Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Schermafbeeldingen maken op Windows-pc

schermafbeelding-maken-windows
Iets vastleggen wat u op het beeldscherm van de Windows-computer ziet? Maak een schermafbeelding.

Een schermafbeelding is als het ware een foto van wat er op dat moment op het beeldscherm te zien is. Het heet ook wel een schermafdruk of screenshot. De schermafbeelding is te bewaren, af te drukken en te delen.

Een schermafbeelding maken, is vooral handig bij:

  • Het oplossen van een computerprobleem. Als u een schermafbeelding maakt van bijvoorbeeld een foutmelding, of een situatie op de computer waar u niet uitkomt, dan kunt u die doorsturen naar een helpdesk of handige kennis.
  • Het maken van een eigen stappenplan. Wilt u vastleggen hoe u iets op de computer doet? Dan kunt u daar een Word-document voor aanmaken met tekst en bijbehorende schermafbeeldingen.

In Windows kunt u een schermafbeelding maken met het Knipprogramma of met de toets Print Screen op het toetsenbord.

Het Knipprogramma is een veelzijdig programma voor het maken, bewerken, opslaan en delen van een schermafdruk. Lees hier hoe dit programma werkt.

Een andere optie is de Print Screen-toets op het toetsenbord gebruiken. Deze toets herkent u aan de tekst Print Screen óf PrtScn en zit rechtsboven op het toetsenbord. De naam geeft aan dat u hiermee een schermafbeelding kunt maken. Op een laptop moet u mogelijk de Functie-toets (Fn) ingedrukt moet houden om de Print Screen-toets te kunnen gebruiken.

Druk op de Print Screen-toets op het moment dat u een afbeelding van uw scherm wilt maken. Het is alsof er niets gebeurt, maar op de achtergrond heeft Windows het volledige beeld opgeslagen op het tijdelijke prikbord (het Klembord). De afbeelding plakt u daarna in een ander programma. Denk aan het tekstverwerkingsprogramma Word. Ook is de afbeelding in veel gevallen te plakken in een nieuwe e-mail.

Gebruik de sneltoetscombinatie Ctrl+V om de net gemaakte schermafbeelding te plakken in het andere programma.

Tip: om een afbeelding te maken van één venster drukt u eerst de Alt-toets in, houd deze ingedrukt terwijl u de Print Screen-toets indrukt. Het venster dat voor in beeld staat, wordt opgenomen in de afbeelding.

Met een sneltoets is het mogelijk de schermafbeelding zo te maken dat deze direct wordt opgeslagen in de map 'Schermopnamen'. Deze map is te vinden in de map 'Afbeeldingen' in de Verkenner.

Gebruik de toetscombinatie Windows+Print Screen en de schermafbeelding is meteen opgeslagen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.