Menu Zoek

Pia Clarijs-Dahlhaus

Pia Clarijs-Dahlhaus Ambassadeur Vrijwilliger sinds 2015 Berkel-Enschot
  • Vrijwilliger leslocatie
Bij SeniorWeb zetten circa 3.000 enthousiaste vrijwilligers zich in om senioren het gemak en het plezier van de digitale wereld te laten ervaren. Deze keer maakt u kennis met Pia Clarijs-Dahlhaus uit Berkel-Enschot. Zij is sinds 2015 vrijwilliger van SeniorWeb.
Pia Clarijs-Dahlhaus Ambassadeur Vrijwilliger sinds 2015 Berkel-Enschot
  • Vrijwilliger leslocatie
Hebt u moeite om een bericht op het kleine toetsenbord van uw smartphone te typen? Stuur eens een audioberichtje!

Wat doet u als vrijwilliger voor SeniorWeb?
Ik geef met heel veel plezier cursussen op iPhone en iPad in de SeniorWeb Leslocaties KBO Berkel-Enschot en Contact 50 Plus in Udenhout. Voor mij een heel logische ‘hobby’, omdat ik ruim 20 jaar heb lesgegeven in het voortgezet onderwijs. Mijn huidige ‘leerlingen’ zijn meer dan 60 jaar ouder, maar ook zij hebben hun charmes.

De eerste jaren was er veel animo voor cursussen in groepsverband. In groepen van 6 tot 8 personen maakte ik mensen wegwijs in de wereld van de iPhone en iPad. Deelnemers leerden in een gezellige sfeer met en van elkaar. De laatste jaren komt er steeds meer behoefte aan hulp op maat. Tegenwoordig ga ik daarom vooral naar de mensen thuis en help ik hen individueel met de problemen waar ze op dat moment bij geholpen willen worden. Dat varieert van het ordenen van de mailbox tot het aanvragen van DigiD, van het afsluiten van een abonnement tot de aanschaf van een andere iPhone of iPad en het installeren ervan.

Hebt u nog een leuke anekdote over uw vrijwilligerswerk bij SeniorWeb?
Ik vind het fantastisch als mensen tot op hoge leeftijd proberen digitaal vaardig te worden en blijven en open staan voor nieuwe ontwikkelingen. Het mooiste voorbeeld is een dame van 90 jaar (!) die nog met de papieren acceptgirokaarten geld overmaakte en het internetbankieren met de app wilde leren toen ik haar vertelde dat dat eenvoudiger en goedkoper was. Ook heeft ze geleerd te whatsappen en bibliotheekboeken te reserveren via de app. Intussen heeft ze zich ingeschreven voor de SeniorWeb Nieuwsbrief met goede tips en weetjes.

Ik word er iedere keer weer blij van als iemand die ik geholpen heb, tegen me zegt bij het weggaan: ‘wat ben ik toch blij dat ik jou heb en dat ik je altijd mag bellen of appen’!

Hebt u nog een leuke digitale tip?
Hebt u moeite om een bericht op het kleine toetsenbord van uw smartphone te typen? Stuur eens wat vaker een audioberichtje in plaats van een tekstbericht! Dat werkt veel sneller en gemakkelijker dan een heleboel tekst typen.

Stuur zo een geluidsopname via WhatsApp:

  • Tik op de app WhatsApp.
  • Tik op het tabblad Chats.
  • Tik op een gesprek.
  • Tik rechtsonder op het pictogram van een microfoon, houd de microfoon ingedrukt en veeg omhoog. U kunt nu de microfoon weer loslaten.
  • De geluidsopname begint. U kunt praten, zingen, wat u wilt. Het kan dat uw telefoon om toestemming vraagt voor het gebruik van de microfoon. Geef daarvoor toestemming, anders werkt het niet.
  • Gaat het inspreken helemaal mis? Tik dan links op het pictogram van een prullenbak.
  • Bent u klaar met inspreken en wilt u het even terugluisteren?
    • Tik dan eerst op de middelste knop: een rode cirkel met een rood vierkantje erin (Android) of een rode cirkel met twee rode verticale streepjes erin (iPhone/iPad). Zo stopt u de opname.
    • Tik vervolgens links op de afspeelknop om uw spraakbericht terug te luisteren.
  • Bent u tevreden met de opname? Tik dan op rechts op de verzendknop met een pijltje erin.

Het bericht wordt direct verstuurd. De ontvanger speelt de opname af door op de afspeelknop te tikken.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.