U bent hier: Home Tips & Uitleg Onderwerp Elektronica Artikel

Nieuwe desktopcomputer kopen met Windows

Artikel

Gaat u voor het eerst een computer kopen, of is er een nieuwe pc nodig? Maak een doordachte keuze.

Niveau:
Eenvoudig
Waardering:
4,1 / 5 (94 stemmen)
Sanne Couperus
Sanne Couperus
Gewijzigd op 4 mrt 2024

Computer aanschaffen

Een desktopcomputer staat op een vaste plek in huis. Hij is dus niet verplaatsbaar, zoals een laptop. Daarnaast verschillen desktops en laptops ook in prijs. Wat is belangrijk bij de aanschaf van een desktopcomputer? 

De prijzen én de specificaties verschillen erg per merk en model. Belangrijk is dat de computer past bij uw wensen. Maar ook dat de computer voldoende capaciteit heeft voor bijvoorbeeld nieuwe versies van het besturingssysteem.

Prijs desktopcomputer

Hebt u al een budget bepaald? De prijs van een desktopcomputer ligt tussen de 350 en duizenden euro’s. De allergoedkoopste computers zijn echte basismodellen, de duurste zijn zeer krachtige apparaten. Voor een degelijke, snelle computer kunt u het best uitgaan van een prijs tussen de 500 en 1000 euro. Daarvoor krijgt u meestal alleen de computer zelf: de kast met daarin onder meer de processor en geheugenkaart.

Houd er dus rekening mee dat u bij een desktopcomputer ook een beeldscherm een toetsenbord, een muis en - voor goed geluid - aparte luidsprekers nodig hebt. Een standaardmonitor kost ongeveer 80 tot 200 euro. Een muis en toetsenbord zijn elk al voor een paar tientjes te koop, net als losse luidsprekers. 

Andere soorten computers

Elektronicawinkels en webshops onderscheiden desktopcomputers meestal in een aantal soorten.

  • De pc: een standaardcomputer. De afkorting pc staat voor personal computer, oftewel persoonlijke computer.
  • De all-in-one-pc: een alles-in-ééncomputer. De computer, beeldscherm en luidsprekers zijn één apparaat. In sommige gevallen levert de fabrikant ook een muis en een toetsenbord mee.
  • De gaming-pc: speciaal bedoeld voor urenlang computerspellen spelen. Deze pc’s zijn heel krachtig, zodat ze goed bewegend beeld kunnen weergeven. Daardoor zijn ze vaak ook duurder.
  • Pc voor videobewerking: een krachtige computer. Handig voor het bewerken van grote video's. Deze computers zijn duurder dan de meeste computers.
  • De mini-pc: een kleine computer. Deze persoonlijke computer is een volwaardige pc, maar het apparaat is zo compact mogelijk gebouwd.

Processor

De processor is het hart van een computer. Die bepaalt de rekenkracht en daarmee ook grotendeels de snelheid. Een processor heeft een aantal kernen: 4, 6, 8 of meer. Daarnaast heeft iedere processor een bepaalde kloksnelheid, uitgedrukt in Gigahertz. Hoe meer kernen en hoe hoger de kloksnelheid, hoe krachtiger de pc. Maar cijfers zeggen niet alles. Het is ook belangrijk hoe de verschillende computeronderdelen met elkaar samenwerken. En hoe goed software software Engelse term voor computerprogramma's, die ook in het Nederlands gebruikelijk is. Software is alles wat op de computer, smartphone of tablet wordt geïnstalleerd en vervolgens gebruikt. Voorbeelden van software zijn programma's als Word en Excel maar ook de apps die op een smartphone of tablet worden gebruikt. en hardware hardware Alle digitale apparatuur, onderdelen daarvan en randapparatuur. Denk aan een muis, monitor, printer, maar ook smartphone of tablet. De programmatuur die op dit soort apparaten draait, noemen we software. op elkaar afgestemd zijn.

Rekenkracht

Over het algemeen geldt: hoe meer rekenkracht, hoe beter de pc zware programma’s aankan. Een krachtige processor is bijvoorbeeld nodig voor rekenprogramma’s en zware foto- en videobewerkingsprogramma's, zoals Photoshop. Met een simpele processor kunt u gewoon prima internetten, mailen, Office-programma’s gebruiken en simpele fotobewerkingen doen. 

