Menu Zoek

Eenmalige OV-chipkaart kopen

eenmalige ov-chipkaart kopen (tip)

De eenmalige OV-chipkaart is handig als u weinig met het openbaar vervoer reist. Zo is de wegwerpkaart geschikt voor een uitje met de trein.

De eenmalige OV-chipkaart is een papieren kaartje met chip. De kaart wordt ook wel wegwerpkaart genoemd. De chipkaart koopt u in de bus of tram, bij de chauffeur of kaartverkoper. Reist u met de trein of metro, dan koopt u het kaartje voordat u instapt bij de automaat van de trein- of metrovervoerder. Ook is het mogelijk om in het ov te reizen met uw betaalpas.

Let goed op de volgende punten:

Wanneer u dus een enkele keer reist met bus of tram, koopt u een eenmalige kaart ter plekke. Reist u met de trein of metro, dan koopt u het kaartje vooraf. Eigenlijk zoals vroeger. Nu alleen niet meer aan de balie, maar bij een speciale automaat die op alle stations staat. Voor een eenmalige treinkaart kunt overigens ook terecht bij een NS Tickets & Service winkel en OV Service & Tickets winkel.

Het kopen van een treinkaartje bij een automaat werkt als volgt:

 • U staat voor de automaat. Op het scherm staan drie opties in blauwe rechthoeken.
  • Enkele reis
   Reist u naar een ander station, maar gaat u niet dezelfde dag terug? Dan kiest u voor een enkeltje.
  • Dagretour
   Op dezelfde dag heen en terug naar een ander station, dan kiest u voor een retourtje.
  • Overige producten
   Hier staan nog andere producten, zoals een fietskaartje als u een rijwiel mee wilt nemen de trein in.
 • Kies één van de opties door erop te tikken. Doorgaans zal dit een dagretour zijn.
 • Maak vervolgens de keuze voor het eindstation. Tik op de eerste letter van de naam van het eindpunt. Indien nodig de tweede letter en kies vervolgens het station.
 • Een aantal opties staan nu al standaard geselecteerd, maar zijn wel aan te passen.
 • De NS gaat er vanuit dat u voor één persoon een kaartje koopt. Wilt u meerdere kaartjes kopen? Tik op het plusteken achter het cijfer 1.
 • Standaard is de optie om met het goedkopere tweede klas te reizen geselecteerd. Tik eventueel op 1e klas om dit te veranderen.
 • De NS gaat ervan uit dat het kaartje vandaag geldig moet zijn. Koopt u alvast een kaartje voor een andere dag tik dan op Vandaag geldig en tik op de juiste dag. Dat is mogelijk tot acht dagen in de toekomst.
 • De automaten van de NS hebben verschillende betaalopties. Met een pinpas betalen is altijd mogelijk. Soms kunt u ook met een creditcard of contant betalen, maar lang niet altijd. Ga dus uit van betaling met de pinpas.
 • Bij een NS-automaat met verschillende betaalmogelijkheden tikt u nu eerst op Pinpas.
 • Aan de rechterkant van de automaat staat het betaaldeel. Steek hier de pinpas in de gleuf en volg de instructies. Dus voer de pincode in, druk op OK en haal de pas uit de gleuf als er 'Pas uitnemen' staat.
 • Vergeet niet het gekochte kaartje uit de automaat te halen en hiermee in te checken voordat u de trein instapt.
Delen via:
Wat betekenen deze knoppen?
Wat betekenen deze knoppen?
Sluiten

U kunt met deze knoppen artikelen, tips en nieuwsberichten doorsturen via e-mail of delen op sociale media.

Hoe werkt het?
Klik op de knop van uw keuze om het item door te sturen of te delen:

 • Kiest u voor E-mail, dan opent uw e-mailprogramma met een berichtje waarin de link naar het artikel is opgenomen. Vul het e-mailadres van de geadresseerde in en verstuur de e-mail.
 • Klikt u op Facebook of Twitter en bent u ingelogd bij het betreffende sociale netwerk dan wordt op uw profiel een link naar de pagina zichtbaar. Eventueel kunt u een eigen tekst aan de link toevoegen.
 • Klikt u op Facebook of Twitteren hebt u géén account of u bent u niet ingelogd op het betreffende sociale netwerk, dan verschijnt een klein venster. Daarin kunt u inloggen of een account aanmaken. Daarna wordt de webpagina die u wilde delen zichtbaar op uw account.
 • Klikt u op WhatsApp dan wordt een nieuwe tab geopend met een voorbeeld van het bericht wat u kunt gaan delen. Met de knop verzenden kunt het bericht daadwerkelijk versturen naar iemand uit uw contacten.

De koppeling verbreken
U kunt de koppeling ook weer gemakkelijk verbreken:

 • Facebook: Als u op de Facebook-knop hebt geklikt, wordt deze grijs en u ziet in de linkerhoek een vinkje. Klik op het vinkje om de koppeling te verbreken.
 • Twitter: Een tweet die u geplaatst hebt, kunt u uit uw tijdlijn verwijderen. Log in op de website van Twitter, ga met de muis op de betreffende tweet staan en klik op Verwijderen. Als uw bericht door anderen is overgenomen (retweet), dan blijven die berichtjes wel bestaan.
Woordenboek

Zoekt u de betekenis van een computerterm? Klik of tik op een letter in de groene balk en de woordenlijst van de betreffende letter opent.
Naar een woord zoeken kan ook. Typ het woord in de zoekbalk met de tekst ‘Zoek hier in het woordenboek’ en klik of tik op Zoeken.

De redactie van SeniorWeb vult regelmatig woorden aan. Mist u een woord? Stuur een e-mail naar redactie@seniorweb.nl. Hartelijk dank voor uw medewerking.