Menu Zoek

Videobellen: apps en mogelijkheden

Videobellen, apps

Bellen met spraak en beeld is leuk; u kunt degene met wie u spreekt namelijk ook zien. Het is net alsof jullie bij elkaar in de kamer zitten!

Wie vroeger de hele wereld wilde bellen, moest tot tien kunnen tellen. Dat is allang niet meer nodig. Contactinformatie is opgeslagen in onze pc's, tablets en smartphones. Dus we klikken of tikken gewoon op de naam van de persoon die we willen spreken. En omdat de internetsnelheid geen rol meer speelt, hoeven we ons niet meer te beperken tot alleen geluid. Want hoe leuk is het om de persoon waar je mee spreekt ook te zien?

Bellen met beeld kan via verschillende programma's en apps. Ze werken allemaal via een internetverbinding. Buiten de kosten van die verbinding, betaalt u niets voor het gebruik van de apps. Dat maakt videobellen aantrekkelijk. We bespreken hieronder kort de mogelijkheden van de verschillende programma's en apps waarmee u kunt videobellen. Dat zijn er aardig wat.

Videobellen kan met de desktopcomputer, de laptop, smartphone en tablet. Maar wat hebt u verder nodig?

  • Computer: een videobelprogramma, webcam, microfoon en luidsprekers.
  • Laptop: een videobelprogramma, webcam/camera, microfoon en luidsprekers. In de meeste laptops is dit ingebouwd.
  • Tablet: een videobelprogramma, camera, microfoon en luidsprekers. In elke tablet zijn deze laatste drie dingen ingebouwd.
  • Smartphone: een videobelprogramma, camera, microfoon en luidsprekers. In elke smartphone zijn deze laatste drie dingen ingebouwd.

Een webcam is overigens een kleine camera die op het beeldscherm wordt bevestigd. Deze zorgt voor de beeldverbinding richting de persoon met wie u contact zoekt.

In de tabel hieronder ziet u in één oogopslag de belangrijkste kenmerken van de apps/programma's waarmee u kunt videobellen.

SkypeWhatsAppDUOMessengerFacetimeZoomTeamsMeet
GroepsbellenJaJaJaJa (in app)JaJaJaJa
Account nodigJaNeeNeeJaNeeJaJaJa
Telefoonnummer nodigNeeJaNeeNeeNeeNeeNeeNee
Werkt op pc/laptopJaJaJaJaJa (Mac)JaJaJa
TabletJaNeeJaJaJaJaJaJa
SmartphoneJaJaJaJaJaJaJaJa

Hieronder gaan we in op de verschillende programma's en apps.

Skype is de nestor van het videobellen. Al decennia lang kunnen mensen via het programma videogesprekken voeren. Skype werkt op alle apparaten en is zelfs standaard aanwezig op Windows 10. Wie Skype wil gebruiken, moet eenmalig een account aanmaken. Videobellen kan alleen met personen die ook een Skype-account hebben. Videobellen is niet beperkt tot één persoon: groepsgesprekken met maximaal vijfentwintig personen zijn mogelijk.

Het maakt niet uit welk apparaat wordt gebruikt. Alle gesprekken tussen pc, tablet en smartphone onderling zijn mogelijk.

Meer over Skype in ons thema 'Skype'.

De populairste berichtenapp van dit moment behoeft geen verdere introductie. Maar WhatsApp kan meer dan tekstberichten versturen, ook videobellen is mogelijk. Dat kan echter alleen tussen smartphones. Er is weliswaar een pc-versie van WhatsApp maar deze ondersteunt videobellen niet.

Videobellen is mogelijk met andere WhatsApp-gebruikers die zijn opgenomen in de contactenlijst op uw smartphone.

Hoe videobellen met WhatsApp werkt leest u in de tip 'Videobellen met WhatsApp'. Meer over WhatsApp in ons artikel 'Bellen met WhatsApp'.

Duo is een videobelapp van Google. Het verschil met andere apps en programma's is dat Duo zich uitsluitend richt op videobellen. Dat maakt het gebruik heel eenvoudig. Personen uit de contactenlijst op uw smartphone die ook Duo hebben geïnstalleerd, zijn zichtbaar in de app. Tik op de persoon die u wilt spreken en u bent klaar.

Duo heeft een bijzondere eigenschap: 'Klop Klop'. Voordat degene met wie u belt opneemt, bent u al in beeld op diens telefoon. Dit is wel uit te zetten voor wie dat onprettig vindt.

Messenger van Facebook is een app waarmee Facebookgebruikers contact kunnen opnemen met elkaar. Het is begonnen als berichtenapp en nu is videobellen ook mogelijk.

Messenger werkt op alle apparaten. Voor tablets en smartphones is er een app, voor de pc een webversie. Messenger werkt alleen wanneer u een Facebookaccount hebt. En u kunt alleen contact leggen met bekenden die ook Facebook gebruiken en Facebookvriend zijn.

FaceTime is een videobelapp voor de iPhone, iPad en Mac. U kunt ermee bellen naar andere Apple-gebruikers. Lees meer over FaceTime in de tips 'Videobellen met FaceTime op iPad/iPhone' of 'Videobellen met FaceTime op Mac'.

Zoom richt zich vooral op bedrijven om bijvoorbeeld met een groep via het internet te vergaderen. Maar mensen kunnen het ook privé gebruiken. Bij Zoom kunnen wel honderd mensen deelnamen aan een gesprek. De basisfunctionaliteiten van het programma zijn gratis. Zoom is Engelstalig en te gebruiken op een pc, Mac, smartphone of tablet. Zoom was regelmatig in het nieuws in verband met slechte privacy en veiligheid, maar daar heeft het bedrijf intussen hard aan gewerkt.

Lees in het artikel 'Videobellen met Zoom op de smartphone/tablet' hoe Zoom precies werkt.

Teams is voornamelijk voor bedrijven bedacht en is voor consumenten wat minder toegankelijk. Het programma werkt het best als u een account hebt via een organisatie. Maar wie een uitnodiging ontvangt, kan prima deelnemen aan een videogesprek. De app voor smartphone en tablet is daarentegen wel goed bruikbaar zonder onderdeel van een bedrijf te zijn. Hiervoor is wel een (gratis) Microsoft-account nodig.

Lees hoe u Teams kunt gebruiken in het artikel 'Werken met Microsoft Teams'.

Videobellen met bekenden kan ook in Google Meet (spreek uit als ‘miet’). Eén op één of met een groep, het kan beide. Wie een Google-account heeft kan er gratis gebruik van maken. Voor bedrijven is er een betaalde dienst. Om Meet op de computer te gebruiken, is het niet nodig iets te installeren. Voor mobiel gebruik op tablet of smartphone is de app nodig. Bellen zonder beeld kan ook, net als 'schermdelen' waarbij andere deelnemers van het gesprek met het beeld op uw apparaat mee kunnen kijken.

Lees meer over het gebruik van Google Meet in het artikel 'Hoe werkt videobellen met Google Meet?'.

Vindt u het lastig om een keuze te maken? In onderstaand filmpje worden een aantal apps bondig besproken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.