziet de knop veranderen in de melding 'Vriendschapsverzoek verstuurd'.
 • U kunt ook op een later moment nog vrienden zoeken. Dan klikt u bovenin de pagina op Vrienden zoeken.
 • U kunt ook een specifiek iemand opzoeken, bijvoorbeeld iemand die u al kent die op Facebook zit. Klik bovenin de pagina op de zoekbalk met de tekst 'Zoeken op Facebook'. Vul vervolgens de naam van die persoon in en klik op het vergrootglas om die persoon te zoeken. De persoon krijgt uw uitnodiging om Facebookvrienden te worden. Pas als hij/zij dat accepteert, bent u vrienden met elkaar. Wil die persoon dat niet, dan krijgt u daar geen melding van. U merkt enkel dat die persoon niet wordt toegevoegd aan uw lijst met Facebookvrienden.

U stelt uw privégegevens als volgt in: 

 • Klik rechtsboven op een driehoekig pijltje naar beneden.
 • Klik op Instellingen.
 • Klik op Privacy.
 • U ziet de verschillende opties die er zijn. Lees ze goed door en kies uw instelling. Zo kunt u ervoor kiezen dat uw statusupdates volledig openbaar zijn. Dat is echter niet aan te raden. Beter kunt u kiezen voor 'Vrienden'.
 • Loop zo alle onderdelen door en kies uw instellingen.
 • Klik op Bekijk meer instellingen om naar de rest van de privacy-instellingen te gaan. Daarvoor geldt hetzelfde: loop elk onderdeel na en kies de gewenste instelling. Dat doet u in veel gevallen door te klikken op Bewerken en de instellingen aan te passen.

In 'Facebook: privacy en veiligheid' geven we een aantal tips voor een veilig gebruik van Facebook.

Nu is het handig om uw profiel te gaan invullen. Er is namelijk nog maar weinig over u te lezen op uw eigen pagina. U doet daar eenvoudig iets aan door uw profiel aan te vullen.

 • Klik in de blauwe bovenbalk op uw naam (met eventueel uw foto ernaast).
 • U gaat nu naar het overzicht van uw profiel. Klik op Profiel bewerken.
U ziet nu een hele pagina met allemaal gegevens over uzelf die u kunt invullen. Dat is niet verplicht, maar het is wel leuk. Sla uw wijzigingen op! U bepaalt zelf wat u invult.

Veel bedrijven en verenigingen hebben een eigen Facebookpagina. U kunt deze organisaties volgen. Dat houdt in dat u de berichten en foto's van die organisatie terugziet in uw overzicht. Ook SeniorWeb is actief op Facebook. Op onze pagina vindt u bijvoorbeeld computer- en tablettips, foto's en video's. Ook geven we u op onze Facebookpagina een kijkje achter de schermen van SeniorWeb.

 • Klik in de zoekbalk boven aan Facebook.
 • Typ de naam van een organisatie, bijvoorbeeld SeniorWeb. Tijdens het invoeren van de letters verschijnen er suggesties in beeld.
 • Klik op de juiste naam. U belandt op de pagina van de organisatie, in dit geval op de pagina van SeniorWeb.
 • Klik op Vind ik leuk. U volgt nu SeniorWeb op Facebook.

Als uw profiel helemaal is ingevuld, dan neemt u actief aan Facebook deel. De gebruikersomgeving vereist wel enige gewenning. Rechtsboven bevinden zich de menu-opties, die ziet u door te klikken op het pijltje 131114_facebook_knopinstellingen.

 • U bekijkt uw eigen berichten door in de blauwe balk op uw eigen naam te klikken. Op deze pagina is het mogelijk om een zogeheten statusupdate te plaatsen. Dat is een kort berichtje met informatie over wat u op een bepaald moment aan het doen bent. Uw vrienden kunnen deze statusupdate zien. Facebook stelt u daarin een vraag, maar u hoeft daar geen antwoord op te geven. U kunt plaatsen wat u zelf wilt.
 • U kunt de nieuwe statusupdates, foto's en overige berichten van uw vrienden bekijken door rechtsboven op Startpagina en vervolgens links op Nieuwsoverzicht te klikken. Het is mogelijk om direct een reactie te plaatsen onder een tekst of foto. U opent dit deel door op het logo van Facebook linksboven in beeld te klikken. Daarna staat het voor de volledigheid in het linkermenu onder uw naam en foto.
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.