Menu Zoek

iPad of iPhone opschonen

De opslagruimte op uw iPad of iPhone is niet onbeperkt. Daarom is het soms nodig ruimte te creëren. Dit kunt u doen door apps die u niet gebruikt te verwijderen en kritischer te kijken welke muziek, films of foto’s u op het apparaat laat staan. Via iTunes op uw computer, kunt u ruimte vrijmaken op uw iPad of iPhone.

In het artikel 'iTunes: iPad of iPhone synchroniseren' kunt u ter voorbereiding lezen hoe het programma iTunes op uw computer en de iPad (of iPhone) samenwerken om bestanden uit te wisselen. Denk aan muziek, apps of foto's. Over foto's hebben wij ook een afzonderlijke tip die u nog meer informatie geeft: 'Foto's op iPad zetten via iTunes'. Let op, iTunes is alleen beschikbaar op Mac-computers met het besturingssysteem macOS 10.14 Mojave of lager. Op de nieuwste versie van macOS heeft iTunes plaatsgemaakt voor andere programma's.

 • Open iTunes op de computer via Starten > Alle programma's (in Windows 7) > iTunes > iTunes. Op een Mac-computer opent u iTunes via Finder > Programma's > iTunes.
 • Sluit uw iPad met de bijgeleverde USB-kabel aan op de computer.
 • Verschijnt bij u het venster 'Automatisch afspelen' in beeld, klik dit dan weg met het kruisje rechtsboven in het venster.
 • U kunt ook de vraag krijgen of u deze computer toegang wilt geven tot de iPad. Klik dan op Doorgaan en tik op uw iPad op Vertrouw.
 • Klik in iTunes op het pictogram van de iPad 131114_ipadopschonen_knop.

Een iPad heeft een vast aantal GB aan opslagruimte. Dit kan variëren van 16 GB tot 1024 GB. U kunt hier geen extra opslagruimte aan toevoegen, dus onbeperkt apps, muziek of foto's op uw iPad zetten kan niet. Via iTunes kunt u overzichtelijk zien hoeveel ruimte de verschillende onderdelen innemen op uw iPad. Als u de iPad geselecteerd hebt, ziet u dat onder in iTunes.

011113_iTunes_opslag

Loopt u tegen het probleem aan dat u geen ruimte meer hebt op uw iPad, dan kunt u via iTunes uw iPad opruimen. Daar gaan wij nu verder op in.

Uit onderzoek is gebleken dat veel apps die mensen installeren in de praktijk niet of nauwelijks gebruikt worden. Zonde als deze wel ruimte op uw iPad innemen natuurlijk. Via het venster 'Apps' schoont u het aantal apps gemakkelijk op.

 • Klik in iTunes op Apps (zorg dat u uw iPad geselecteerd hebt).
 • Sorteer de apps nu op grootte: klik onder 'Apps' op de knop waar nu waarschijnlijk 'op soort sorteren' staat en klik op Op grootte sorteren.

131114_ipadopschonen_3

 • U ziet hieronder de apps die op uw iPad staan, gesorteerd op grootte. Nu kunt u apps die veel ruimte in beslag nemen en die u niet gebruikt, verwijderen. Klik daarvoor achter de app op Verwijderen.

Apps die u via de iTunes Store op de computer hebt gedownload worden automatisch gesynchroniseerd met uw iPad als u onder aan het rijtje apps de optie Nieuwe iPad en iPhone apps automatisch installeren hebt aangevinkt. Wilt u niet dat een app die u via uw computer binnenhaalt automatisch op de iPad wordt gezet bij het synchroniseren, haal het vinkje dan weg. Wilt u de app vervolgens op uw iPad zetten, dan kunt u in het rijtje apps achter de app klikken op Installeren en vervolgens rechtsonder op Toepassen.

Neemt uw muziekverzameling te veel ruimte in op de iPad? Klik dan op Muziek. Controleer of u de optie 'Geselecteerde afspeellijsten, artiesten, albums en genres' hebt geselecteerd. Wanneer u namelijk hebt gekozen voor 'Gehele muziekbibliotheek', kan dit weleens te veel zijn voor op uw iPad. In het artikel 'iTunes: iPad of iPhone synchroniseren' leest u hier meer over.

Bent u een filmliefhebber en nemen films te veel ruimte in op uw iPad? Gebruik dan het venster 'Films' om te bepalen wat u op uw iPad wilt hebben staan.

 • Vink Films synchroniseren aan en klik op Toepassen als u wilt dat films tussen uw iPad en iTunes worden gesynchroniseerd (stond het vinkje er bij u al, klik dan op Synchroniseren). De films die u op de iPad (via de app iTunes) hebt gedownload, komen dan ook in de iTunes-bibliotheek 'Films' op uw computer te staan. Dan kunt u er vervolgens voor kiezen wat u houdt op de iPad zelf.
 • Onder 'Films' kunt u handmatig aangeven wat u op de iPad wilt zetten. Haal het vinkje bij een film weg om het niet meer op de iPad te laten staan. Zet er een vinkje als u de film vanuit uw iTunes-bibliotheek juist wel op de iPad wilt zetten. Klik daarna op Synchroniseren.
 • U kunt ook een vinkje zetten voor Automatisch inclusief en vervolgens kiezen voor een aantal recente films.

Onder 'Films' vindt u 'Tv-programma's'. Hier gaat u op soortgelijke manier te werk.

Via iTunes kunt u precies bepalen welke foto's u op de computer wilt synchroniseren met de iPad. Bekijk goed wat u op de iPad wilt zetten, want foto's nemen veel ruimte in beslag. Via het venster 'Foto's' bepaalt u welke foto's van uw computer u op de iPad terug wilt zien. Meer daarover hebt u al kunnen lezen in de tip 'Foto's op iPad zetten via iTunes'.

In plaats van 'Alle mappen' kunt u ook klikken op Geselecteerde mappen om zo een keuze te maken uit submappen waar foto's in staan.

De foto's die u met de iPad zelf hebt gemaakt, kunnen er ook voor zorgen dat het geheugen van uw iPad vol zit. Zorg er dan voor dat u de foto's verplaatst naar uw computer. Hoe u dit doet leest u in het artikel 'Foto's overzetten van iPad naar computer'.

Aan het begin van dit artikel hebben wij aangegeven dat u de iPad via de bijgeleverde USB-kabel aansluit op de computer. U kunt de iPad ook draadloos laten synchroniseren met iTunes. De computer en de iPad moeten dan verbonden zijn met hetzelfde draadloze netwerk. U stelt draadloos synchroniseren als volgt in:

 • Klik op het tabblad Overzicht.
 • Zet een vinkje voor Met deze iPad synchroniseren via Wi-Fi (op een Mac-computer staat er Synchroniseer met deze iPad via Wi-Fi).
 • Klik op Toepassen.
  141215_wifi

In het vervolg hoeft u de iPad dan niet meer met de kabel aan te sluiten om te synchroniseren.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.