Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 20 september 2021

iPad of iPhone opschonen

ipad opschonen via itunes

Is de opslagruimte op de iPad of iPhone vol? Creëer ruimte door kritisch te kijken welke muziek, films of foto’s weg mogen. Dit kan via iTunes op uw computer.

De inhoud van een iPad of iPhone bekijken en aanpassen kan via iTunes op een Windows-computer. Hebt u iTunes nog niet op uw computer, dan kunt u het programma downloaden via het Software-artikel. Voorheen kon het ook op een Mac-computer via iTunes, maar bij de nieuwere versies is dat niet meer mogelijk. Sinds oktober 2019 (met de komst van macOS 10.15 Catalina) heeft iTunes plaatsgemaakt voor andere programma's. Bestanden uitwisselen gaat voortaan via de Finder. In het artikel 'Bestanden uitwisselen tussen iPhone/iPad en Mac' bespreken wij hoe dat in zijn werk gaat. Wilt u liever gebruikmaken van de online opslagdienst iCloud? Lees dan het artikel 'Gegevens uitwisselen tussen Apple-apparaten met iCloud'.

Onderstaande stappen zijn gebaseerd op een iPad en iPhone met iOS13.7, een Windows-computer met Windows 10 en een Mac-computer met Mojave OS 10.14.

 • Open iTunes op de Windows-computer via de Start-knop > iTunes. Klik op een Mac-computer op iTunes in het Dock.
 • Sluit de iPad/iPhone aan met de bijbehorende kabel. Zorg dat het apparaat ontgrendeld is (voer de toegangscode in).
 • Tik op het scherm van de iPhone op Vertrouwen als wordt gevraagd of de aangesloten computer veilig is. Voer indien nodig de toegangscode van de iPad/iPhone in.
 • Klik in iTunes op Doorgaan om de inhoud van de iPad/iPhone te bekijken.
 • Is dit de eerste keer dat u een toestel op de computer aansluit, dan ziet u nu een welkomstscherm in iTunes. Klik op Doorgaan en op Aan de slag.
 • Klik linksboven op het pictogram van een tablet of smartphone om de inhoud ervan te bekijken.

Een iPad heeft een vast aantal GB aan opslagruimte. Dit kan variëren van 16 GB tot 1024 GB. U kunt hier geen extra opslagruimte aan toevoegen, dus onbeperkt apps, muziek of foto's op uw iPad zetten kan niet. Via iTunes kunt u overzichtelijk zien hoeveel ruimte de verschillende onderdelen innemen op uw iPad. Als u de iPad geselecteerd hebt, staat dat onderaan in iTunes. Beweeg de muis over de verschillende kleurtjes om te zien om wat voor bestanden het gaat.

ipad geheugen in itunes

Loopt u tegen het probleem aan dat u geen ruimte meer hebt op uw iPad, dan kunt u via iTunes uw iPad opruimen. Daar gaan wij nu verder op in.

Neemt uw muziekverzameling te veel ruimte in op de iPad? Doe dan het volgende:

 • Klik in het linker menu onder 'Instellingen' op Muziek.
 • Als er een vinkje staat voor 'Muziek synchroniseren', dan wordt de muziekbibliotheek op de iPad of iPhone automatisch gevuld met alle muziek die in de iTunes-bibliotheek staat. Dat kan te veel geheugen innemen op het apparaat. Haal het vinkje weg door erop te klikken.
 • Klik links in het menu onder 'Instellingen' op Overzicht.
 • Scrol naar beneden en vink onder 'Opties' Muziek en video's handmatig beheren aan. U kunt dan zelf kiezen welke liedjes u van de iPad/iPhone afhaalt en welke u laat staan.
 • Klik in het linker menu onder 'Op mijn apparaat' op Muziek. Klik op de liedjes die u wilt verwijderen om geheugen vrij te maken. Houd de Ctrl-toets ingedrukt om meerdere liedjes tegelijk te selecteren. Rechtsklik op een te verwijderen liedje en klik op Uit bibliotheek verwijderen.

Met het handmatig beheren van muziek, moet u nieuwe liedjes zelf weer op het apparaat zetten. Dit gaat niet meer automatisch. Lees in het artikel 'iTunes: iPad of iPhone synchroniseren' meer over het uitwisselen van muziek tussen verschillende apparaten.

Bent u een filmliefhebber en nemen films te veel ruimte in op uw iPad? Gebruik dan het venster 'Films' om te bepalen wat u op uw iPad wilt hebben staan.

 • Klik in het linker menu onder 'Instellingen' op Films.
 • Vink Films synchroniseren aan en klik oonderaan op Toepassen als u wilt dat films tussen uw iPad en iTunes worden gesynchroniseerd (stond het vinkje er bij u al, klik dan op Synchroniseren). De films die u op de iPad (via de app iTunes) hebt gedownload, komen dan ook in de iTunes-bibliotheek 'Films' op uw computer te staan. Dan kunt u er vervolgens voor kiezen wat u houdt op de iPad zelf.
 • Onder 'Films' kunt u handmatig aangeven wat u op de iPad wilt zetten. Haal het vinkje bij een film weg om het niet meer op de iPad te laten staan. Zet er een vinkje als u de film vanuit uw iTunes-bibliotheek juist wel op de iPad wilt zetten. Onderaan ziet u direct hoeveel geheugen er daarna nog overblijft.
 • Of zet een vinkje voor Automatisch inclusief en kies vervolgens een aantal films.
 • Klik rechtsonder op Toepassen en daarna op Synchroniseren.

Onder 'Films' vindt u 'Tv-programma's'. Hier gaat u op soortgelijke manier te werk.

Blijkt dat een groot deel van het geheugen in beslag wordt genomen door foto's? Dan is het misschien tijd om ergens een back-up te maken en wat afbeeldingen van de iPad/iPhone te verwijderen. Hoe dit werkt leest u in het artikel 'Help! Mijn iPad-geheugen is vol!'

Aan het begin van dit artikel hebben wij aangegeven dat u de iPad via de bijgeleverde USB-kabel aansluit op de computer. U kunt de iPad ook draadloos laten synchroniseren met iTunes. De computer en de iPad moeten dan verbonden zijn met hetzelfde draadloze netwerk. U stelt draadloos synchroniseren als volgt in:

 • Klik op het tabblad Overzicht.
 • Zet een vinkje voor Met deze iPad synchroniseren via Wi-Fi (op een Mac-computer staat er Synchroniseer met deze iPad via Wi-Fi).
 • Klik op Toepassen.

  iPad draadloos synchroniseren met iTunes

In het vervolg hoeft u de iPad dan niet meer met de kabel aan te sluiten om te synchroniseren.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.