Menu Zoek

Joop de Wit

Joop de Wit Ambassadeur Vrijwilliger sinds 2001 Hoorn
  • Phishingchecker
  • PCHulp aan Huis
Bij SeniorWeb zetten ongeveer 2.800 enthousiaste vrijwilligers zich in om senioren het gemak en het plezier van de digitale wereld te laten ervaren. Deze keer maakt u kennis met Joop de Wit uit Hoorn. Hij is sinds 2001 vrijwilliger van SeniorWeb.
Joop de Wit Ambassadeur Vrijwilliger sinds 2001 Hoorn
  • Phishingchecker
  • PCHulp aan Huis
Krijgt u mail van Mijn Overheid met een link die u moet aanklikken? Doe het niet! Het is altijd oplichting. De overheid stuurt nooit links mee in de mail.

Wat doet u als vrijwilliger voor SeniorWeb?
Ik ben actief bij PCHulp aan Huis en Leren aan Huis en de Phishingchecker. De meeste tijd besteed ik aan de Phishingchecker. Bij deze SeniorWeb-dienst kunnen leden die een verdachte mail hebben ontvangen en twijfelen aan de betrouwbaarheid ervan, deze doorsturen. Wij bekijken de mail en geven advies op maat.

Elke dag bekijk ik welke verdachte mails SeniorWeb-leden hebben doorgestuurd. Ik controleer deze mails op betrouwbaarheid en stuur de leden een persoonlijk bericht terug. Ik adviseer hen over of de mail betrouwbaar is of niet. We krijgen allerlei mails binnen. Spam, maar ook betrouwbare mails zoals afspraakbevestigingen, die men niet herkent als zodanig.

Hebt u nog een leuke anekdote over uw vrijwilligerswerk bij SeniorWeb?
Een meneer had mij gevraagd hem te helpen met de luidsprekers van zijn pc, die niet werkten. Nadat ik alles had nagekeken en de luidsprekers nog steeds geen geluid gaven, zei ik tegen die meneer dat waarschijnlijk de connector van die luidsprekers niet goed aangesloten was. De computer moest even naar voren geschoven worden om dat te controleren. ‘Doe maar niet,’ zei die meneer, ‘want ik heb er veel werk aan gehad om de computer zo op die plaats te krijgen.’ De computer zat inderdaad keurig in een klein nisje ingebouwd, alle snoertjes netjes uit het zicht. Toen zijn vrouw dit hoorde, zei zij: ‘Ik heb de computer een paar dagen geleden naar voren geschoven om erachter te kunnen stoffen!’ En wat blijkt: het stekkertje was er gewoon uitgegleden bij het stoffen. Oeps!

Hebt u nog een leuke digitale tip?
Krijgt u mail van Mijn Overheid met een link die u moet aanklikken? Doe het niet! Het is altijd oplichting. De overheid stuurt nooit links mee in de mail.

We ontvangen bij de Phishingchecker vaak mail over Mijn Overheid. Er wordt namelijk veel phishing uit naam van Mijn Overheid gestuurd. Let op: de overheid stuurt nóóit links mee in de mail. Ze verwijzen altijd naar de Berichtenbox, daar moet u zelf inloggen met DigiD en het bericht ophalen. Staat er ‘Klik hier’ met een link in de mail? Dan weet u 100% zeker dat het niet betrouwbaar is.

Tip van de redactie: Zelf phishing leren herkennen? Dat kan met deze tips!

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.