Menu Zoek

Map Downloads opruimen op Mac

18518_downloads-mac_thumb

Iedereen verzamelt in de loop der tijd aardig wat documenten in de map 'Downloads' op de Mac. Gooi af en toe weg wat overbodig is.

Wanneer iemand een plaatje of programma vanaf het internet opslaat (downloadt), komt het terecht in de standaardmap 'Downloads'. Soms zijn het bestanden die u maar één keer nodig hebt. Misschien staan ook wel documenten die u graag bewaart. Verplaats ze dan naar een geschikte mappen in de Finder. Zijn die er nog niet? Maak ze dan eerst aan. Ruim daarna de Finder op door bestanden te verplaatsen van de ene map naar de andere.

Maak als volgt opslagruimte vrij door ongebruikte bestanden te verwijderen uit de map Downloads:

 • Klik op de Finder (pictogram lachende gezicht) op het dock.
 • Klik in het linker navigatievenster op Downloads. Dit staat standaard onder 'Favorieten'.
 • Rechts verschijnen de bestanden die in de map staan. Klik met de rechtermuisknop op het bestand dat weg kan. Of houd de Ctrl-toets ingedrukt en klik op het gewenste bestand.
 • Klik op Verplaats naar prullenmand.

Verwijder als volgt meerdere bestanden tegelijkertijd uit de map 'Downloads':

 • Klik in de map 'Downloads' op het eerste bestand, houd de Cmd-toets ingedrukt en klik de andere bestanden aan.
 • Klik met de rechtermuisknop op de selectie of houd de Ctrl-toets ingedrukt en klik op de selectie.
 • Klik op Verplaats naar prullenmand.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.