Menu Zoek

Back-up maken met Google Foto's (Android en iOS)

google fotos voor tablet smartphone x250

Maak met de Google Foto's-app automatisch een back-up van foto’s en video’s op de tablet en smartphone.

Google Foto’s is een fotodienst van internetgigant Google. Met Foto's bewerkt en doorzoekt u beelden gemakkelijk. De dienst is via een website te gebruiken, maar er bestaat ook een app voor mobiele apparaten. Die app maakt het back-uppen van foto's en video's kinderspel: het kan namelijk geheel automatisch. In dit artikel leggen we uit hoe u de app installeert op mobiele apparaten en hem vervolgens juist instelt.

Om gebruik te maken van Google Foto's is een Google-account nodig. Hebt u dat nog niet? Lees dan in het artikel 'Een Google-account aanmaken' hoe u een gratis account aanmaakt. Bij een gratis account krijgt u 15 GB opslagruimte in de cloud van Google.

Download Google Foto's via de Play Store (Android) of de App store (iOS). Hulp nodig bij het downloaden? Lees dan het artikel 'App downloaden uit de Play Store (Android)' of 'App downloaden uit App Store'.

Doorloop de volgende stappen als u Google Foto's voor het eerst gebruikt:

  • Open de app.
  • Geef Foto’s toegang tot de beelden op het apparaat. Tik op Toestaan of Ok.
  • Mogelijk wordt gevraagd of Foto’s meldingen mag tonen op het apparaat. Kies Sta toe of Niet toestaan.
  • Foto’s vraagt of u een back-up wilt maken van alle foto’s en video’s op het apparaat. Automatisch staat er een Google-account ingevuld.
    • Kiest u voor Back-up maken als [naam] of Back-up inschakelen, dan worden de beelden online opgeslagen. U kunt er op al uw apparaten bij en kunt beelden op elk apparaat bewerken en doorzoeken.
    • Kiest u voor Geen back-up maken, dan kunt u de Foto’s-app wel gebruiken om beelden te bewerken en te doorzoeken, maar er wordt niks online opgeslagen. Wie kiest voor deze optie, hoeft de volgende stappen niet te doorlopen.
  • Tik op Hoge kwaliteit. Hiermee maakt u een back-up van alle foto’s en video’s, maar in een lagere kwaliteit dan de originele beelden. Het voordeel hiervan is dat u zo ruimte bespaart en de 15 GB opslagruimte minder snel vol is. Kiest u voor Oorspronkelijk dan behoudt u de originele kwaliteit van de beelden, maar is de opslagruimte waarschijnlijk snel vol.
  • Tik op Bevestigen.

Het foto-overzicht van de app opent. Lees meer over hoe Google foto's werkt in de app op tablet en smartphone of via de website.

Hebt u eerder gekozen om geen automatische back-up te laten maken, maar wilt u dit toch? Wijzig de instelling als volgt:

  • Open de app Foto's.
  • Tik rechtsboven op het rondje met daarin de beginletter(s) van uw naam of uw profielfoto.
  • Tik op Back-up inschakelen.
  • Kies voor Hoge kwaliteit > Bevestigen.

Foto's gaat gelijk aan de slag met de back-up.

Is de situatie juist omgekeerd en is de automatische back-up niet meer gewenst? Zet die zo uit:

  • Open de app Foto's.
  • Tik rechtsboven op het rondje met daarin de beginletter(s) van uw naam of uw profielfoto.
  • Tik op Accountopslag.
  • Tik achter 'Back-up en synchronisatie' op het schuifje. Wordt dat grijs, dan staat de functie uit.

Foto's uit eerdere back-ups blijven staan, maar van nieuwe beelden wordt niet meer automatisch een back-up gemaakt.

Al jaren kunnen gebruikers van Google Foto’s gratis onbeperkt foto’s en video’s opslaan in een kleiner formaat dan het origineel. Na 1 juni 2021 moet hiervoor worden betaald. Alles wat de gebruiker dan buiten de standaard 15 GB opslaat, gaat geld kosten. Bestanden die voor die tijd al zijn opgeslagen buiten de standaard opslagruimte, blijven gratis staan.

´Hoge kwaliteit´ niet langer gratis in Google Foto´s

Het is ook mogelijk om beelden die op de computer staan te back-uppen in Google Foto’s. Hoe dat gaat, staat in de tip Foto's opslaan in Google Foto's.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.