Menu Zoek

Samen sociaal online tijdens Week van de Mediawijsheid

woensdag 3 november 2021

Samen sociaal online tijdens Week van de MediawijsheidHoe houden we de online wereld een prettige en sociale plek? Die vraag staat centraal tijdens de Week van de Mediawijsheid.

In 2020 gingen steeds meer mensen online. Driekwart van de Nederlanders gebruikte in 2020 media als WhatsApp en videobellen. In 2015 was dat nog maar 57 procent. Tegelijk nemen de zorgen over de verdeeldheid tussen mensen online toe.

Prettige en sociale plek

Alle kennis van de wereld ligt op internet binnen handbereik, maar door steeds meer desinformatie wordt het moeilijker te beoordelen of iets echt waar is. Online voelt soms niet veilig door haat en cybercriminaliteit. Hoe zorgen we ervoor dat de online wereld een prettige en sociale plek blijft? De Week van de Mediawijsheid zoekt naar antwoorden op die vraag.

Activiteiten

De week loopt van vrijdag 5 tot en met vrijdag 12 november. Zowel online als op verschillende locaties in het land zijn er activiteiten om mensen meer mediawijs te maken. Kijk op www.weekvandemediawijsheid.nl om te zien welke activiteiten er bij u in de buurt of online te doen zijn.

SeniorWeb

Op SeniorWeb.nl staat ook allerlei informatie rondom het thema. Meer weten? Lees dan een of meerdere van onze artikelen:

Bekijk al het nieuws
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.