Menu Zoek

Jan van den Hoed

Jan van den Hoed Ambassadeur Lid sinds 2018 Ilpendam
  • PCHulp aan Huis-vrijwilliger
Bij SeniorWeb zetten circa 3.000 enthousiaste vrijwilligers zich in om senioren het gemak en het plezier van de digitale wereld te laten ervaren. Vandaag maakt u kennis met Jan van den Hoed uit Ilpendam. Hij is sinds 2018 vrijwilliger bij SeniorWeb.
Jan van den Hoed Ambassadeur Lid sinds 2018 Ilpendam
  • PCHulp aan Huis-vrijwilliger
Met een password manager kunt u al uw wachtwoorden veilig opslaan!

Wat doet u als vrijwilliger bij SeniorWeb?
Ik ondersteun mensen thuis met hoofdzakelijk vragen en problemen over Apple producten, zoals vragen over iPad, iPhone en iMac. Maar ook, en misschien nog wel vaker, leg ik mensen uit hoe ze om moeten gaan met de digitale maatschappij. Ik ben dit werk gaan doen omdat je ziet dat de maatschappij in toenemende mate digitaliseert en dat de doelgroep van SeniorWeb moeite heeft om het tempo waarin die digitalisering plaatsvindt bij te houden. En dat kan verregaande consequenties hebben. Even simpel thuis geld overschrijven via “mijn ING” is tegenwoordig voor de digibeten onder ons al een hele onderneming. En naast ING zijn er nog tal van (overheids) diensten waar u niet meer of heel lastig terecht kunt zonder basale digitale vaardigheden. Vaak zijn mensen blij en opgelucht als ik een probleempje heb verholpen of de mensen gerust heb kunnen stellen dat ze echt niets fout gedaan hebben en er niks stuk is. Na 42 jaar in de ICT gewerkt te hebben, vind ik het echt leuk om mijn vaardigheden in te zetten voor SeniorWeb en mensen een klein stukje vooruit te helpen!

Hebt u nog een goede tip voor SeniorWeb-leden?
Iedereen kent het probleem wel, voor elke site of digitale dienst hebt u een wachtwoord nodig. Ik zie regelmatig voorbij komen dat mensen overal hetzelfde wachtwoord gebruiken of alles op een lijstje schrijven. En dat is natuurlijk hartstikke link. Maar al die wachtwoorden onthouden is ook lastig. Met een password manager kunt u uw wachtwoorden veilig opslaan. Het enige wat u dan nog moet onthouden is één wachtwoord en dat is het wachtwoord van de password manager zelf. Dat scheelt een stuk! U kunt een password manager aanschaffen, bijvoorbeeld “1password”, maar apple gebruikers kunnen ook (gratis) gebruik maken van de ingebouwde passwordmanager “keychange”. Beide programma's kunnen automatisch een nieuw password genereren en slaan deze op. Die hoeft u niet zelf te onthouden. Op het moment dat u op een site komt waar u eerder bent geweest en een wachtwoord moet invullen kunnen de passwordmanagers dat automatisch voor u doen.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.