Menu Zoek

Knippen en aantekenen-app in Windows 10

knippen en aantekenen w10
Snel vastleggen wat er op het computerscherm staat? Maak een schermafbeelding met de app Knippen en aantekenen in Windows 10.

Knippen en aantekenen maakt een afbeelding van wat er op het beeldscherm te zien is. Handig om bijvoorbeeld een leuk moment tijdens het videobellen te bewaren. Of om een foutmelding op de computer vast te leggen en met iemand te delen. Leg met Knippen en aantekenen het hele scherm of een gedeelte vast. Voeg eventueel aantekeningen toe. Sla het knipsel op of verstuur het rechtstreeks vanuit de app per e-mail.

Knippen en aantekenen zit ook in Windows 11. Het heet dan Knippprogramma.

Open Knippen en aantekenen zo in Windows 10:

 • Klik op de startknop Startknop.
 • Klik in de lijst met apps op Knippen en aantekenen.

Een volgende keer sneller starten? Begin een nieuw knipsel met de sneltoets voor de app: druk de Windows-toets, Shift en de S-toets tegelijkertijd in.

Het programma opent met een leeg venster.

 • Klik op Nieuw om een nieuw knipsel te beginnen.

Het beeld wordt een beetje donker en bovenin staat een balkje met knoppen. Kies hier wat voor soort knipsel u wilt maken. In de volgende alinea leggen we uit wat de opties zijn.

  De balk bovenin heeft vier opties voor het maken van een knipsel:

  • Rechthoekig knipsel Rechthoekig knipsel: Maak een rechthoekige uitsnede van een deel van het scherm. Klik op de plek waar het knipsel moet beginnen. Houd de linkermuisknop ingedrukt en sleep naar een ander punt. Het geselecteerde gebied wordt helder van kleur. Laat de muisknop los en het knipsel is gemaakt.
  • Vrije vorm-knipsel Vrije vorm-knipsel: Maak met de muis een uitsnede in elke gewenste vorm, bijvoorbeeld een hartje. Houd de linkermuisknop ingedrukt bij het maken van het knipsel. Zorg dat het begin- en eindpunt ongeveer bij elkaar komen. Laat de muisknop los en het knipsel is gemaakt.
  • Vensterknipsel Vensterknipsel:Klik hierop en vervolgens op het venster waarvan u een knipsel wilt maken. Handig om bijvoorbeeld een beeld uit een video te halen.
  • Volledig scherm-knipsel Volledig scherm-knipsel. Alles in beeld wordt vastgelegd.

  De app onthoudt de optie die u als laatste hebt gebruikt. Controleer dus altijd eerst welke knip-optie aan staat. Niet tevreden met een knipsel? Klik op Nieuw om het nog eens te proberen, de app gooit de vorige poging automatisch weg.

  Het knipsel verschijnt in Knippen en aantekenen. Bewerk het eventueel met de volgende hulpmiddelen:

  • Schrijven met aanrakenSchrijven met aanraken: Klik hierop als u via een aanraakscherm iets op het knipsel wilt tekenen of schrijven.
  • Balpen Balpen: Teken of schrijf iets op het knipsel. Klik nogmaals op de balpen om een andere kleur te kiezen of de dikte te veranderen.
  • Pen Pen: De pen is bijna hetzelfde als de balpen, maar de lijn heeft geen scherpe randen en is een beetje transparant. Klik nogmaals om een andere kleur of dikte te kiezen.
  • Markeerstift Markeerstift: Markeer hiermee tekst of onderdelen van het knipsel. De lijn is een beetje doorzichtig. Klik een tweede keer op deze knop om de kleur en dikte te kiezen.
  • Gum Gum: Gebruik de gum om aantekeningen, tekeningen of markeringen te verwijderen.
  • Knop 6 Liniaal: Gebruik deze om een rechte lijn te tekenen op het knipsel. Beweeg de pen of stift langs de liniaal en u krijgt een rechte lijn. Zet de muisaanwijzer op het getal in het midden en gebruik het scrolwieltje om de liniaal te draaien. Om de liniaal weer uit beeld te laten verdwijnen, klikt u op de knop 'Liniaal' > Liniaal.
  • Afbeelding bijsnijden Afbeelding bijsnijden: Knip hiermee de randen van het knipsel bij. Versleep de hoekpunten om een andere uitsnede te maken. Klik als het naar wens is rechtsboven op het vinkje om de uitsnede te gebruiken. Klik op het rondje met de streep erdoor om het bijsnijden te annuleren.

  Tevreden met het knipsel? Sla het dan op.

  • Klik in het menu boven het knipsel op de pictogram 'Opslaan' Opslaan.
  • De Verkenner opent. Blader naar de map waarin u de afbeelding wilt opslaan.
  • Typ in het vak achter 'Bestandsnaam' een duidelijke naam en klik op Opslaan.

  We gaan het knipsel per mail versturen. Dat kan direct vanuit Knippen en aantekenen als er een mailprogramma op de computer staat.

  • Klik in het menu op pictogram 'Delen' Delen.
  • Klik in het menu dat opent op het e-mailprogramma
  • Het mailprogramma opent met een leeg bericht en het knipsel als bijlage. Maak de e-mail af zoals u gewend bent.

  Gebruikt u webmail, zoals Gmail of Outlook? Sla het knipsel dan op zoals in de vorige alinea beschreven en verstuur het als bijlage in een e-mail.

  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.