Menu Zoek

Onderzoek naar Wikipedia-gebruik

donderdag 2 mei 2013
Gebruikt u de gratis encyclopedie Wikipedia weleens? Doe dan mee met een kort onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit Maastricht.

Logo Wikipedia

Wikipedia is de bekende online encyclopedie, waarvan de inhoud vrij beschikbaar is en waarin iedereen zijn of haar eigen kennis kan toevoegen. Momenteel wordt er een onderzoek gehouden onder Wikipedia-gebruikers, dus zowel onder mensen die alleen artikelen lezen als onder mensen die bijdragen met het schrijven of bewerken van artikelen.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Universiteit Maastricht in het kader van een internationaal project. SeniorWeb maakt ook deel uit van dit internationale project ('Third Age Online'), dat tot doel heeft om voor meer senioren een actief internetgebruik mogelijk te maken (bijvoorbeeld in sociale netwerken) en zo de levenskwaliteit te verbeteren.

Wij zouden het daarom op prijs stellen als u wilt deelnemen aan dit onderzoek. Het zal uw activiteiten, drijfveren en motieven op het Wikipedia-platform bevragen. Het invullen van de vragenlijst duurt circa 10 minuten en kan tot 15 mei. Om deel te nemen gaat u naar deze website. Het is een internationaal onderzoek dus u krijgt eerst een scherm te zien waar u uw taal kan kiezen.

Terug naar het overzicht
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.