Menu Zoek

Onjuiste informatie over contactloos betalen bij Radar

woensdag 4 maart 2015

Logo Contacloos betalenHet populaire consumentenprogramma Radar maakt mensen onnodig bang met onjuiste en onvolledige informatie over contactloos betalen.

In de uitzending van afgelopen maandag besteedde Radar kort aandacht aan contactloos betalen. Bij verlies of diefstal van een bankpas zou het volgens Radar zomaar kunnen dat er dagelijks 25 euro van de betaalrekening wordt gehaald. Geen prettige gedachte natuurlijk. Maar Radar blijkt het bij het verkeerde eind te hebben. Ten eerste kan er niet zomaar dagelijks 25 euro van uw rekening worden gehaald. Ten tweede: mocht uw pas in geval van verlies of diefstal worden gebruikt voor contactloos betalen dan wordt de schade altijd vergoed door uw bank.

Wat is contactloos betalen ?
Met contactloos betalen wordt bedoeld dat u afrekent zonder dat u een pasje in de betaalautomaat steekt. Het is voldoende om uw pasje in de buurt van de automaat te houden.

Beveiliging
Natuurlijk hebben de banken erover nagedacht hoe ze het systeem kunnen beveiligen. Ook zij snappen dat consumenten hun bankpas kunnen verliezen of dat deze wordt gestolen. Daarom gelden de volgende zaken:

  • Bij bedragen boven de 25 euro wordt altijd uw pincode gevraagd.
  • Elke keer dat het totaal van de contactloze betalingen op 50 euro uitkomt wordt om uw pincode gevraagd.*
  • Is uw pas na verlies of diefstal gebruikt voor contactloze betalingen? Dan vergoeden de banken het bedrag dat is afgeboekt. Hiervoor geldt geen eigen risico.

*Het volgende voorbeeld, ontleend aan de informatie die ING daarover geeft, verduidelijkt dit. U bent in de supermarkt en doet een paar kleine boodschappen voor € 12. U betaalt zonder pincode. Vervolgens koopt u een sjaal van € 24, ook zonder pincode. De volgende dag koopt u kaartjes voor de film voor € 16. Als u de betaalpas dan tegen de betaalautomaat houdt, wordt om uw pincode gevraagd. De uitgaven van € 12, € 24 en € 16 bedragen samen € 52 en overschrijden zo het maximum van € 50. Na een betaling met uw pincode kunt u weer contactloos betalen.

Met welke passen kan het?
Weet u niet zeker of u een betaalpas hebt waarmee contactloos betalen mogelijk is? Het is eenvoudig na te gaan. Deze pasjes zijn voorzien van een logo: vier strepen in een halve cirkel.

Contactloos betalen uitzetten
U loopt geen enkel risico met een betaalpas waarmee u contactloos kunt betalen. Toch kan het zo zijn dat u deze optie liever uit wilt zetten. Hoe dat verloopt legt Radar uit.

Terug naar het overzicht
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.