De twee belangrijkste makers van processoren zijn Intel en AMD. Allerlei computerbouwers gebruiken de processoren van deze twee bedrijven. De Intel Core i3 en de AMD Ryzen 3 worden gezien als minimaal nodig. De Intel Core i5 en de AMD Ryzen 5 zijn wat nieuwer en krachtiger. Wie een echt krachtige pc wil, kiest voor de Intel Core i7 of i9, of de AMD Ryzen 7 of 9. Deze processoren schroeven de prijs van een computer wel flink op. De genoemde typen zijn niet de enige varianten. Op internet staat meer informatie over typen processoren en waar ze geschikt voor zijn.

Werkgeheugen

Naast de processor is ook het werkgeheugen bepalend voor de snelheid van de computer. Dit heet ook wel het RAM RAM Afkorting van 'Random Access Memory'. Engelse term voor het werkgeheugen van de computer. Het RAM-geheugen is veel sneller dan een harde schijf. Tijdens het werken met de computer slaat het werkgeheugen de gegevens op, zodat de processor ze snel kan verwerken. Denk bij gegevens aan programma's, apps, websites en documenten. Zie ook ROM. -geheugen. Het werkgeheugen bepaalt hoeveel processen de computer tegelijkertijd aankan. De grootte wordt uitgedrukt in GB (gigabyte). Hoe meer GB’s, hoe sneller de computer. Een minimaal werkgeheugen van 8 GB is aan te raden. Dat is prima voor internetten, video’s kijken en Office-programma’s draaien. Daarnaast is ook 16 GB of 32 GB mogelijk. Dat is fijn voor mensen die hele zware programma’s gebruiken, of veel programma's tegelijk.

Opslag, HDD en SSD

Een ander belangrijk onderdeel van de computer is de opslagschijf en de grootte daarvan. Die bepaalt hoeveel programma's, documenten en foto's u kwijt kunt op de pc. Er zijn twee type schijven: de SSD en de HDD. Een SSD (solid state drive) is een extra snelle harde schijf. Een HDD (hard disc drive) gebruikt langzamere oudere techniek met draaiende onderdelen. Dit type heeft wel meer opslagruimte. Sommige computers hebben zowel een SSD als een HDD. Vanaf de SSD starten programma’s snel op. De HDD is dan nuttig voor de opslag van bestanden.

Daarnaast is de hoeveelheid ruimte op de schijf belangrijk. Die wordt uitgedrukt in GB of TB. Rond de 500 GB is voldoende voor wie weinig programma’s, foto’s en bestanden op de computer wil bewaren. 1 TB is handig voor wie veel wil opslaan. Natuurlijk is de opslag altijd achteraf uit te breiden met een externe harde schijf. In dit artikel 'Nieuwe externe harde schijf kopen' leest u daar mee over.

Aansluitingen

De computer heeft een aantal aansluitingen. Bijvoorbeeld HDMI om een beeldscherm op aan te sluiten en een netwerkaansluiting voor de internetkabel. En verschillende USB-aansluitingen om USB-sticks, een muis of een toetsenbord op aan te sluiten. 

Hebt u thuis al een apparaat dat u met de computer wilt gebruiken? Kijk dan even goed of de gewenste computer daarvoor de juiste aansluitingen heeft.

Steeds minder computers hebben een optische drive, waarin een cd-rom past. Ook hier geldt: is dat nodig, kijk dan goed of de computer die heeft.

Software en beveiliging

Op de computer staat automatisch al bepaalde software, het besturingssysteem bijvoorbeeld. Maar een abonnement is nodig voor een pakket als Office, met Word, Excel en PowerPoint. 

Een apart beveiligingsprogramma is niet nodig. Bij Windows hoort het gratis programma Defender. Dat is een zeer geschikte beveiliging.

Welke computer moet ik kopen?

Er is dus veel om op te letten bij het kopen van een computer. Gelukkig zijn er handige vergelijkingssites die kiezen makkelijker maken. Computers vergelijken kan bijvoorbeeld bij Tweakers, Kieskeurig.nl of bij (online) elektronicawinkels zoals Coolblue. Vul in de linker kolom van deze website uw eisen in en zie geschikte opties.

Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Bent u geholpen met dit artikel?

Laat weten wat u van dit artikel vond, daarmee helpt u de redactie van SeniorWeb én andere gebruikers van de website.

Geef uw waardering:

Meer over dit onderwerp

Bekijk meer artikelen met de categorie:

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

naar boven