Menu Zoek

Wat is een slim hoortoestel?

Wat kan een slim hoortoestel allemaal?Over slimme hoortoestellen hoor je steeds meer. Wat kan zo'n apparaat?

Wereldwijd hebben volgens de Wereldgezondheidsorganisatie 466 miljoen mensen last van gehoorverlies. Niet gek dus dat makers van hoortoestellen hun apparaten constant blijven verbeteren. Een van die verbeteringen is het slim maken van hoortoestellen.

Er zijn verschillende namen voor slimme hoortoestellen. Zo worden ze ook wel nieuwe generatie hoortoestellen, digitale hoortoestellen of bluetooth-hoortoestellen genoemd. Welke naam ze ook hebben, de apparaten hebben twee belangrijke voordelen:

 1. Ze werken met bluetooth
  Dankzij de draadloze verbinding bluetooth werkt een slim hoortoestel samen met bijvoorbeeld een smartphone of smart-tv. Dat betekent dat geluid van dat apparaat naar het hoortoestel wordt gestuurd. Dit maakt bellen, muziek luisteren of tv-kijken makkelijker. Voorheen was hiervoor een streamer nodig. Dat apparaat vormde de verbinding tussen het hoortoestel en de tv, laptop, smartphone of tablet. Zo’n streamer is bij een slim hoortoestel niet (altijd) meer noodzakelijk.

 2. Ze hebben een bijbehorende app
  Met de app van het hoortoestel passen gebruikers instellingen zelf aan. Stel bijvoorbeeld het geluidsniveau per oor in, demp ruis of versterk omgevingsgeluid. Zo zet de gebruiker het gefluit van een vogeltje harder en het geraas van auto’s zachter. Of filtert hij de galm in een kerk weg. Bent u het hoortoestel kwijt? Dan kan de app soms aangeven waar het ligt. Bovendien kan de audicien het hoortoestel met sommige apps op afstand bijstellen als dat nodig is.

Daarnaast hebben veel slimme hoortoestellen geen batterij, maar een accu. Die laadt de gebruiker op, net als bij een smartphone of laptop. Sommige slimme hoortoestellen zijn zelflerend. Die apparaten onthouden wanneer de gebruiker bepaalde instellingen aanpast en doen dat de daarna uit zichzelf als het nodig is.

Er zijn twee typen slimme hoortoestellen. Het eerste is Made for All (MFA). Dat betekent ‘gemaakt voor alles’. Dit type apparaat kan gekoppeld worden aan zowel Android-apparaten als iPhones en iPads. Daarnaast zijn er hoorapparaten die Made for iPhone (MFI) zijn. Die kunnen alleen worden gekoppeld aan Apple-apparaten, zoals iPhones en iPads. Controleer goed welke smartphone of tablet u hebt.

Allerlei merken bieden slimme hoortoestellen aan. Maar niet alle slimme hoortoestellen zijn geschikt voor elk type gehoorverlies. En niet alle apparaten worden vergoed door de zorgverzekeraar. Bespreek daarom met een audicien wat er mogelijk is voor u. Vergelijk de prijzen en vergoedingen bij verschillende aanbieders, dat kan honderden euro's schelen.

Aan slimme apparaten zit soms een risico verbonden. Bij een slim hoortoestel is dit risico beperkt. Het apparaat is immers alleen via bluetooth verbonden. Lees meer over bluetooth en veiligheid in het artikel ‘Wat is bluetooth?’. Ook over straling hoeft u zich geen zorgen te maken. Slimme hoortoestellen stralen erg lage energielevels uit, zelfs minder dan een smartphone.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.