Zoeken
Menu Zoek

Photo Gallery: foto’s importeren, bekijken en beheren

Met Photo Gallery kunt u foto's kunt bekijken en kleine beeldbewerkingen uitvoeren. In dit artikel leest u hoe u foto's importeert van een camera en hoe u deze foto's kunt bekijken en beheren op een computer met Windows 7, 8.1 of 10.
Photo Gallery staat niet standaard op uw computer. Het programma zit in Windows Essentials, dat u kunt downloaden via het Software-artikel .
 • In Windows 7 start u het programma via Starten > Alle programma's > Photo Gallery
 • In Windows 8/8.1 klikt u in het Startscherm op de tegel Photo Gallery.
 • In Windows 10 start u het programma via Starten > Alle apps > Photo Gallery

Het programma opent met het overzichtsscherm. Bovenin ziet u het Lint. Dit menutype kent u wellicht al uit de Office-programma's. Links staan mappen die overeenkomen met de mappen 'Afbeeldingen' en 'Video's' uit de Verkenner. Hier kunt u navigeren naar een specifieke map. Rechts daarvan staan kleine afbeeldingen (miniaturen) van de foto's en video's.

Standaard worden álle afbeeldingen weergegeven. U kunt echter een gerichter overzicht maken. Daarvoor klikt u in het linkernavigatiedeel op een specifieke map. Door op het pijltje voor een map te klikken, klapt u het overzicht van de onderliggende mappen open of dicht. Alleen de afbeeldingen of video's uit die betreffende map worden weergegeven. De standaard sortering is op jaar. Dit kunt u aanpassen:

 • Klik op het tabblad Beeld.
 • Klik in de groep 'Lijst ordenen' (eerste van links) op Datum.
 • Klik op Omgekeerd sorteren als u van oud naar nieuw wilt sorteren.
 • In de groep 'Lijst ordenen' staan nog meer mogelijkheden om uw bestanden op te sorteren. Bijvoorbeeld op 'Persoon', 'Map' of 'Beoordeling'. Ziet u deze niet? Klik dan op het naar beneden wijzende pijltje links naast de sorteerknop.   
  141215_lijst_ordenen

In Photo Gallery kunt u foto's importeren die u met uw digitale camera hebt gemaakt. Wij gebruiken hiervoor een camera van Canon met een bijpassend snoertje.

 • Sluit de camera met het snoertje aan op een USB-poort van de computer.
 • In het venster dat verschijnt ziet u de aangesloten camera. Klik op de knop Importeren.
 • Photo Gallery zoekt naar foto's en video's. Zodra het programma klaar is, toont het een venster waarin staat hoeveel foto's en video's er zijn gevonden. Klik op het rondje voor Alle nieuwe items nu importeren.
 • Vul een naam in, bijvoorbeeld: foto's april. Klik op Importeren. Het importeren begint. Een dialoogvenster laat zien hoe ver het proces is gevorderd.
 • Als het importeren klaar is, staan alle geïmporteerde foto's en video's in het overzicht.

Het is handig om extra gegevens aan een bestand toe te voegen. U kunt denken aan de naam van een persoon die op de foto staat (taggen), een bijschrift of beoordeling. Zo kunt u foto's of video's gemakkelijker zoeken en hebt u ook meer sorteermogelijkheden. U bepaalt wat u invult.

Op de volgende manier voegt u een naam van een persoon toe:

 • Dubbelklik op een foto of video.
 • Meestal ziet u nu rechts verschillende mogelijkheden staan om extra gegevens toe te voegen. Zo niet, klik dan onder 'Indelen' eerst op het pictogram 'Tag en bijschrift'.
  141215_koala
 • Klik op de tekst Wie is dit? Staat de tekst 'Wie is dit?' er niet, klik dan aan de rechterkant onder 'Tags voor personen' op Tag toevoegen voor iemand.
 • Soms zet het programma automatisch een rechthoek om een gezicht. Zo niet, dan moet u deze zelf maken. Verplaats hiervoor het kruisje van de linkerbovenkant van een gezicht naar de rechteronderkant terwijl u de linkermuisknop ingedrukt houdt. Laat de muisknop daarna los en vul een naam in.
  141215_Koala2
 • Voeg eventueel direct een tweede persoon toe door te klikken op Nieuwe persoon toevoegen. Wanneer u meer tags toevoegt voor dezelfde persoon, herkent Photo Gallery deze persoon op den duur.

Buiten het taggen van personen kunt u meer gegevens toevoegen aan een foto- of videobestand:

 • Geotag: vul hier de plaatsnaam in door te klikken op Geotag toevoegen.
 • Bijschrift: klik op Bijschrift toevoegen en typ een beschrijving van de foto.
 • Beschrijvende tags: typ hier kernwoorden waarmee u de foto gemakkelijk terug kan vinden. Klik daarvoor eerst op Beschrijvende tags toevoegen.
 • Onder ‘Informatie’ kunt u het aantal sterren waarmee u het bestand wilt beoordelen, aanklikken. Klik achter ‘Markeren’ op het vlaggetje als u het bestand wilt markeren.
 • Klik rechts op Bestand sluiten om weer terug te keren naar het overzicht. 

De opties om gegevens toe te voegen vindt u ook terug in de groep ‘Indelen’ op het tabblad ‘Start'. Wilt u hier gebruik van maken, dan hoeft u een foto maar één keer aan te klikken zodat deze geselecteerd is.

Als u veel afbeeldingen op de computer hebt en niet precies weet waar een afbeelding staat, is het handig dat u in Windows Photo Gallery kunt zoeken. 

