Zoeken
Menu Zoek

Schermafbeeldingen maken op Windows-pc

Een schermafbeelding of schermafdruk is als het ware een foto van datgene wat er op dat moment te zien is op uw beeldscherm. Dit wordt ook wel een screenshot genoemd. Deze afbeelding kunt u vervolgens afdrukken, bewaren als bestand of (bijvoorbeeld in het geval van een foutmelding) doorsturen naar een helpdesk of kundige kennis.

Een schermafbeelding maken is vooral handig bij: 

 • Een foutmelding. Als u een 'foto' maakt van de foutmelding op uw scherm, kunt u de melding bewaren of doorsturen. Dit is handig bij het oplossen van het computerprobleem.   
 • Snel een plaatje en/of tekst van internet kopiëren. Bijvoorbeeld om aan iemand anders te sturen, of om te bewerken in een beeldprogramma.

Elk toetsenbord heeft een Print Screen-knop. Deze kunt u herkennen aan de tekst Print Screen óf PrtScn met daaronder SysRq. De naam geeft al aan dat u hiermee een schermafbeelding kunt maken.

 • Druk op de Print Screen-knop zodra u iets op het scherm ziet waarvan u een foto wilt maken. Het is alsof er niets gebeurt, maar op de achtergrond heeft Windows het volledige beeld opgeslagen op het tijdelijke prikbord (het Klembord).

Tip: eventueel kunt u tijdens het indrukken van Print Screen ook op Alt-toets drukken. Dan wordt alleen het voorste venster gefotografeerd.

We gaan de schermafbeelding opslaan met behulp van Paint, het standaard tekenprogramma dat aanwezig is in elke Windows-versie. De mogelijkheden van Paint zijn beperkt, maar ruim voldoende om een goede schermafbeelding te bewaren of printen.

 • Start Paint via Starten > Alle programma's > Bureau-accessoires > Paint (klik in Windows 8.1 op het Startscherm op de tegel Paint en in Windows 10 op Starten > Alle apps > Accessoires > Paint).
 • Plak de afbeelding in Paint met de sneltoets Ctrl+V. 
 • De schermafbeelding verschijnt in beeld. Klik in Windows Vista en Windows 10 op Bestand > Opslaan. Klik in Windows 7 of 8.1 op de knop links naast het tabblad 'Start' > Opslaan.
 • Navigeer naar de map waarin u de afbeelding wilt opslaan. 
 • Typ een naam voor de schermafbeelding achter 'Bestandsnaam'.
 • Klik achter 'Opslaan als' op het naar beneden wijzende pijltje.
 • Er opent een keuzemenu. Klik op JPEG > Opslaan om de afbeelding op te slaan.

091115_OpslaanAls

Tip voor Windows 8.1 en 10
In Windows 8.1 en 10 kan het sneller.

 • Houd de Windows-toets ingedrukt en druk op de Print Screen-toets.
 • Het scherm knippert en de afbeelding wordt automatisch opgeslagen in de map 'Schermopnamen' in de map 'Afbeeldingen'.

Het afdrukken van de schermafbeelding is eenvoudig met Paint.

 • Zorg eerst dat de afbeelding op één pagina wordt afgedrukt, anders is de kans groot dat deze over meerdere A4-tjes wordt verspreid. Open hiervoor in Windows Vista het menu Bestand > Pagina-instelling. Klik in Windows 7 of 8.1 op de knop links naast het tabblad 'Start', ga met de muisaanwijzer over 'Afdrukken' en klik op Pagina-instelling. In Windows 10 klikt u op het menu Bestand, ga met de muisaanwijzer over 'Afdrukken' en klik op Pagina-instelling.
 • Hier ziet u in alle Windows-versies het onderdeel 'Schaal aanpassen'. Kies achter 'Spreiden' voor 1 bij 1 pagina's.
 • Pas eventueel de positionering aan door bij 'Afdrukstand' te kiezen voor Liggend. De standaard afdrukstand is 'Staand'.
 • Bevestig met OK.
  091115_Paginainstelling
 • U keert terug naar Paint. Druk de schermafbeelding af via het menu Bestand > Afdrukken (Windows Vista en Windows 10) of via de knop naast het tabblad 'Start' en Afdrukken (Windows 7 en 8.1).

