Menu Zoek SeniorWeb 25 jaar

Wat is TikTok?

Wat is TikTokTikTok is een sociaal medium dat snel populairder wordt. De app draait om korte video’s en is vooral populair onder jonge mensen. Maar er is ook kritiek op de privacy en veiligheid van de app. Hoe zit dat precies?

TikTok bestaat sinds 2017. Een jaar later voegde de Chinese bedenker ByteDance TikTok samen met de populaire app Musical.ly. TikTok is daarna in razend tempo over heel de wereld succesvol geworden. Vooral bij de jeugd. In Nederland heeft de app op dit moment 4,5 miljoen gebruikers. Vrouwen, of liever meisjes vormen het grootste deel (tweederde) van die gebruikers.

De app draait om korte video’s van bij elkaar maximaal 60 seconden die gebruikers van zichzelf maken. Vooral filmpjes waarin kinderen zingen, dansen of playbacken zijn populair. Vaak gaat dat op de muziek van bekende hits. Gebruikers kunnen allerlei filters en effecten toevoegen om de video’s aantrekkelijker te maken. Wie benieuwd is naar de video’s, kan via de website van TikTok een aantal filmpjes bekijken. TikTok wordt vooral gebruikt via de telefoonapp (Apple en Android), maar ook via de website kunnen gebruikers video’s online zetten.

Net als bij andere sociale media kunnen gebruikers accounts volgen, zodat ze de nieuwe filmpjes van die persoon voorbij zien komen in hun tijdlijn. Ook kunnen ze reageren op filmpjes of ze een ‘like’ geven als teken van waardering. Zelf video’s maken en online zetten is een belangrijk onderdeel van de app. Verder zijn de zogeheten challenges (uitdagingen) heel populair. Hierbij moeten gebruikers een bepaalde opdracht uitvoeren, zoals iets bedenken op een bepaalde muziekhit.

Vanwege het succes zijn ook steeds meer bekende mensen en bedrijven actief op de app. Een voorbeeld is juwelenmerk My Jewellery. Op hun pagina krijgt u via de browser al een indruk van de video’s.

MyJewellery op TikTok

En er zijn mensen die juist door TikTok bekend zijn geworden. Een voorbeeld is Sara Dol, de succesvolste Nederlandse gebruikster van de app. Ze is 19 jaar en heeft 2,5 miljoen volgers, dus mensen die haar video’s voorbij zien komen als ze de app gebruiken. De Amerikaanse vrouw Charli D’Amelio heeft in korte tijd meer dan 100 miljoen volgers gekregen op TikTok. Daarmee heeft ze het succesvolste account ter wereld.

Mensen met zoveel volgers op social media heten ook wel ‘influencers’. Bedrijven schakelen ze graag in om reclame te maken voor hun producten. Vooral bedrijven die zich richten op jonge mensen.

De meeste video’s zijn vrolijk van opzet. Maar in september ging er iets mis. Een man filmde zijn eigen zelfmoord en die video kwam via Facebook terecht op TikTok. Het kostte het bedrijf enorm veel moeite om de video offline te krijgen. Hij werd telkens weer toegevoegd door gebruikers en werd heel veel bekeken. TikTok kwam hierdoor wereldwijd heel negatief in het nieuws.

Er is steeds meer kritiek op allerlei aspecten van TikTok. President Trump wil de app in de Verenigde Staten zelfs verbieden. De tegenstanders wijzen op allerlei zaken die in hun ogen niet in orde zijn. TikTok geeft bijvoorbeeld aanbevelingen voor video’s die iemand leuk zou kunnen vinden. Daarin zouden ze onder andere racistisch te werk zijn gegaan. Mensen met een donkere huidskleur, afwijkend uiterlijk of overgewicht zouden te weinig aandacht krijgen.

Een belangrijk punt is ook dat de app nogal veel gegevens van gebruikers verzamelt. Welke informatie is niet duidelijk, want dat staat alleen in heel algemene termen in de gebruikersvoorwaarden. Denk aan het type video’s dat iemand bekijkt en wat hij of zij leuk vindt. Onduidelijk is wat er verder met die informatie gebeurt. Kijkt de Chinese overheid mee? En wat gebeurt er verder precies met de persoonlijke gegevens van de vooral jonge gebruikers? De rol van moederbedrijf ByteDance is ook niet helemaal duidelijk.

In juli 2020 publiceerde de NOS een artikel over de programmeercode van TikTok. Daarin staat dat de app elke 30 seconden de locatie van iemand opvraagt. De makers zeggen zelf geen banden te hebben met de Chinese regering, maar helemaal zeker is dit niet.

Wie graag iets nieuws probeert of ontdekt, kan TikTok downloaden en gebruiken. Ook als u kleinkinderen hebt die actief zijn op TikTok, is het leuk om ze te gaan volgen en hun video’s te bekijken. Maar bent u erg gesteld op bescherming van uw persoonlijke gegevens, dan is TikTok niet aan te raden. Daarvoor is er nog te veel onduidelijk over de manier waarop maker ByteDance omgaat met persoonlijke informatie.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.