Veilig mobiel internetbankieren
Veel banken hebben apps waarmee u kunt bankieren op uw Android-apparaat, iPhone of iPad. Handig, maar hoe gaat u daar veilig mee om?
Niveau:
Waardering:
3,9 (46 stemmen)
Inleiding
Steeds meer mensen doen bankzaken via een
app op hun mobiele telefoon of
tablet. Geld overschrijven, saldo bekijken, noem maar op. Rabobank en ING hebben elk meer dan een miljoen klanten die mobiel bankieren. Bij ABN Amro zijn dat er zo'n 760.000 en bij SNS Bank bankiert 10 procent van de klanten met een app. De banken hebben hun apps natuurlijk beveiligd. Zo moet u een speciale code of een pincode gebruiken.
De apps van de banken
Rabobank
De Rabobank heeft de Rabo Bankieren App. Deze werkt op de iPhone, iPod Touch en iPad, BlackBerry, op apparaten met Android en op de Windows Phone en Windows 8-apparaten. De werking van de app vindt u op de Rabo-site. De Rabo Bankieren App maakt gebruik van een beveiligde verbinding en een persoonlijke toegangscode. Dit is dezelfde code als uw eventuele zelfgekozen Rabofooncode. Naar bekende rekeningen (waarnaar u in de afgelopen 15 maanden geld hebt overgemaakt) kunt u tot € 1.000 overmaken met alleen uw toegangscode. Voor onbekende rekeningen gebruikt u altijd uw Random Reader of Rabo Scanner, de opvolger van de Random Reader.
ING
ING biedt klanten de app ING Bankieren, waarover u op de site van ING meer kunt lezen. De app werkt met een toegangscode die u zelf moet instellen. Daarvoor zijn gegevens van een bankpasje nodig en een code die in het reguliere internetbankieren op te vragen is. De app is er voor iOS (Apple), BlackBerry en Android. De bank is erg actief met uitbreiden van de mogelijkheden van de app.
SNS
De app van SNS heet SNS Mobiel Bankieren en is er voor iOS (Apple), Android. BlackBerry en Windows Phone. Op de site van SNS vindt u meer informatie. U maakt een mobiele pincode aan om in de meeste gevallen geld over te maken. Als u iemand al eens in de afgelopen 1,5 jaar hebt betaald, kunt u deze bekende betalen met de mobiele pincode. Voor overige betalingen is de digipas nodig. Ook zit er een maximum op het bedrag dat u kunt overmaken naar een onbekende.
ABN Amro
De Mobiel Bankieren App van ABN Amro is er voor iOS (Apple), Android, BlackBerry en Windows Phone. ABN vindt veiligheid erg belangrijk en daarom is er met de app minder mogelijk dan bijvoorbeeld via internetbankieren. De bank bekijkt periodiek of het aanbod aan diensten veranderd moet worden. Op de site van ABN staat een overzicht.
Wat moet u doen?
Als u een app gebruikt op uw mobiele apparaat, dan moet u zorgen dat u dit zo veilig mogelijk doet. Schrijf dus uw mobiele code voor het bankieren nergens op. Geef de code ook niet aan iemand anders. Als u met andere mensen bent, zorg dan dat zij de code niet zien als u inlogt. Bankier niet op ongure plekken of als er veel onbekenden om u heen staan.
Beveiligd internet
Aanbevolen wordt om alleen mobiel te bankieren op een beveiligd internetnetwerk. Daarvoor hebt u (eenmalig) een wachtwoord nodig. Netwerken waar u zo op kunt inloggen zonder wachtwoord, worden niet als 100 procent veilig gezien. Let wel op: uw telefoon of tablet onthoudt wachtwoorden. Als u bijvoorbeeld voor de tweede keer bij uw kinderen op internet wilt, dan lukt dat gewoon. Het netwerk is dan wel beveiligd met een wachtwoord, alleen kent uw apparaat dat wachtwoord al.
Virusscanner
Hebt u een toestel met Android? Dan moet u een antivirusprogramma op uw apparaat zetten. Dat controleert of uw toestel vrij is van virussen en beschermt tegen nieuwe besmettingen. U kunt daarvoor bijvoorbeeld AVG downloaden in
Google Play. Voor iPhones en iPads zijn er geen antivirusprogramma's. Wel kunt u de app
F-Secure SAFE downloaden. Hiermee kunt u over het internet surfen en worden websites die bekendstaan als gevaarlijk geblokkeerd.
Updaten
Het is ook belangrijk dat uw apparaat de nieuwste versie van bijvoorbeeld iOS of Android heeft. Geen idee wat voor besturingssysteem u hebt? Lees dan ons artikel
'Het systeem op uw tablet of smartphone'
Toegangscode
Nog een laatste belangrijke tip: stel een toegangscode in voor uw telefoon of tablet. Dat kan via het menu Instellingen. U kiest een cijfercode, wachtwoord of tekening waarmee u uw apparaat ontgrendelt. Mocht u uw toestel verliezen, dan kunnen andere mensen niet direct bij uw programma's.
Meer over dit onderwerp
Computerhulp nodig?
Hebt u een vraag naar aanleiding van dit artikel? SeniorWeb-leden kunnen hun vraag stellen aan de vrijwilligers van PCHulp. Nog geen lid, maar wel hulp nodig? Ontdek dan de voordelen van het SeniorWeb-lidmaatschap.
PCHulp aanvragen Bekijk het lidmaatschap
U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.
Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:
- Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
- Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
- Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
- Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.
De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:
- Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
- Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.