Menu Zoek

Android-smartphone terugzetten naar fabrieksinstellingen

fabrieksinstellingen-android Uw Android-smartphone verkopen, weggeven of weggooien? Zet de fabrieksinstellingen terug om alle persoonlijke gegevens te verwijderen.

Geeft u een Android-telefoon een tweede leven door hem te verkopen of weg te geven? Verwijder uw gegevens dan van het toestel. Zo voorkomt u dat de volgende eigenaar toegang heeft tot allerlei privé-informatie. Ook bij veel problemen met een toestel kan het herstellen van de fabrieksinstellingen een laatste redmiddel zijn. Zie het dan als een frisse start voor de smartphone.

Maak een back-up voordat u de telefoon opnieuw instelt. Zo blijven alle foto’s en bestanden online bewaard. Zet de back-up eventueel later op een nieuwe telefoon.

Lees in het artikel 'Back-up maken op Android-apparaten' hoe u een reservekopie maakt van de gegevens op de smartphone.

Om alle persoonlijke informatie van de telefoon te verwijderen, is het nodig om de simkaart eruit te halen. Dit het is kaartje dat u van de provider kreeg. Soms zit er ook een SD-kaart in de telefoon. Dit is een geheugenkaartje dat zorgt voor extra opslagruimte.

Zet het toestel uit en verwijder de simkaart (en eventueel de SD-kaart). Hoe dit moet, verschilt per toestel. Bij sommige smartphones kan de behuizing aan de achterkant worden geopend. Bij andere modellen moet er met een pin een klein laatje aan de zijkant open worden geduwd. Kijk in de handleiding van uw telefoon om te zien hoe het moet.

Herstel nu de fabrieksinstellingen. Deze stappen zijn getest op een Samsung-toestel. Bij andere merken Android-telefoons is het mogelijk dat de stappen een iets andere naam hebben.

 • Open de app Instellingen.
 • Tik op Algemeen beheer.
 • Tik op Resetten.
 • Tik op Fabrieksgegevens herstellen.
 • Een overzicht toont wat er precies wordt gewist. Tik op Resetten.

  De telefoon start automatisch opnieuw op. Geeft u de telefoon weg of verkoopt u 'm? Stel de smartphone dan niet opnieuw in. Dat kan de volgende eigenaar doen.

  Delen via:
  Wat betekenen deze knoppen?
  Wat betekenen deze knoppen?
  Sluiten

  U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

  Hoe werkt het?
  Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

  De koppeling verbreken
  U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
  Woordenboek

  Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
  Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

  De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.