Menu Zoek

Knipprogramma in Windows 11

Knipprogramma Windows 11Snel een schermafbeelding maken en direct bewerken? Dat kan met het Knipprogramma in Windows 11. Teken of schrijf op een knipsel en markeer belangrijke delen.

Het programma dat in Windows 10 'Knippen en aantekenen' heet, is in Windows 11 'Knipprogramma' geworden. De twee programma's zijn bijna hetzelfde. Met de app kunnen gebruikers schermafbeeldingen maken. Dit noemt men ook wel knipsels. Er zijn allerlei opties voor knipsels. Denk aan bijsnijden, erop schrijven of tekenen en natuurlijk delen. Wie een rechte lijn wil tekenen, kan de digitale liniaal gebruiken.

Het Knipprogramma downloaden is niet nodig, het staat standaard in Windows 11. Open de app als volgt:

 • Klik op het vergrootglas in de Taakbalk en typ 'Knipprogramma'.
 • Klik in de zoekresultaten op de naam om de app te starten.

Een programmavenster opent. Het lege gedeelte is bedoeld voor de knipsels die u gaat maken.

Knipprogramma starten

Maak zo een knipsel:

 • Klik op Nieuw.
 • De app verdwijnt grotendeels en u ziet het programma dat als laatste openstond. Het scherm wordt iets donkerder en bovenin komt een knoppenbalkje te staan. De muisaanwijzer wordt een kruis. Klik op een plek om te beginnen met het knipsel.
 • Houd de muisknop ingedrukt en versleep de aanwijzer tot het gewenste gebied in het knipsel staat. Dat is te zien aan het opgelichte gebied.
 • Laat de muisknop los.
 • Het programma meldt dat het knipsel op het Klembord staat. Klik op de melding om de afbeelding in het Knipprogramma te openen.

Het knipsel is in beeld. Bewerk het eventueel met onderstaande hulpmiddelen.

Als een knipsel geopend is in het Knipprogramma, zijn de knoppen voor het bewerken actief. De knoppen werken als volgt:

Balpen Balpen: teken of schrijf met de muis of trackpad iets op het knipsel. Klik nogmaals op de balpen om een andere kleur te kiezen of de dikte te veranderen.

Markeerstift Markeerstift: markeer hiermee tekst of onderdelen van het knipsel. De lijn is een beetje transparant. Klik nogmaals op deze knop om een andere kleur te kiezen of de dikte van de lijn te veranderen.

Gum Gum: verwijder met de gum aantekeningen, tekeningen of markeringen.

Liniaal Liniaal: teken hiermee een rechte lijn op het knipsel. Nog eens klikken op deze knop en u kunt ook kiezen voor een gradenboog. Om de liniaal weer uit beeld te laten verdwijnen, klikt u op deze knop en dan op Liniaal.

SchrijvenSchrijven met aanraken: schrijf via een aanraakscherm iets op het knipsel. Selecteer eerst de gewenste pen of stift.

Bijsnijden Afbeelding bijsnijden: knip hiermee de afbeelding bij. Versleep de hoekpunten om een andere uitsnede te maken van het knipsel. Klik als het naar wens is rechtsboven op de V om de uitsnede te gebruiken. Of klik op het kruisje om het bijsnijden te annuleren.

Een knipsel is vaak bedoeld om ergens anders te gebruiken, bijvoorbeeld in een ander programma. Of het mag gedeeld worden met andere mensen. Pak dit zo aan:

 • Klik rechtsboven op Opslaan, dit is het pictogram van een diskette.
 • De Verkenner opent. Blader naar de gewenste map, geef de afbeelding een naam en klik op Opslaan.
 • De opgeslagen afbeelding kunt u delen, bijvoorbeeld als bijlage in een e-mail

Knipsels kopiëren en plakken kan ook, bijvoorbeeld direct in de tekst van een e-mail of in Word.

 • Klik op 'Kopiëren' Kopiëren.
 • Open het gewenste (mail)programma en plak daar het knipsel in met de sneltoets Ctrl+V.

Standaard kunt u meteen aan de slag met knippen als u op Nieuw klikt. Maar hebt u nog even tijd nodig om een bepaald programma te openen? Stel dan een paar seconden vertraging in.

 • Klik bovenaan op 'Knipsel uitstellen', het pictogram met een klokje.
 • Kies of de knipfunctie 3, 5 of 10 seconden later moet beginnen.

Een schermafbeelding in een vrije vorm maken kan ook.

 • Klik op Nieuw om een knipsel te maken.
 • Klik in de balk bovenin op 'Vrije vorm-knipsels', het tweede pictogram.

  Vrije vorm-knipsel

 • Maak met de muisknop ingedrukt een vorm. Laat de muisknop los.
 • Er komt een melding dat het knipsel op het Klembord staat. Klik op de melding om de afbeelding in het Knipprogramma te openen.
  • Mist u de melding? Klik dan rechtsonder op de tijd en datum. De melding staat hier als het goed is tussen.
 • De volgende keer weer een rechte vorm maken? Klik dan op 'Rechthoekig knipsel',het eerste pictogram.

Er zijn nog twee andere opties:

 • Leg met 'Vensterknipsel' (het derde symbool) het hele venster van een programma vast. Klik op 'Vensterknipsel' en klik op het programma.
 • Met 'Volledig scherm-knipsel' (het vierde pictogram) maakt u een foto van alles wat op het scherm te zien is.

Een knipsel maken kan sneller. Open het programma met de sneltoets Windows-toets+Shift+S. Het programma openen en op 'Nieuw' klikken, hoeft dan niet. Kies in de knoppenbalk wat voor knipsel u gaat maken. De rest van de stappen zijn hetzelfde als eerder uitgelegd.

  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.