Menu Zoek
U bekijkt een pagina die niet langer door SeniorWeb wordt bijgewerkt. Mogelijk is de informatie verouderd of niet meer van toepassing.
Dit artikel is gearchiveerd op: 25 augustus 2017

Windows 7: werken met randapparatuur

Wilt u randapparatuur, zoals een printer en USB-stick, aansluiten op uw Windows 7-computer? Wij laten u zien hoe u dat doet.
Randapparatuur is de overkoepelende naam voor alle apparaten die u op de computer kunt aansluiten. Doorgaans worden er vooral zaken als printers, scanners en externe harde schijven mee bedoeld. Windows 7 kan met vrijwel alle nieuwe apparaten goed omgaan. Mogelijk worden oudere apparaten niet herkend. Eerst leert u hoe u apparaten aansluit, daarna geven we tips over hoe u kunt proberen niet-herkende apparaten alsnog aan de praat te krijgen.

Veel computerapparatuur wordt tegenwoordig aangesloten met een usb-aansluiting. Op de foto hiernaast kunt u zo'n usb-stekker zien. U ziet dat usb-sticks en randapparatuur hetzelfde soort stekkertje gebruiken. De aansluiting (poort) voor usb zit vaak aan de voorkant van de computer én aan de achterkant. Printers en dergelijke kunt u het best via de achterkant aansluiten. Dan houdt u de voorkant over voor usb-sticks met bijvoorbeeld foto's erop of voor uw digitale camera die u maar af en toe aansluit.

Daarnaast worden printers bijvoorbeeld vaak geleverd met een installatieprogramma op cd-rom, en een handleiding over hoe u het apparaat moet aansluiten. In de handleiding leest u dan of u eerst de software moet installeren en dan het apparaat aan de pc moet koppelen, of andersom.

Meer over stekkers en aansluitingen leest u in het artikel 'Aansluitingen: een overzicht'.

Het is een bekende situatie: u hebt net uw oudere printer aan de computer aangesloten, en het apparaat wordt niet herkend. Met andere woorden: de printer is niet geschikt voor Windows 7. In veel gevallen houdt het hierbij op. Soms is de redding echter nabij. Apparaten worden op de computer bestuurd door zogeheten drivers. Dat is software die ervoor zorgt dat uw commando's goed worden uitgevoerd. Veel fabrikanten hebben sinds de komst van Windows 7 nieuwe drivers ontwikkeld, waardoor de apparatuur ineens wel bruikbaar is. Het is zaak om dan op internet te gaan zoeken naar de juiste driver. Daarvoor moet u het merk en typenummer van uw apparaat weten. Via een zoekmachine als Google zoekt u vervolgens de website van de fabrikant van de printer. Vaak is daar een sectie aanwezig met de naam Help, Service of Downloads. U zoekt op de site naar de drivers voor de producten. Vaak zult u dan alsnog een driver voor Windows 7 vinden. U kunt ook bij Google de termen 'Windows 7 driver Canon Pixma MP150' intypen, waarbij u uiteraard het merk en type van uw eigen apparaat moet invoeren. Tussen de zoekresultaten vindt u vaak snel wat bruikbaars.

Stuur desnoods een e-mail naar de fabrikant met de vraag of er een geschikte driver beschikbaar is. Na installatie daarvan zou het apparaat uiteindelijk toch goed moeten werken.

Opslagmedia zijn apparaten zoals externe harde schijven of usb-sticks. Zodra u deze aansluit en aanzet, zal Windows 7 een venster openen met opties om de inhoud van het medium weer te geven. U kunt elke keer zelf kiezen wat er gebeurt. De meest gebruikte optie is 'Map en bestanden weergeven met Windows Verkenner'. U klikt hier op de gewenste optie en u zult zien dat het betreffende programma direct wordt geopend om de bestanden weer te geven.

Het maken van een back-up van uw gegevens, is een onderhoudsklusje dat in Windows 7 een fluitje van een cent is. Het kan zelfs volledig geautomatiseerd plaatsvinden. Wat wel belangrijk is om te bedenken: u maakt een back-up voor het geval uw computer ineens wat mankeert. Dan is het dus niet praktisch om de back-upbestanden op de computer zelf op te slaan. Die doet het dan immers niet meer. Een back-up moet u dus altijd opslaan op een extern medium, zoals een externe harde schijf, usb-stick, cd-rom of dvd.

