Menu Zoek

Privacy instellen op Android-apparaat

android privacy

Veel apps willen privacygevoelige informatie gebruiken, zoals uw locatie. Scherp daarom de privacy-instellingen op smartphone of tablet met Android aan.

Veel apps hebben bepaalde informatie over u nodig om goed te kunnen werken. Denk aan WhatsApp die toegang tot de contactpersonen op uw telefoon nodig heeft, of aan een navigatie-app die moet kunnen zien waar u zich bevindt. De bedrijven achter de apps verzamelen en bewaren die informatie. Hoe meer informatie, hoe beter de bedrijven advertenties kunnen voorschotelen die aansluiten bij uw interesses. Dat klinkt op zich relatief onschuldig, maar het wordt gevaarlijk als die informatie gelekt, verkocht of gehackt wordt. Regel met onderstaande tips dat u online zo min mogelijk informatie achterlaat.

In dit artikel bespreken de mogelijkheden voor smartphones en tablets met het besturingssysteem Android 7.0 en hoger. Per type telefoon of tablet kunnen de stappen iets verschillen.

Google geeft elke gebruiker een advertentie-ID. Hierin worden gegevens over de gebruiker opgeslagen. Apps tonen met behulp van het ID reclames die bij uw interesses passen. Bent u hier niet van gediend, ontzeg deze apps de toegang tot het advertentie-ID.

  • Open het overzicht met alle apps door te tikken op Apps of door van beneden naar boven over het scherm te vegen (Android 8.0 en hoger).
  • Tik op Instellingen
  • Tik op Google.
  • Tik op Advertenties.
  • Veeg het schuifje achter 'Personalisatie van advertenties niet toestaan' naar rechts. Als het schuifje blauw is, staat de functie (al) aan.
  • Tik op OK ter bevestiging.

Veel apps houden bij waar u bent, waar u vaak heen gaat of waar u naartoe gaat. Sommige apps hebben die informatie nodig om goed te werken, denk aan een navigatie-app of routeplanner, maar dat geldt niet voor alle apps. Bepaal zelf per app of de locatie bekend mag zijn.

  • Open het overzicht met alle apps door te tikken op Apps of door van beneden naar boven over het scherm te vegen (Android 8.0 en hoger).
  • Tik op Instellingen.
  • Tik op Apps.
  • Tik rechtsboven op het pictogram van de drie puntjes.
  • Tik op App-machtigingen of op Machtigingbeheer.
  • Er opent een overzicht van de onderdelen waarvan apps gebruikmaken. Tik op Locatie.
  • Bij nieuwere Android-versies (Android 10) staan apps in een lijst. De apps onder 'Altijd toegestaan', mogen ten aller tijden weten waar u bent. Apps onder 'Alleen toegestaan tijdens gebruik' weten alleen uw locatie wanneer u de betreffende app gebruikt. Apps onder 'Geweigerd' krijgen geen toegang tot de locatiegegevens. Tik op een app om de machtiging te wijzigen. Denk hierbij na over of de app uw locatie moet weten om goed te kunnen werken.
  • Bij oudere Android-versies staat achter de naam van de app een grijze of blauwe/groene schuifbalk. Is het schuifbalkje grijs, dan heeft de app geen toegang tot de camera. Is het balkje blauw/groen, dan heeft de app wel toegang. Wilt u de toegang intrekken, tik dan op het blauwe schuifbalkje. Tik eventueel op Toch weigeren.
  • Bij 'Machtigingbeheer' kunt u voor nog veel meer functies van de smartphone regelen welke apps toegang hebben. Tik bovenin beeld op het pijltje naar links en kies bijvoorbeeld Camera, Microfoon of Contacten.

U hoeft niet bang te zijn dat apps niet meer werken als u 'te veel' machtigingen intrekt. Wanneer u een app (weer) gebruikt en een bepaalde machtiging is nodig, dan vraagt de app opnieuw om toegang.

De apps in de Play Store worden wel altijd goed gecontroleerd op veiligheid, maar niet zozeer op privacy. Vaak vragen apps toegang tot functies op het apparaat, die ze niet nodig hebben om goed te kunnen functioneren. Gelukkig kunt u zelf instellen welke informatie apps krijgen. Lees meer over uw privacy in apps in het artikel 'Privacy instellen bij Android-apps'.

In de internetapp Chrome kunt u ook wat privacy-instellingen wijzigen.

  • Tik op Chrome chrome logo 30x30. Tik daarvoor eventueel eerst op de map Google.
  • Tik rechtsboven op het pictogram met drie puntjes.
  • Tik op Instellingen.
  • Tik op Privacy.
  • Een overzicht van instellingen toont.
  • Wilt u niet dat websites cookies opslaan om uw voorkeuren te onthouden? Haal dan het vinkje weg achter Pagina's vooraf laden voor sneller browser en zoeken.
  • Wilt u dat de browser niks onthoudt als u het weer afsluit? Tik dan op Browsegegevens wissen.
  • Tik op de vinkjes achter 'Browsegeschiedenis' (Engels voor zoekgeschiedenis), 'Cookies en sitegegevens' en 'Gecachte afbeeldingen en bestanden'. Wat u opzoekt via Chrome wordt nu automatisch verwijderd.

Gebruikt u niet Chrome als standaard internetapp, maar bijvoorbeeld Samsung Internet. Zet dan zo de privacy instellingen op scherp:

  • Open de app Internet samsung internet 30x30. Mogelijk moet u eerst op de map Samsung tikken.
  • Tik onderin beeld op het pictogram van een aantal horizontale streepjes.
  • Tik op Instellingen > Privacy en beveiliging.
  • Tik op Slimme anti-trackingfunctie. Hiermee zorgt u ervoor dat bedrijven uw online gedrag niet kunnen volgens met de cookies die ze plaatsen. Tik op Aan. Let op, dit kan er wel voor zorgen dat sommige sites niet meer goed werken.
  • Tik op Zoekgegevens verwijderen. Vink de dingen aan die u verwijderd wilt hebben.

Browsers, zoals Chrome, hebben de optie om een 'incognitovesnter' of 'privé venster' te openen. Er wordt dan niet geregistreerd wat u online doet. Lees hoe u hiermee werkt in de tip 'Anoniem surfen via Chrome-app'.

Om de privacy te beschermen is het ook van belang wélke apps u gebruikt. Kent u bijvoorbeeld Firefox Focus al? Dat is een privacy-vriendelijk internetprogramma voor smartphones en tablets. En misschien hebt u wel eens gehoord dat Signal beter is op het gebied van privacy dan WhatsApp.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.