Op het tabblad ‘Start’ staat de groep ‘Snel zoeken’. U kunt hier zoeken naar:

 • foto’s of filmpjes met personen;
 • bestanden uit een specifieke maand;
 • bestanden met een beoordeling;
 • gemarkeerde bestanden;
 • tekst die voorkomt bij het bestand, bijvoorbeeld in de bestandsnaam of bij de zogenaamde ‘tags’.

Zoekt u op tekst, dan verschijnt er een zoekvenster waarin u uw zoekopdracht kunt typen. Wilt u kunnen zoeken op specifieke personen, bestanden met een beoordeling of gemarkeerde bestanden, dan moeten deze gegevens wel aan een bestand toegevoegd zijn.

Er zijn twee manieren waarop u uw afbeeldingen kunt bekijken. U kunt dubbelklikken op een afbeelding en zelf met de pijltjes linksboven of onder in in beeld naar de volgende of vorige afbeelding gaan. 20-3_WLPG_volgende Ook filmpjes kunnen op deze manier worden afgespeeld. Klik rechtsboven op Bestand sluiten om terug te keren naar het overzichtsvenster.

Wat u ook kunt doen is een diavoorstelling starten:

 • Klik op de eerste afbeelding (of video) die u af wilt spelen.
 • Klik op het tabblad Beeld.
 • Klik rechts op Diavoorstelling.
 • Klik op een Thema, bijvoorbeeld Vervagen.
 • De diavoorstelling start. U kunt weer terugkeren naar het programma door rechtsboven te klikken op Terug naar Photo Gallery of door op de toets Esc (Escape) te drukken.
Auteur: SeniorWeb
Gewijzigd: 14 december 2015
Printen Voeg toe aan Mijn archief
Sluiten
Toevoegen aan Mijn archief

U moet inloggen om iets te kunnen toevoegen aan uw archief. Wilt u nu inloggen?

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 

Waardering

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen: -/5 Stem!

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
karhel op dinsdag 5 juli 2016 22:54:

Toen google foto verscheen gebeurde bij picasa dat daar al mijn albums verdwenen en door elkaar op google foto kwamen.
ik vindt dit een moeilijk progam.
als ik picasa blijf gebruiken moet ik straks iets anders als dit verdwijnt.
Kan ik in gallery ook albums maken.etc zoals in picasa en per email verzenden?
wij zijn wat ouder dus graag alles in het nederlands.
wat zou voor mij het beste zijn.?
vr.gr.Karhel

avatar
Sanne_Redactie op vrijdag 8 juli 2016 16:58:

U kunt voorlopig gewoon Picasa blijven gebruiken. Dat lijkt mij het handigste. Vanuit Gallery is wel een album te maken, maar dat komt dan in OneDrive te staan. Dat is de online opslagdienst van Microsoft.

avatar
SeniorWeb-lid op zondag 19 oktober 2014 19:57: Goedenavond, Hoe kan ik mijn fotos van de computer(Google+) naar mijn tablet overzetten? Ik heb een Samsung Galaxytab3. Alvast hartelijk dank. Vr gr mevr T Alma
avatar
SeniorWeb-lid op zondag 19 oktober 2014 19:57: Goedenavond, Hoe kan ik mijn fotos van de computer(Google+) naar mijn tablet overzetten? Ik heb een Samsung Galaxytab3. Alvast hartelijk dank. Vr gr mevr T Alma
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 22 augustus 2013 12:56: Er ging iets fout met de sterretjes van de waardering.Het was de bedoeling er vier aan te klikken. Kennelijk werkt het anders want bij één hield het op en was het niet te corrigeren. Ik heb er veel aan gehad.Bedankt.
avatar
Sanne_Redactie op dinsdag 7 mei 2013 09:31: Geachte heer Van der Lubbe, Het is echt een persoonlijke keuze. U kunt net zo goed een programma als Picasa gebruiken. De een vindt Picasa fijner, de ander Photo Gallery. Gebruikt u al Picasa? Dan raad ik u aan dat programma gewoon te blijven gebruiken, dat is wel zo gemakkelijk. Met vriendelijke groet, Sanne Schomaker, Redactie SeniorWeb
avatar
jodokus op maandag 6 mei 2013 21:29: Dit is dan nieuw denk ik maar hoe verhoudt zich dat tot Picassa bijvoorbeeld of andere fotoprogramma's? Verder is de instructie weer duidelijk en correct. Jos van der Lubbe (206935)
avatar
jodokus op maandag 6 mei 2013 21:29: Dit is dan nieuw denk ik maar hoe verhoudt zich dat tot Picassa bijvoorbeeld of andere fotoprogramma's? Verder is de instructie weer duidelijk en correct. Jos van der Lubbe (206935)
avatar
jodokus op maandag 6 mei 2013 21:29: Dit is dan nieuw denk ik maar hoe verhoudt zich dat tot Picassa bijvoorbeeld of andere fotoprogramma's? Verder is de instructie weer duidelijk en correct. Jos van der Lubbe (206935)
avatar
Sanne_Redactie op vrijdag 3 mei 2013 13:51: Geachte heer/mevrouw, Dit programma is onderdeel van Windows Essentials en is daarom helaas alleen beschikbaar voor Windows-computers. Met vriendelijke groet, Sanne Schomaker, Redactie SeniorWeb
avatar
fvdoormaal op donderdag 2 mei 2013 11:54: Vraag Is dit progama ook mogelijk op een mac computer? fvdoormaal@hotmail.com
avatar
fvdoormaal op donderdag 2 mei 2013 11:53: Vraag Is dit progama ook mogelijk op een mac computer?
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.