In dit artikel laten we zien hoe dat moet. Op welk medium u zelf opslaat, is uw eigen keus. Wij gebruiken een externe harde schijf, die door onze computer wordt voorzien van stationsletter F. Bij u kan dat een andere letter zijn.

  • Klik op Starten > Configuratiescherm.
  • Klik onder 'Systeem en beveiliging' op Een back-up van uw computer maken (ziet u dit niet staan, klik dan eerst rechtsboven achter 'Weergeven op' op Categorie).

281015_Backup

  • Er opent een nieuw venster. U kunt nu kiezen voor het maken van een back-up of het terugzetten van bestanden. Omdat we eerst willen bepalen wat er precies opgeslagen zal worden, en waarop, kiezen we voor Back-up instellen.
  • Het programma voor de back-up start.
  • Selecteer waar de back-up moet komen te staan.
  • Klik dan op Volgende.
  • Als u meerdere vaste schijven hebt in uw systeem, krijgt u de vraag welke schijven allemaal meegenomen moeten worden in de back-up. Kies de juiste optie en klik op Volgende.
  • U moet kiezen welke bestanden er gekopieerd moeten worden. Klik op Automatisch laten bepalen (aanbevolen).
  • Klik op Volgende.

Nu moet u controleren of alles juist is ingesteld. Klik op Instellingen opslaan en back-up uitvoeren. Met het knopje Schema wijzigen kunt u instellen hoe vaak en wanneer een back-up moet worden gemaakt. Het maken van de back-up zal nu automatisch beginnen. U hoeft verder niks te doen. Op het terugzetten van de back-up bestanden gaan we nu niet in, dit artikel is bedoeld om u te tonen hoe u om kunt gaan met randapparatuur. Het gebruiken van externe opslagmedia is daar slechts een voorbeeld van.

U kunt trouwens uw externe harde schijf of usb-stick ook gebruiken om bestanden op te slaan. Vanuit bijvoorbeeld Word kiest u voor Bestand > Opslaan als (2003 en 2010 versie) of u klikt in Word 2007 op de Office-knop linksboven en kiest voor Opslaan als en als opslaglocatie kiest u vervolgens het externe opslagmedium.

Tot slot van dit artikel willen we u laten zien hoe u werkt met 'Dvd branden'. Dat is een gratis programma dat standaard bij Windows 7 wordt geleverd. U start het programma via Starten > Alle Programma's > Windows Dvd branden. Het programma zorgt ervoor dat uw foto's of afbeeldingen op een dvd worden ge brand . U kunt de 'voorstelling' vervolgens afspelen op een andere computer of op de televisie. Het programma werkt erg simpel. In het hoofdscherm is er maar één mogelijkheid, namelijk Foto's en video's selecteren .

Het werkvenster bestaat feitelijk maar uit enkele onderdelen: linksboven kunt u bestanden toevoegen. Rechtsboven kiest u de dvd-brander, onderaan geeft u de schijf een toepasselijke naam.

Als u klikt op Items toevoegen opent de Verkenner en kunt u foto's en afbeeldingen toevoegen, zoveel als de capaciteit van een dvd toelaat. Doe dat tot u tevreden bent, en klik dan op Volgende.

021115_DVDbranden

In het volgende venster kunt u uw diavoorstelling aanpassen. Met 'Menutekst' voegt u teksten toe, met 'Menu aanpassen' kunt u wat extra opties eraan toevoegen. Rechts kunt u de stijl van presentatie uitkiezen. U ziet direct welke uitwerking dit heeft, dus probeer gerust eens wat uit.

Is het allemaal naar uw zin, dan klikt u op Branden. Zorg dat er een lege dvd-schijf in uw brander zit. De dvd wordt gemaakt, en u ziet de voortgang in het venster rechts onder in uw beeldscherm. Zodra de schijf klaar is, zal de computer hem uitwerpen. U kunt het programma dan sluiten.

Nu weet u in grote lijnen hoe u omgaat met randapparatuur onder Windows Windows 7.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.