Nu de schermafbeelding is opgeslagen als bestand, kunt u ermee doen wat u wilt. Bijvoorbeeld doorsturen naar een helpdesk of bevriende computerexpert; een plaatje zegt meer dan duizend woorden!

 • Klik met de rechtermuisknop op het bestand en kies Kopiëren naar > E-mailontvanger of E-mailgeadresseerde.
 • In Windows 10 kiest u vervolgens nog het formaat van de afbeelding en klikt u op Bijsluiten.
 • Er wordt een leeg mailbericht geopend met hieraan de schermafbeelding als bijlage.

Werkt u met een ander mailprogramma dan Windows Mail, open dan uw mailprogramma en voeg de schermafbeelding toe als een bijlage, op de manier waarop u dat gewend bent.

Als u Outlook gebruikt als mailprogramma, is de kans groot dat u de afbeelding ook direct in een e-mailbericht kunt plakken.

 • Druk op de knop Print Screen om de schermfoto te maken.
 • Open Outlook en maak een nieuw bericht aan.
 • Klik in het menu Bewerken op Plakken of (afhankelijk van uw Outlook-versie) op Bericht > Plakken.

De schermafbeelding verschijnt direct in het mailbericht en kunt u zonder tussenkomst van Paint versturen. Deze truc werkt niet in Windows Mail (Windows Vista).

Auteur: SeniorWeb
Gewijzigd: 9 november 2015
Printen Voeg toe aan Mijn archief
Sluiten
Toevoegen aan Mijn archief

U moet inloggen om iets te kunnen toevoegen aan uw archief. Wilt u nu inloggen?

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.  

Hoe werkt het? 
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:  

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op FacebookTwitter of Google+ en hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.

De koppeling verbreken 
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken: 

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van  Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
 • Google+: Als u op de Google+-knop hebt geklikt, wordt deze rood. Klik nogmaals op de knop om de koppeling te verbreken. 

Waardering

Klik op de sterren om dit artikel te waarderen: -/5 Stem!

SeniorWeb-leden vinden van dit artikel

avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 12 augustus 2016 14:14:

M.,
Bij mij komen de opnamen in afbeeldingen map schermopnamen. dat was even zoeken.
Gerrit

avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 28 april 2016 16:43:

Goed werk

avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 21 april 2016 17:36:

Een (gedeelte van) een scherm kopiëren doe ik met het programma "ScreenHunter 6.0 Free" te downloaden via wisdom-soft.com. Er zijn ook nog twee betaalde versies "Plus" en "Pro" voor resp. $ 20,-- en $ 30,-- met (veel uitgebreider mogelijkheden.

Groet,

Henk Molster

avatar
thoma376 op dinsdag 24 november 2015 14:55:

ik maak een schermafdruk als volgt; druk gelijktijdig op :
ctrl en p. dat is alle het scherm voor afdrukken verschijnt dan en hoef je maar op afdrukken te drukken en klaar is kees.
hoop nu ook eens een bijdrage geleverd te hebben na alle vragen die ik reeds geplaatst heb en gebruik gemaakt heb van hulp aan huis, prima hulp voor 100% tevreden en alleen dit is het geld voor lidmaatschap al waard.
groeten Frans Thomassen

avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 12 augustus 2016 14:22:

Dit werkt bij mij niet. Windows 10. er wordt wel wat afgedrukt maar dat is de handleiding.
Gerrit de Ruijter

avatar
SeniorWeb-lid op woensdag 11 november 2015 17:19:

Praktisch, jarenlang niet meer geweten hoe het ging.

