Menu Zoek

Word en alternatieven, welke tekstverwerkers zijn er?

Word en alternatieven, welke tekstverwerkers zijn er?Bijna iedereen kent het programma Word. Maar er zijn genoeg alternatieve (gratis) tekstverwerkingsprogramma's.

Word is verreweg de bekendste tekstverwerker. Het is een betaald programma met veel mogelijkheden om teksten op te maken. U kunt het op twee manieren kopen. Via een abonnement op Microsoft 365. Dat kost 99 euro per jaar. Of via het pakket Office 2021. Dat kost eenmalig 149 euro. (Prijzen augustus 2023.)

Voor- en nadelen:

+ Geen internet nodig
+ Bijna alle tekstverwerkers kunnen Word-bestanden openen
+ Uitgebreid programma met veel opties
+ Beschikbaar voor Windows, Mac, Android en iOS
- Hoge kosten

Iedereen met een Microsoft-account kan de gratis online versie van Word gebruiken. Deze versie werkt alleen in de browser en is niet te installeren op de computer. Word Online kan minder dan de betaalde versie. Maar voor veel mensen zijn de mogelijkheden voldoende.

Voor- en nadelen:

+ Gratis
+ Bijna alle tekstverwerkers kunnen Word-bestanden openen
+ Slaat documenten automatisch online op in OneDrive
+ Te gebruiken op Windows, Mac, Android en iOS
- Internet nodig
- Minder opties dan het gewone programma Word

Google Documenten is de gratis tekstverwerker van Google. Iedereen met een Google-account kan het online gebruiken. Ook is er een gratis app voor iPad, iPhone en Android-apparaten. Word-gebruikers moeten misschien wel heel even wennen aan de andere indeling van het programma.

Voor- en nadelen:

+ Gratis
+ Slaat documenten automatisch online op in Google Drive
+ Te gebruiken met Windows, Mac, Android en iOS
- Internet nodig
- Documenten omzetten als u ze wilt delen met Word-gebruikers
- Mogelijkheden zijn minder snel te zien

In het softwarepakket LibreOffice zitten zes programma. Een daarvan is de tekstverwerker Writer. LibreOffice is gratis te downloaden op een Windows-computer of Mac. Voor Android is er alleen een app om documenten mee te bekijken. Om documenten ook te bewerken raadt het bedrijf de app Collabora Office aan voor Android en iOS. LibreOffice ziet er bijna hetzelfde uit als Word. Toch werkt het net iets anders.

Voor- en nadelen:

+ Gratis
+ Geen internet nodig
+ Uitgebreid programma met veel opties
+ Standaard-documentstype opent u ook in Word
- Geen eigen app voor Android en iOS

Het tekstverwerkingsprogramma Pages staat standaard op nieuwe Mac-computers. Het is onderdeel van het iWork-pakket van Apple. Daarnaast is er ook een app voor op de iPhone en iPad. Het programma ziet er heel anders uit dan Word. Dat hoeft geen probleem te zijn, maar is misschien wel even wennen. Wilt u een document uit Pages delen met iemand die Microsoft Word gebruikt? Dan moet u het document eerst exporteren.

Voor- en nadelen:

+ Gratis
+ Geen internet nodig
+ Uitgebreid programma met veel opties
- Documenten omzetten als u ze wilt delen met Word-gebruikers
- Alleen voor Apple-apparaten

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.