Menu Zoek

Buitenshuis veilig op wifi

veilig op de wifi zwart 250x

Er zijn verschillende manieren om buitenshuis op een veilige manier internet te gebruiken.

Mensen met een smartphone hebben meestal een databundel waarmee veilig kunnen internetten. Dit doen ze via het 3G-, 4G- of 5G-netwerk. Maar is uw bundel bijna op en u wilt onderweg iets opzoeken? Dan is er op veel plekken wifi beschikbaar. Andere apparaten, zoals tablets of laptops, werken vaak alleen met wifi. Er zijn meerdere manieren om veilig om te gaan met wifi buiten de deur.

In openbare gebouwen, winkels en veel andere plekken is tegenwoordig vaak gratis wifi beschikbaar. Soms hoeft u alleen het netwerk te selecteren om online te komen. Andere keren moet u aangeven dat u akkoord gaat met de voorwaarden. Er opent dan een website, bijvoorbeeld in de trein. Of u hebt een wachtwoord nodig. Toch moet u wel op blijven letten. Via deze wifi-verbindingen moet u namelijk niet internetbankieren, inloggen op webdiensten of privacygevoelige informatie invullen op sites. De verbinding is daar niet veilig genoeg voor. Lees hier meer over in het artikel 'Veilig internetten onderweg'.

VPN is de afkorting van Virtual Private Network. Een VPN kan een internetverbinding opzetten die niet naar u als consument terug te leiden is. Er zit zogezegd een partij tussen u en het internet. Hierdoor worden uw digitale activiteiten niet aan u verbonden. Wie een VPN-verbinding gebruikt, krijgt van de aanbieder een anoniem IP-adres toegewezen, meestal van een ander land. Websites en diensten die u bezoekt, 'denken' dat u vanuit dat land internet. Ze weten dus niet wie u bent en waar u vandaan internet. Dat kan handig zijn.

VPN's zijn er in verschillende vormen. Meestal moet u een betaald abonnement afsluiten bij een VPN-aanbieder. U kunt dan vanaf al uw apparaten verbinding maken met de VPN via uw inlognaam en wachtwoord. Een VPN is veilig te gebruiken en biedt veel privacy.

Een andere optie kan zijn om een openbaar netwerk zelf te beveiligen. Samsung-toestellen kunnen dit bijvoorbeeld met de functie Veilige WiFi. Die maakt dan gebruik van een VPN. Het gebruik hiervan is in het begin gratis, daarna gaat u betalen.

Het is ook mogelijk een stapje verder te gaan. U kunt een mobiele router aanschaffen en die gebruiken voor de wifi-verbinding. Een mobiele router wordt gebruikt in combinatie met een data-abonnement. Het haalt gegevens binnen via het netwerk van de provider en zet een wifi-netwerk op. U maakt met uw tablet, telefoon of laptop verbinding met dit wifi-netwerk. Het apparaat wordt ook wel mifi genoemd, van mobiele wifi.

Mobiele routers zijn te koop vanaf ongeveer 60 euro. Daar zitten de kosten voor een simkaart met internetabonnement nog niet bij. Internetten via een mobiele router is veilig, als de verbinding versleuteld is en voorzien is van een wachtwoord. Ook voor internetten in het buitenland kan dit een aantrekkelijk alternatief zijn.

Klanten van Ziggo kunnen buitenshuis Wifispots gebruiken. Daarbij gebruikt u een afgeschermd gedeelte van de wifi van andere klanten. U kunt dan op hun verbinding internetten. Als zij bij uw huis in de buurt zijn, kunnen ze uw wifi gebruiken. Een handige en op zichzelf veilige manier van internetten. Lees er meer over bij Ziggo.

Er zijn meerdere manieren om buitenshuis wifi te gebruiken. Gratis via lokale aanbieders en bedrijven, via Wifispots, een mobiele router of een VPN. Afhankelijk van uw wensen en uw budget, kiest u een optie die het best bij u past. Denk wel altijd goed na. Het is makkelijk om even wat bankzaken te regelen via een gratis, onbeveiligde verbinding. Maar dat is onverstandig. Er kunnen altijd kwaadwillenden actief zijn die achter uw gegevens aanzitten.

Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

  • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
  • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
  • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
  • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

  • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
  • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.