U bent hier: Home Over SeniorWeb Uit de vereniging Joop de Wit
Interview

Joop de Wit

Joop de WitKrijgt u mail van Mijn Overheid met een link die u moet aanklikken? Doe het niet! Het is altijd oplichting. De overheid stuurt nooit links mee in de mail.

Vrijwilliger sinds 2001

  • Woonplaats: Hoorn
  • Functies: Phishingchecker, PCHulp aan Huis
Joop de Wit
Naar alle interviews
Delen E-mail Facebook Pinterest WhatsApp Printen Woordenboek

Wat doet u als vrijwilliger voor SeniorWeb?
Ik ben actief bij PCHulp aan Huis en Leren aan Huis en de Phishingchecker. De meeste tijd besteed ik aan de Phishingchecker. Bij deze SeniorWeb-dienst kunnen leden die een verdachte mail hebben ontvangen en twijfelen aan de betrouwbaarheid ervan, deze doorsturen. Wij bekijken de mail en geven advies op maat.

Elke dag bekijk ik welke verdachte mails SeniorWeb-leden hebben doorgestuurd. Ik controleer deze mails op betrouwbaarheid en stuur de leden een persoonlijk bericht terug. Ik adviseer hen over of de mail betrouwbaar is of niet. We krijgen allerlei mails binnen. Spam, maar ook betrouwbare mails zoals afspraakbevestigingen, die men niet herkent als zodanig.

Hebt u nog een leuke anekdote over uw vrijwilligerswerk bij SeniorWeb?
Een meneer had mij gevraagd hem te helpen met de luidsprekers van zijn pc, die niet werkten. Nadat ik alles had nagekeken en de luidsprekers nog steeds geen geluid gaven, zei ik tegen die meneer dat waarschijnlijk de connector van die luidsprekers niet goed aangesloten was. De computer moest even naar voren geschoven worden om dat te controleren. ‘Doe maar niet,’ zei die meneer, ‘want ik heb er veel werk aan gehad om de computer zo op die plaats te krijgen.’ De computer zat inderdaad keurig in een klein nisje ingebouwd, alle snoertjes netjes uit het zicht. Toen zijn vrouw dit hoorde, zei zij: ‘Ik heb de computer een paar dagen geleden naar voren geschoven om erachter te kunnen stoffen!’ En wat blijkt: het stekkertje was er gewoon uitgegleden bij het stoffen. Oeps!

Hebt u nog een leuke digitale tip?
Krijgt u mail van Mijn Overheid met een link die u moet aanklikken? Doe het niet! Het is altijd oplichting. De overheid stuurt nooit links mee in de mail.

We ontvangen bij de Phishingchecker vaak mail over Mijn Overheid. Er wordt namelijk veel phishing uit naam van Mijn Overheid gestuurd. Let op: de overheid stuurt nóóit links mee in de mail. Ze verwijzen altijd naar de Berichtenbox, daar moet u zelf inloggen met DigiD en het bericht ophalen. Staat er ‘Klik hier’ met een link in de mail? Dan weet u 100% zeker dat het niet betrouwbaar is.

Tip van de redactie:Zelf phishing leren herkennen? Dat kan met deze tips!

Meld u aan voor de nieuwsbrief van SeniorWeb

Elke week duidelijke uitleg en leuke tips over de digitale wereld. Gratis en zomaar in uw mailbox.

Aanmelden
naar boven