Menu Zoek

Nieuwe desktopcomputer kopen met Windows

Computer kopen: waar moet ik op letten?Gaat u voor het eerst een computer kopen, of is er een nieuwe pc nodig? Maak een doordachte keuze.

Computers zijn er in alle soorten en maten. De prijzen én de specificaties verschillen enorm per merk en model. Belangrijk is dat de computer past bij uw wensen. Maar ook dat de computer voldoende capaciteit heeft om bijvoorbeeld nieuwe versies van het besturingssysteem aan te kunnen.

Een desktopcomputer staat op een vaste plek in huis en is dus niet verplaatsbaar, zoals een laptop. Daarnaast is er ook een prijs verschil tussen desktops en laptops. In dit artikel bespreken we alleen het aanschaffen van een desktopcomputer.

Hebt u al een budget bepaald? De prijs van een desktopcomputer ligt tussen de 350 en duizenden euro’s. De allergoedkoopste computers zijn echte basismodellen, de duurste computers zijn zeer krachtige apparaten. Voor een degelijke, snelle computer kunt u het best uitgaan van een prijs tussen de 500 en 1000 euro. Daarvoor krijgt u in de meeste gevallen alleen de daadwerkelijke computer, dus de kast met daarin onder meer de processor en geheugenkaart.

Houd er dus rekening mee dat u ook een beeldscherm, een toetsenbord en een muis nodig hebt. In sommige gevallen zijn die bij de prijs inbegrepen, maar meestal koopt u de onderdelen los. Een standaardmonitor kost ongeveer 80 tot 200 euro. Een muis en toetsenbord zijn elk al voor een paar tientjes te koop.

In elektronicawinkels en webshops wordt meestal onderscheid gemaakt tussen een aantal soorten desktopcomputers. Dat zijn:

  • De pc: een standaardcomputer. De afkorting pc staat voor personal computer, oftewel persoonlijke computer.
  • De all-in-one-pc: een alles-in-ééncomputer. Hierbij is een monitor, en in sommige gevallen ook een muis en toetsenbord, inbegrepen.
  • De gaming-pc: een krachtige pc die speciaal bedoeld is voor urenlang computerspellen spelen. Deze pc’s zijn grafisch heel krachtig en daardoor vaak ook duurder.
  • De mini-pc: een kleine computer. Deze persoonlijke computer is een volwaardige pc, maar hebben ze bij het bouwen zo compact mogelijk gehouden.

De processor is het hart van een computer. Die bepaalt de rekenkracht en daarmee ook grotendeels de snelheid. Een processor heeft een aantal kernen: 4, 6, 8 of meer stuks. Daarnaast heeft iedere processor een bepaalde kloksnelheid, uitgedrukt in Gigahertz. Hoe meer kernen en hoe hoger de kloksnelheid, hoe krachtiger de pc is. Maar cijfers zeggen niet alles. Het is ook belangrijk hoe de verschillende computeronderdelen met elkaar samenwerken en hoe goed de software en hardware op elkaar afgestemd zijn.

Over het algemeen geldt: hoe meer rekenkracht, hoe beter de pc zware programma’s aankan. Een krachtige processor is bijvoorbeeld nodig voor rekenprogramma’s en zware foto- en videobewerkingsprogramma's, zoals Photoshop. Met een simpele processor kunt u gewoon prima internetten, mailen, Office-programma’s gebruiken en simpele fotobewerkingen doen.

De twee belangrijkste makers van processoren zijn Intel en AMD. De processoren van deze twee bedrijven zijn te vinden in computers van allerlei merken. De Intel Core i3 en de AMD Ryzen 3 worden gezien als minimaal nodig. Daarop volgen de Intel Core i5 en de AMD Ryzen 5, die wat nieuwer en krachtiger zijn. Wie een echt krachtige pc wil kan nog beter kijken naar de Intel Core i7 of i9, of de AMD Ryzen 7 of 9. Deze processoren schroeven de prijs van een computer flink op, maar bieden dan ook wel de meeste rekenkracht. De genoemde typen zijn niet de enige varianten. Ziet u een computer die u wel aanspreekt, maar weet u niet of de processor geschikt is voor wat u ermee wilt doen? Zoek dan op internet naar meer informatie.

Naast de processor is ook het werkgeheugen bepalend voor de snelheid van de computer. Dit wordt ook weleens het RAM-geheugen genoemd. Het werkgeheugen bepaalt hoeveel processen de computer tegelijkertijd aankan. De grootte wordt uitgedrukt in GB (gigabyte). Hoe meer GB’s, hoe sneller de computer is. Een minimaal werkgeheugen van 8 GB is aan te raden. Dat is prima voor internetten, video’s kijken en Office-programma’s draaien. Daarnaast is ook 16 GB of 32 GB mogelijk. Dit is fijn voor mensen die hele zware programma’s gebruiken, of veel programma's tegelijk.

Een ander belangrijk onderdeel van de computer is de opslagschijf en de grootte daarvan. Dat bepaalt hoeveel programma's, documenten en foto's u kwijt kunt op de pc. Er zijn twee type schijven: de SSD en de HDD. Een SSD (solid state drive) is een extra snelle harde schijf. Een HDD (hard disc drive) gebruikt nog langzamere oudere techniek met draaiende onderdelen, maar heeft meer opslagruimte. Sommige computers hebben een SSD en een HDD. Een SSD is een stuk sneller en zal daardoor programma’s snel opstarten. De HDD is dan voor de opslag van bestanden.

Daarnaast is de hoeveelheid ruimte op de schijf belangrijk. Die wordt uitgedrukt in GB of TB. Mensen die weinig programma’s, foto’s en bestanden op de computer willen bewaren, kunnen waarschijnlijk prima uit de voeten met minder opslag, rond de 500 GB. Wie veel wil opslaan, is waarschijnlijk beter uit met 1 TB. Natuurlijk is de opslag altijd achteraf uit te breiden met behulp van een externe harde schijf.

De computer heeft een aantal aansluitingen. Bijvoorbeeld een HDMI-aansluiting om een beeldscherm op aan te sluiten en een netwerkaansluiting voor de internetkabel. En verschillende USB-aansluitingen om USB-sticks, een muis of een toetsenbord op aan te sluiten.

Hebt u thuis al een apparaat dat u met de computer wilt gebruiken? Kijk dan even goed of de computer die u op het oog hebt daarvoor de juiste aansluitingen heeft.

Een optische drive, waarin een cd-rom past, is op steeds minder computers te vinden. Ook hier geldt: mocht u dat wel willen, kijk dan goed of deze is inbegrepen.

Op de computer staat automatisch al bepaalde software. Maar sommige software moet u los aanschaffen. Het besturingssysteem is standaard, daar hoeft u dus niks meer voor te doen. Maar voor een pakket zoals Office, met Word, Excel en PowerPoint, hebt u een abonnement nodig.

Verder hebt u ook een beveiligingsprogramma nodig. Op Windows staat het gratis programma Defender al geïnstalleerd. Dat is een zeer geschikte beveiliging.

Er is dus veel om op te letten bij het kopen van een computer. Maar hoe kiest u nu uiteindelijk? Daar bestaan gelukkig handige vergelijkingssites voor. Computers vergelijken kan bijvoorbeeld bij Tweakers, Kieskeurig.nl of bij (online) elektronicawinkels zoals Coolblue. Vul in de linker kolom van deze website uw eisen in om alleen geschikte opties te zien.

Als u eenmaal een computer hebt gekocht, zijn er nog wat andere stappen te zetten bij het eerste gebruik.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.