Menu Zoek

De cursus 'Typen met tien vingers' is niet geschikt voor tablet of smartphone. Volg deze cursus op een laptop of computer met echt toetsenbord.

Typen met tien vingers

Typen met tien vingers levert veel op. Om te beginnen kunt u zo veel sneller typen en hebt u een betere werkhouding. Maar onderzoek toont ook aan dat u door te typen met tien vingers, creatiever kunt denken en productiever wordt. In deze cursus wordt het tien-vinger-systeem uitgelegd en gaat u aan de slag met de oefeningen om alle aanslagen onder de knie te krijgen.

Inhoud
Deze typecursus bevat de volgende onderdelen:

  • Instructie tien-vinger-systeem
  • Starttoets om uw huidige typesnelheid te bepalen
  • Ruim 40 oefeningen
  • Eindtoets om uw resultaat te bepalen
  • Certificaat

Benodigdheden typecursus
Om deze typecursus goed te kunnen volgen, hebt u een computer met een echt toetsenbord nodig. Dit kan een pc of laptop zijn, of een tablet met een los (volledig) toetsenbord. Het toetsenbord moet een QWERTY-indeling hebben. Let op: hebt u een Mac-computer met bijbehorend toetsenbord, dan kunt u daarmee niet de accenten typen zoals wij in de cursus aangeven. Dit onderdeel kunt u dan helaas niet toetsen. Hoe u accenten typt op een Mac leest u in de tip 'Speciale tekens typen op Mac'.

Het is niet mogelijk de typecursus te volgen met het aanraaktoetsenbord op een tablet. Wanneer u het typen met tien vingers onder de knie hebt, kan dit u wel van pas komen bij het typen op het virtuele toetsenbord van uw tablet.

Handig hulpmiddel voor de typecursus
In de SeniorWeb Webwinkel vindt u toetsenbordstickers die u kunnen helpen bij de type-oefeningen. U plakt de slijtvaste toetsenbordstickers op de toetsen van uw toetsenbord. De kleur van de sticker geeft aan met welke vinger u de toets aanslaat. De toetsenbordstickers zijn verkrijgbaar in twee varianten. Er is een blanco variant, die spieken onmogelijk maakt, waardoor u het blind typen het snelst onder de knie krijgt. En er is een variant met letters, zodat het toetsenbord ook goed bruikbaar blijft voor huisgenoten die niet blind kunnen typen of als u zelf even niet blind wilt typen.

Leerdoel
Deze cursus is geschikt om te leren typen volgens het tien-vinger-systeem of om uw typevaardigheid en -snelheid te vergroten.

Uw typesnelheid
Meestal wordt in Nederland de typesnelheid weergegeven als 'aanslagen per minuut'. Binnen het Europees Computer Rijbewijs (ECDL Nederland) zijn de volgende normen vastgelegd voor het typen op een computertoetsenbord:

  • Voor leerlingen op het basisonderwijs: 100 aanslagen per minuut, 99% nauwkeurigheid.
  • Voor leerlingen op het middelbaar onderwijs: 130 aanslagen per minuut, 99,5% nauwkeurigheid.
  • Voor een professionele typevaardigheid: 150 tot 180 aanslagen per minuut, 99,5% nauwkeurigheid.
  • Voor een 'master-niveau' typevaardigheid: meer dan 180 aanslagen per minuut, 99,5% nauwkeurigheid.

Iemand die jarenlang met twee vingers heeft getypt en niet meer hoeft te zoeken, kan wel tot 180 aanslagen per minuut komen. Een ervaren typist die blind typt, komt tot wel zo'n 300 aanslagen per minuut. De echte toppers komen boven de 500 aanslagen per minuut. Het wereldrecord staat zelfs ruim boven de 800 aanslagen per minuut!

Voor het certificaat van deze online cursus hanteren wij een richtlijn van 100 aanslagen per minuut en 98% nauwkeurigheid.

Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.