avatar
SeniorWeb-lid op maandag 22 juni 2015 18:04: ik heb een nieuwe telefoon en dat is een Huawei maar hoe kan ik de foto s op mijnpc krijgen .
avatar
SeniorWeb-lid op zondag 12 februari 2017 11:59: Uw reactie...
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 17 april 2015 10:55: Het maken van een schermafbeelding heeft geen zin omdat de laptop geen e-ailberichten verzendt. Bovendien verschijnt er geen foutmelding. Het bericht wordt gewoon niet verzonden zonder verdere toelichting.
avatar
Jokeren op zaterdag 8 november 2014 09:42: Ja, ik mis iets. Ik wil een gedeelte van een stukje van Seniorweb afdrukken maar dat lukt niet. Iedere keer krijg ik na 'n stukje omlijnd te hebben en dat gedeelte blauw wordt, worden de andere delen ook afgedrukt.
avatar
Jokeren op zaterdag 8 november 2014 09:42: Ja, ik mis iets. Ik wil een gedeelte van een stukje van Seniorweb afdrukken maar dat lukt niet. Iedere keer krijg ik na 'n stukje omlijnd te hebben en dat gedeelte blauw wordt, worden de andere delen ook afgedrukt.
avatar
Jokeren op zaterdag 8 november 2014 09:42: Ja, ik mis iets. Ik wil een gedeelte van een stukje van Seniorweb afdrukken maar dat lukt niet. Iedere keer krijg ik na 'n stukje omlijnd te hebben en dat gedeelte blauw wordt, worden de andere delen ook afgedrukt.
avatar
xm6h7n2e op woensdag 27 augustus 2014 15:52: Ik heb Google Maps er helemaal uitgehaald, en inderdaad heb ik het er op nieuw ingezet. Dat is dus gelukt Maar nog steeds krijg ik wanneer ik door link de site van Google of ik mijn account aan wil maken. Moet ik dat nou doen of niet? w.vendrik@casema.nl
avatar
xm6h7n2e op woensdag 27 augustus 2014 15:52: Ik heb Google Maps er helemaal uitgehaald, en inderdaad heb ik het er op nieuw ingezet. Dat is dus gelukt Maar nog steeds krijg ik wanneer ik door link de site van Google of ik mijn account aan wil maken. Moet ik dat nou doen of niet? w.vendrik@casema.nl
avatar
SeniorWeb-lid op zondag 22 juni 2014 22:12: ik ga het uitproberen. Alvast hartelijk bedankt
avatar
SeniorWeb-lid op dinsdag 17 juni 2014 15:30: Geachte heer Manintveld, De dingen die ik moet doen om u de juiste gegevens te geven lukken niet, misschien dat ik niet tot de verdere gevorderden behoor. Derhalve zie ik van verdere informatie af en zal mij wenden aan het adres waar ik deze laptop heb gekocht. Dank voor de door u genomen moeite. Met een vriendelijke groet, H.Hovestad.
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 6 juni 2014 11:10: Ik ga het uitproberen, maar er zijn 2 afbeeldingen, 1 rechtsonder en later in het midden, tekstveeld met 3 mogelijkheden. Ik ga oefenen. Maar dat duurt wel even, wellicht wordt het na Pinksteren, maar ikkan wel heel veel doen e-mailen sites openen enz.
avatar
Colenbrander op maandag 17 maart 2014 16:36: Bij Windows 8 is het voldoende om op de windows toets te drukken (vasthouden) en kort op de printscreen toets. Het scherm flikkert even; de schermafbeeldin wordt direct opgeslagen bij afbeeldingen in de map schermopnamen.
avatar
Colenbrander op maandag 17 maart 2014 16:31: Bij de surface (RT) moet u op de windows toets drukken (vasthouden) EN op volume omlaag.
avatar
ernstdevries op vrijdag 7 maart 2014 20:09: Ik word naar dit artikel verwezen in het kader van de test van de computer kiezer van Seniorweb. Mijn Windows RT Surface tablet heeft wel een toetsenbord, maar niet de toets Printscreen.
