Menu Zoek

Automatische back-up maken

auto-backup_home

Bescherm uw bestanden! Laat de computer automatisch een back-up maken van uw gegevens.

De bestanden op uw computer wilt u natuurlijk niet kwijtraken. Het is dus belangrijk om met regelmaat een back-up te maken van uw waardevolle bestanden. Helaas schiet het maken van een back-up er nog weleens bij in, bijvoorbeeld omdat u het te druk hebt, het vergeet of er simpelweg even geen zin in hebt. Laat de computer het werk daarom automatisch doen.

Windows heeft een handig hulpprogramma dat regelmatig een back-up maakt, zonder dat u er omkijken naar hebt. Lees er meer over in de volgende tips:

Op de Mac staat het programma Time Machine. Dit programma zorgt voor automatische back-ups van de computer. Lees er meer over in het artikel 'Back-up maken met Time Machine'.

Het is ook mogelijk om bestanden online op te slaan. Hiervoor kunt u clouddiensten zoals Dropbox, Google Drive, iCloud en OneDrive gebruiken. De hoeveelheid (gratis) opslagruimte verschilt per aanbieder, maar de standaard ruimte is over het algemeen niet genoeg om een back-up te maken van de gehele computer. Wel kunt u er natuurlijk voor kiezen om hier alleen de belangrijke bestanden in op te slaan. De diensten bieden na installatie een gemakkelijke toegang tot de bestanden via de Verkenner of de Finder. Bestanden die u dan aanpast in de bijbehorende map op de computer, worden gelijk gesynchroniseerd en staan op internet opgeslagen. Een bijkomend voordeel is dat u overal toegang hebt tot uw bestanden als u verbinding hebt met internet.

Lees meer over:

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.