Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 19 december 2022

Veilig mobiel bankieren

Veilig mobiel bankierenVeel banken hebben apps voor bankieren op mobiele apparaten. Handig, maar hoe gaat u daar veilig mee om?

Heel veel mensen doen bankzaken via een app op hun mobiele telefoon of tablet. Geld overschrijven, saldo bekijken, een spaarpotje maken, noem maar op. De banken hebben hun apps natuurlijk goed beveiligd. Zo goed zelfs dat mobiel bankieren veiliger is dan via de computer. Waarom dat zo is, leggen we uit in 'Waarom bankieren via een app veiliger is'.

Alle banken hebben wel een app. Lees meer over de verschillende apps van banken:

De apps van banken zijn erg veilig. Wat u zelf moet doen? De inlogcode voor het bankieren nergens opschrijven en ook niet aan anderen doorgeven. Bescherm de code voor het bankieren net zo goed als u de pincode van uw bankpas beschermt.

Bent u buitenshuis en wilt u bankieren? Doe dat dan altijd via het mobiele netwerk van uw provider, het 4G-netwerk dus. Deze verbinding is het veiligst. Het is zeer onverstandig om te bankieren via wifi-netwerken buitenshuis, want dan kunnen er eventueel hackers meekijken. Lees hier meer over in 'Veilig internetten onderweg'.

Het is ook belangrijk dat het apparaat waarmee u bankzaken doet de nieuwste versie van bijvoorbeeld iOS of Android heeft. Geen idee wat voor besturingssysteem u hebt? Lees dan 'Het systeem op uw tablet of smartphone'.

Nog een laatste belangrijke tip: stel een toegangscode in voor de telefoon of tablet. Kies bijvoorbeeld een cijfercode of wachtwoord óf gebruik uw vingerafdruk of gezichtsherkenning als toegang. Lees hoe u het apparaat beveiligt:

Luister naar een aflevering van De SeniorWeb Podcast waarin Zegert van der Linde spreekt met Peter Rollé van de Rabobank over veilig online betalen en bankieren. Een rekening betalen, boodschappen doen, boeken aanschaffen: we doen steeds meer financiële transacties online. Dat is makkelijk, maar roept natuurlijk ook vragen op. Hoe kun je veilig online winkelen? Hoe zorgen banken dat u veilig kunt bankieren?

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.