avatar
Berend op zondag 26 januari 2014 13:33: Heel nuttig voor onervaren mensen. Vr gr berend kemkers
avatar
SeniorWeb-lid op maandag 23 december 2013 18:10: Hallo Dit is me te ingewikkeld om te doen en ik besluit maar iemand van mijn kennissen mij te helpen. Bedankt voor de moeite Toos Duineveld
avatar
coenenbobmarlou op dinsdag 8 oktober 2013 16:43: vrijdag 8 oktober 2013, artikel pover "print screen" heeft mij goed vooruit gehopen,mijn dank daarvoor!
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 25 juli 2013 13:04: Ik wilde 5 sterren waarderen , maar na een klik lukte mij dat niet meer. Sorry Op mijn vraag over de datering van datum en tijd ( op mijn beeldscherm ) kreeg ik als antwoord; Vermoedelijk een lege batterij van het moederbord. Dit snap ik niet, ik weet niet wat ik hierbij moet voorstellen ,helaas kunt u me dit nog duidelijk maken ? Met vriendelike groet, Antoon Thiellier
avatar
zwa629 op donderdag 30 mei 2013 15:11: Hans, bedankt. Het is mij nu duidelijk. Marcel.
avatar
SeniorWeb-lid op dinsdag 19 maart 2013 14:59: Ik kan niet zonder Seniorenweb !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 14 april 2011 09:56: Begint te dagen, de verwijzing naar verschillende programma,s/besturingssystemen doet me de draad van het verhaal verliezen. Maar het zal toch moeten blijven beklijven.
avatar
SeniorWeb-lid op maandag 11 april 2011 12:32: Meer mogelijkheden dan ik wenste.
avatar
Alberto op zaterdag 26 februari 2011 12:53: Zelfs voor een leek duidelijk.Alberto
avatar
SeniorWeb-lid op woensdag 23 februari 2011 11:50: ik is mij nu allemaal duidelijk dank zij Seniorwb- antwoord want ik ben nog steeds digibeet groet J Zwanepoel
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 10 februari 2011 14:44: hartelijk dank deze uitleg is voor mij uitstekend.
avatar
SeniorWeb-lid op donderdag 10 februari 2011 14:43: hartelijk dank deze uitleg is voor mij uitstekend.
avatar
vehe op zondag 13 juni 2010 15:59: In Windows 7 kan met Knipprogramma op een veel eenvoudiger manier een afbeelding of iets anders van bijv. Internet gehaald worden, zonder tussenkomnst van Paint. Programma Start, klik op Knipprogramma, selecteer bijv. foto en meteen staat deze foto in een kader en kan meteen opgeslagen worden als jpeg of in een andere extensie. Ik heb bovenstaande ook al doorgegeven n.a.v. artikel in Enter, maar in de volgende Enter is deze aanvulling niet geplaatst. Heeft het eigenlijk enige zin om te reageren? J. Verreck-Heere
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 4 juni 2010 13:11: eindelijk gekregen wat ik zocht. ga direct aan de slag en kijk wel waar ik uitkom.
avatar
SeniorWeb-lid op vrijdag 4 juni 2010 13:10: eindelijk gekregen wat ik zocht. ga direct aan de slag en kijk wel waar ik uitkom.
avatar
dompie op dinsdag 1 juni 2010 16:29: erg duidelijk en voor mij prima te hanteren
avatar
hermanus op dinsdag 1 juni 2010 09:43: prachtig programma als je het eenmaal door heb, ik vind dat je nog wel veel handelingen moed doen. maar dat ligt natuurlijk aan mijn? daarom geeft ik nu nog 3 sterren. vr, gr.herman.
Woordenboek
Home Sluiten
Computerwoordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.