Menu Zoek

MijnOverheid wordt nauwelijks gebruikt

donderdag 7 september 2017

MijnOverheidDe overheid communiceert het liefst digitaal met de burger. Volgens de Nationale ombudsman echter is er te weinig aandacht voor mensen die hier niet in meekunnen en willen.

De Nationale ombudsman kaart in het rapport 'Hoezo MijnOverheid?' een aantal prangende problemen aan rondom digitalisering van overheidscommunicatie. Bij MijnOverheid.nl zijn inmiddels meer dan tweehonderd instanties aangesloten. Denk aande Belastingdienst, de Sociale Verzekeringsbank (SVB) en de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Het is de bedoeling van de Nederlandse overheid de communicatie van deze instanties digitaal te laten verlopen. Via MijnOverheid.nl dus. Sinds november 2015 heeft iedere Nederlander van 14 jaar en ouder een account.

De ombudsman signaleert een aantal serieuze problemen:

  • Nog niet de helft van de Nederlanders met een account heeft dit geactiveerd.
  • Veel mensen koppelen MijnOverheid niet aan hun e-mailadres. Daardoor krijgen ze geen meldingen binnen dat er belangrijke digitale post klaarstaat in MijnOverheid.

Hoe moet het wel
De ombudsman vindt dat de overheid de gebruiker centraal moet stellen. Iedereen die om wat voor reden dan ook niet mee wil of kan gaan in de digitale communicatie moet op andere manieren met overheidsinstanties kunnen communiceren. ‘De overheid dient de kennis, vaardig­heden en behoeften van de burgers als uitgangspunt te nemen. Van alle burgers. Van jong tot oud, van hoog­ opgeleid tot laaggeletterd. Digitale post verzenden naar de Berichtenbox en het verder maar aan de burger laten om zijn digitale brievenbus continu in de gaten te houden, vind ik de omgekeerde wereld. We zien dat een grote groep gebruikers nu niet uit de voeten kan met de Berichtenbox.’

De ombudsman heeft het rapport aangeboden aan het ministerie van Binnenlandse Zaken, dat verantwoordelijk is voor MijnOverheid.nl. Een woordvoerder laat weten dat het ministerie onderzoekt welke verbeteringen mogelijk zijn. Het wachten is op de reactie van het kabinet op het rapport. Daarin wordt duidelijk welke verbeterstappen worden gezet.

Niet bekend met MijnOverheid? Lees dan het artikel op SeniorWeb 'Hoe werkt MijnOverheid'.

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.