Menu Zoek

Nieuwe truc oplichters: 'pechmails'

woensdag 16 juli 2014

PechmailPechmails zijn berichten waarin bekenden vertellen in nood te zijn en een dringend beroep op u doen geld over te maken. Trap er niet in, deze berichten zijn nep.

Internetcriminelen hebben een nieuwe manier gevonden om u geld af te troggelen. Ze hacken een mailaccount van Google of Microsoft en versturen vervolgens een 'pechmail' naar alle contactpersonen van dat account. Zo kunt u een bericht krijgen van iemand die u kent en die u vertelt te zijn bestolen. Paspoort, creditcard, pinpasjes: alles is weg. En u bent de enige die deze persoon kan bereiken met een e-mail. Dan doet deze persoon een beroep op u om geld over te maken zodat hij/zij een ticket naar huis kan kopen. De mail is dramatisch van toon en u schrikt zich een hoedje. Natuurlijk wilt u die bekende helpen. Een mens in nood laat u niet in de kou staan. Helaas komt u bedrogen uit: de mails zijn vals en uw geld belandt bij een internetcrimineel!

Het Algemeen Dagblad meldt vandaag dat er de afgelopen twee weken zeker zestig meldingen bij Fraudehelpdesk zijn binnengekomen. En SeniorWeb-leden mailen de redactie met vragen over vergelijkbare e-mails. Daarom nogmaals een duidelijke waarschuwing: ga niet in op dergelijke e-mails. Hieronder ziet u een voorbeeld van zo'n e-mail zoals wij hem op SeniorWeb hebben ontvangen.

Pechmail

Terug naar het overzicht
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.